“Как ще ги стигнем…американците”?

1
368
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Актьорът Робърт де Ниро заля с критики републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп.

“Доналд Тръмп е жалък, той е куче, свиня, мошеник, скапан актьор, противен тип, който не знае за какво говори, който не проучва темите, по които говори, на когото не му пука за нищо, който не плаща данъците си”, заяви актьорът по адрес на Тръмп в програма на телевизия “Фокс нюз”.

Яростната реч на Де Ниро е заснета по време на клип, в който известни личности призовават американците да гласуват на предстоящите избори за президент през ноември. Актьорът обаче излиза от сценария си и споделя мнението си за Тръмп.

От няколко дни този клип упорито се върти из социалните мрежи. Най-често придружен с текст: Кога ще видим нашите културни дейци да излязат публично и да заявят толкова открито мнението си за политиците у нас? По традиция недоволни от всичко и всички, този път мрънкаме по адрес на актьорите си и хората от шоубизнеса. Давай да се мятаме да ги оплюем и тях. Де Ниро е смел, нашите – безгръбначни натегачи. Само че тази теза освен че демонстрира яки комплекси за малоценност, е дълбоко невярна. И оставя горчив вкус в устата.

Първо, защото много българи от различни сфери са изразявали ясна, точна, категорична, че и понякога крайна позиция. Да ги изброявам ли?! По различни поводи, с различни мотиви, но не са един и двама, със сигурност ще изпусна някого, но все пак: Юлия Берберян, Мануела и Маги Малееви, Маги Халваджиян, Иван Ласкин, Веселин Калановски, Камен Алипиев, Рут Колева, Поли Генова… А нима не помним колко популярни хора излязоха да протестират срещу избора на Пеевски за председател на ДАНС – с лицата и биографиите си? Колко публични лица изразяват открито мнението си, често не по-малко остро от това на Де Ниро, за кандидат-президентските двойки? И винаги се намира кой у нас да ги нарече платени, соросоиди, рубладжии, продажни, абе винаги, винаги, винаги се внушава, при това много успешно, че не можеш да имаш мнение и позиция безплатно. Някой им е платил. Поръчал им е да говори така. Държат ги с нещо. Омаскаряваме ги за отрицателно време. А когато Де Ниро казва какво мисли, почваме да се жалваме, че нашите публични личности нямат позиция. Айде, моля Ви се. Добре, че не е роден тук, че веднага щеше да бъде обвинен във всички смъртни грехове. Веднага щеше да има реакция от типа: ма къв е тоя, бе?! В качеството си на какъв раздава оценки?! Айдеее, и тоя разбира от всичко! Жалко, и тоя се продаде! И т.н., и т.н.

Някак е лицемерно да скачаш срещу тези, които имат мнение, дори и да не съвпада с твоето, пък после да страдаш от липса на позиции.

И второ, не разбирам защо винаги изпитваме непреодолима нужда да обясним на висок глас, че всичко наше е кофти и не става, а всичко, което се случва извън тази територия, е супер. Изпъкваш над тълпата, тва ли е целта на задачата?! И въобще цялата стръв, с която се нахвърляме върху всеки успял човек, е тежка комплексарщина.

Уважавам гражданската позиция на Де Ниро, ма ми идва в повече това самопрезрение и видиш ли “ние колко сме смотани и страхливи”, пък “чужденцитe” колко са яки и смели и как и кога ще ги стигнем…