Това е България! България на добрите новини (14.10-21.10.2016 г.)

2
318
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Това е България! България на добрите новини (14.10-21.10.2016 г.)

Замисляме ли се колко пъти дневно четем лоши новини и поглъщаме от отровната им енергия? Даваме ли си сметка, че емоциите и чувствата ни са там, където ги “водим” ние? Можем ли да спрем понякога за миг и да се погледнем отстрани – колко негативна информация “поехме” през последната седмица, колко драми, ужаси, политически гафове и издънки разпространихме и мултиплицирахме в социалните мрежи? Е? Харесват ли ни отговорите на тези въпроси? И струват ли си похабените ресурси – време, което можехме да прекараме пълноценно с най-близките си, собствените си нерви, които често изпъваме до краен предел, пълнейки главите си с ненужна и болезнена за възприемане информация, целият похабен енергиен заряд? Променихме ли нещо след цялото взиране в неприятните събития в обществено-политически-медийния свят или само натоварихме себе си?

Днес ние избираме да насочим ума, времето и енергията си към добрите новини. А Вие?

За първи път за престижната награда за детска литература “Астрид Линдгрен” са номинирани български представители – писателката Юлия Спиридонова и художникът илюстратор Любен Зидаров. За най-големия приз за детска литература, известен още като “Малкия Нобел”, са номинирани общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. Правото да номинира от българска страна има фондация “Детски книги”, която е лицензирана от Шведския комитет. 

Филмът за старопрестолната столица спечели “Сребърен делфин” на престижния туристически филмов фестивал Cannes Corporate Media & TV Awards в Кан. Продукцията е с участието на актьора Юлиан Вергов. Наградата в категория “Най-добър документален филм с историческа тематика” спечелиха Юлиан Вергов и режисьора на филма Калоян Николов. Филмът беше избран от международно жури сред селекция между 100 продукции от цял свят.

Международната агенция Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България и стабилната прогноза. Като аргументи за прогнозата в анализа на агенцията се изтъкват: силната фискална позиция, устойчивата икономика и широк дневен ред за реформи, съобщава БНР.  Прогнозира се, че фискалната консолидация ще продължи през тази и през следващата година. Очакванията са бюджетният дефицит на България да намалее до 1,3 процента от БВП през 2016 г.

За следващата календарна година МОН ще разполага за бюджета си с 230 млн. лв. повече, отколкото през настоящата. Заместник-министър Диян Стаматов съобщи и за голям проект на стойност 140 млн. лв. в сферата на училищното образование “Твоят ча”“, който е по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” за следващите две календарни години. Заместник-министърът обясни, че с финансовия ресурс, насочен към образованието, реформата ще се осъществява плавно и постоянно, “за да се променят всички дефицити, които виждаме в образованието и в съпътстващите дейности – материална база, възпитание, социализация на децата, хранене на учениците, средата, в която се обучават, компютърни и други допълнителни техники. Материалната база трябва наистина да бъде съвременна и адекватна.”

Учебникът по френски език и литература за 11. клас на издателство “Просвета” ENVOLS беше удостоен със специалната награда на журито за иновативен подход при работа с литературни текстове на Международния панаир на книгата във Франкфурт. Автори на учебника, получил високото признание, са Илка Антонова, Светлана Герасимова, Павлина Рибарова и Франсоаз Дьомужен. По ENVOLS вече с успех се преподава в елитните ни езикови училища.

Кирил Балдев от пазарджишкото село Звъничево е само на 15 години, но вече е намерил своето призвание – да се занимава с благотворителност и добри каузи. Като резултат от последната му инициатива, той успява да дари около 70 книги на библиотеката в софийското село Костенец и още поне толкова на Регионалната библиотека в Пазарджик. 

Първата в Европа глобална конференция на влиятелната международна мрежа за равен достъп до образование Teach for All ще се проведе в Американския университет в Благоевград между 25-и и 27-и октомври. Президентът Росен Плевнелиев и министърът на образованието Меглена Кунева ще открият форума с над 400 гости и образователни експерти от цял свят. По време на конференцията световни експерти и международни лидери в сферата на образованието ще се съберат в Благоевград, където основната тема “Да си представим образованието по различен начин” ще бъде развита по разнообразен и динамичен начин. Под формата на дискусии, работилници, споделяне на опит, придобит при различни практики и представен лично от водещи образователни експерти, иноватори и предприемачи, участниците ще бъда провокирани да доразвият вижданията си за важната роля на образованието и отражението му върху всяка сфера от живота.

Столицата ни беше избрана да председателства Форума за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES през следващите две години. Гласуването се проведе от 17 до 19 октомври в Тампере (Финландия), а форумът включва повече от 140 града от над 30 европейски страни. Като бъдещ председател, София, която е пълноправен член на “Eurocities” от 2004 година, ще се стреми за увеличаването на обществения, велосипедния и пешеходния транспорт, подкрепа за енергийно-ефективен транспорт, който да щади околната среда чрез увеличаване на използването на нискоемисионни превозни средства, за подобрена мобилност чрез намаляване на задръстванията и, разбира се, за увеличаване на безопасността и сигурността на пешеходците.

Григор Димитров се класира за полуфинал на турнира в Стокхолм, след като постигна победа над южноафриканеца Кевин Андерсън със 7:6(3), 5:7, 2:6. Това е шестата победа за българина над 48-мия в света. На полуфинал Димитров ще срещне Хуан Мартин Дел Потро.

Изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош и Дани Уайлър, член на Настоятелството на Кралската опера в Лондон, обсъдиха възможността Кралският балет на Ковънт Гардън да гостува на сцената на зала 1 на НДК. Дани Уайлдър беше в България по покана на световноизвестния цигулар Васко Василев за концерта в зала 1 на НДК, с който приключи националното му турне. По време на коктейла след концерта, на който приятели почетоха рождения ден на Васко Василев, Мирослав Боршош и Дани Уайлър проведоха разговор в присъствието на Васко Василев, на който обсъдиха възможностите за сътрудничество между знаковите културни институции за двете европейски столици – Кралската опера и балет за Лондон и Националния дворец на културата за София. Боршош и Уайлър се обединиха около идеята догодина Кралският балет да зарадва своите софийски почитатели с някое от популярните си представления на живо.

В Сливен започва изграждане на спортна зала по инициатива на петкратната световна и шесткратна европейска шампионка по борба Станка Златева. Това обяви в Сливен министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Общинският съвет в Сливен през февруари предостави безвъзмездно право на строеж на сдружение “Спортен клуб по борба Станка Златева” върху имот от 1 250 кв.м. в границите на спортен парк “Юнак”. Там ще има три тепиха, зала за тежести, сауна, административна част и др. Изграждането ще се финансира изцяло от държавата, за което ще бъдат отпуснати над 600 000 лева, каза министър Кралев. От днес е обявена обществената поръчка, като се очаква до шест месеца залата да бъде построена.

България има информационно-туристически център в Токио. Той е открит от министъра на туризма Николина Ангелкова, съобщи пресцентърът на ведомството. Държавата няма да плаща за начинанието, разноските се поемат от Бизнес асоциацията Япония и Югоизточна Европа. Българското министерство ще предоставя актуални рекламни материали. В центъра посетителите ще получават и актуална информация за възможностите за туризъм у нас. “България е известна сред азиатските туристи с розовото си масло и киселото мляко, но тук те могат да открият много други атрактивни форми на туризъм”, коментира Ангелкова. Япония е на 41 позиция по брой туристи, посетили България. Между януари и август те са над 9 хил., а увеличението спрямо същия период на 2015 г. е с 16.5%.

Николай Славов е един от 48-те млади учени, които получават наградата “Нов иноватор” (New Innovator) на Националния здравен институт на САЩ (National Institute of Health – NIH). Освен изключително признание за работата му, Славов получи субсидия от 2,3 млн. долара за пробива си в битката с рака. Тя е за пет години, през които той и неговия екип чрез множество експерименти ще установят как действа специален рибозом. Това откритие може да промени изцяло начина, по който се лекуват раковите заболявания сега, стана ясно от неговите думи пред БНР.

Инж. Стойчо Илиев и Румяна Калпакчиева са българските учени в екипа, предоставил достатъчно доказателства за включването на новите елементи в таблицата, съобщиха от БАН. След 2011 година това са първите нови елементи, добавени към Менделеевата таблица. Инж. Илиев е бил част от екипа на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН (ИЯИЯЕ), а Румяна Калпакчиева е била заместник-директор и ръководител на лабораторията по ядрени реакции на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна. Четирите нови елемента са синтезирани в лаборатории при сблъскването на по-леки ядра и наблюдение на последвалия разпад на радиоактивните свръхтежки елементи.

България записа първа и уникална победа на световното първенство по глобъл ринг спорт в Белгия. Грандиозният успех е на Александър Илиев и неговата овчарка Белджи в състезанието, което се организира от Националната белгийска федерация по кинология (NVBK). Освен с женската Белджи, която грабна световната купа, Илиев участва и с мъжкаря Роки, класирал се на престижното второ място. И двете кучета са от породата белгийска овчарка. Александър Илиев е едва вторият състезател извън Белгия, спечелил титлата в най-трудното в света състезание за дресировка на кучета със 120-годищна традиция.

Националната обсерватория Рожен ще получи целево финансиране от около 550 хиляди лева. Парите са предвидени в проектобюджета за 2017 година. “Тези средства са определени на базата на предварително събрана информация от самите астрономи и научни работници в обсерваторията и са свързани с обновяване на научната инфраструктура, на телескопите и съоръженията, в които те са разположени”,заяви пред bTV областният управител на Смолян Недялко Славов. Водени са разговори и за второ финансово подпомагане, свързано с обновяване на административните сгради и битовите помещения. Проектът предвижда енерго-ефективни мерки и е на стойност 1,8 млн. лв.