Ръждясал ключ от „Титаник“ бе продаден за $104 000 | Temaonline.bg

1
357
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Ръждясал ключ от шкафче на потъналия в началото на миналия век в Северния Атлантик британски лайнер „Титаник” беше продаден на търг в Западна Англия за $104 000 долара, съобщи агенция Асошиейтед прес.

Ключът е бил на 23-годишен служител на кораба, загинал при сблъсъка на „Титаник” с айсберг. На него има табелка с надпис „Шкаф 14 Ф Палуба“ и този ключ принадлежал на стюарда от III класа Синди Седюнъри по време на спасителните операции след катастрофата на кораба. Той го използвал, за да вади спасителни ризи от шкафчето, които давал на пътниците. След като тялото на загиналия стюард било намерено, ключът бил предаден на вдовицата на загиналия Мадж.

Сидни и Мадж сключили брак през 2011 г. в Саутхямптън, а на 4 април 1912 г. той си намерил работа на борда на „Титаник“ – шест дни, преди лайнерът на отплува на първия и последен курс към Ню Йорк.

Мадж получила финансова помощ от Titanic Relief Fund, а през 1921 се омъжила за по-малкия брат на Сидни – Артър. Починала на 86 години в Рединг през 1976 г.

 

Загиналият стюард Сидни Седюнъри
–––––––– 

Ключът бе предложен за продажба на търг от наследник на Седюнъри за аукционната къща Henry Aldridge and Son, като първоначалната цена бе £50 000.

Вдовицата на Сидни Седюнъри открила, че е бременна два дни, след като научила за смъртта на съпруга си. Тялото му било открито и върнато на брега от мораците на спасителния кораб Mackay Bennett. заедно с ключа в джоба му открили и джобния му часовник, който бил спрял на 02.20 ч.  Часовникът бил подарен за колекцията Морския музей в Саутхямптън от сина на загиналия стюард, който носел неговото име – Сидни. 

През 1981 г.  Сидни, който се родил седем месеца след смъртта на баща си, подарил ключето на своя братовчедка от Австралия. Сега нейната дъщеря решила да продаде реликвата на аукционна къща. 

„Титаник” потъва на 15 април 1912 година. В морската катастрофа загиват между 1495 и 1635 души, а малко над 700 се спасяват.

Първите останки от кораба, потънал на 3700 м дълбочина, бяха намерени през 1985 година.

През ноември 2015 година листът с ястията от менюто на последния обяд за пасажерите беше продаден за $118 700.