Изключват камерите за видеонаблюдение в изборните помещения в деня на вота

6
281
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Всички устройства за наблюдение и запис, с които са оборудвани училищата заради матурите, ще останат изключени в деня на изборите – 26-и март. Камерите няма да работят от 7:00 часа до края на изборния ден, но не по-късно от 21:00 часа, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Обективите на камерите ще бъдат закрити, контролът дали има работещи камери в помещенията ще се осъществява от Районните избирателни комисии.

В хода на разискванията бе направено предложение камерите да останат включени, но да бъдат насочени само към изборното помещение, но не и към кабината за гласуване. Мотив за това е изискването секционните комисии да работят в условията на прозрачност.

Не липсваха обаче и съображения против това предложение, тъй като то е в разрез с общите принципи на Изборния кодекс за осигуряване равно избирателно право с тайно гласуване, както и свободно изразяване волята на избирателите. Включените камери в изборния ден в част от секциите, а в други не, пък би поставило в неравнопоставеност българските избиратели.

При проведеното гласуване на предложението за решение Централната избирателна комисия не постигна необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове. В полза на предложението гласуваха 12 от 20-те членове, а против – 8. Така бе решено камерите да останат изключени в изборния ден.