Осветление

1
212
Добави коментар

Осветление за дома и градината!

Осветлението на един дом е едно от най-важните неща, на които трябва да се обърне заслуженото внимание. За да можете правилно да подберете осветителните тела и цялостното осветление на дома си, е добре да бъдете запознати с подробностите, които ще ви разкрием в тази статия.

Добре е да се има предвид, че всяко помещение има различна функция в ежедневието ви и съответно изисква различно осветление.

Осветление за всекидневна.

В стаи, в които прекарваме по-голяма част от деня си – всекидневна или трапезария/кухня е добре да съчетаем различни видове осветителни тела на различни височини и с различна фунция, за да постигнем едно фунционално осветление, което лесно да променяме спрямо дейността си. Едно примерно осветление за всекидневна би се състояло от:

Осветление за всекидневна. -   Основно осветление – едно таванно тяло поставено над холната маса или над празното пространство в стаята би било чудесно, като основно осветление. Често предпочитано е висящо осветително тяло примерно полилей или пендел, да бъде основното осветително тяло в една всекидневна. Съвременните технологии вече ви дават възможността лесно и функционално да управлявате вашето осветление чрез дистанционно управление. -   Допълнително осветление е почти задължително ако искате да постигнете равномерна осветеност на цялото помещение. Стенните лампи /аплици/ са доста добър пример за допълнително осветление, което да използвате докато просто гледате филм или си почивате и силната светлина би ви подразнила. -   Осветление за четене – не трябва да се пренебрегва и удобството, което ще ви даде един лампион, ако просто искате да поседите на канапето и да почетете книгата си. Лампионите често имат два светлоизточника, един от които е насочващ и много удобен за четене. Осветление за кухня.

В кухнята осветлението трябва да бъде силно, тъй като много често кухненския бокс е без прозорци и е възможно да е доста тъмен.

Осветление за кухня. -   Основно осветление – удобно и функционално решение за осветление на кухня е насоченото осветление – шини с прожектори, няколко на брой, в зависимост от големината на кухненската част. Бихте могли лесно да насочите повече светлина там където е необходимо, или да включите само някои от прожекторите, ако не ви е необходимо силно осветление. -   Допълнително осветление – обикновено колкото и силно осветление да изберем за основно, то е монтирано на тавана и често светлината не достига когато имаме прецизна работа на кухненския плот. Като допълнително осветление за кухня често се използва лед лента, поставена в долния край на шкафовете над плота. Доста красиво и удобно решение за едно функционално и достатъчно осветление на вашият кухненски плот. Осветление за трапезария.

Осветлението в една трапезария е от голямо значение, тъй като това е мястото, на което се събираме всяка вечер и всеки празник. В зависимост от интериора на вашата трапезария, бихте могли да постигнете добро осветление чрез:

Осветление за трапезария -   Основно осветление – обикновено основното осветление за трапезария е съсредоточено над масата за хранене и е добре осветителното тяло да бъде съобразено с големината и формата на масата. Един полилей спуснат над масата е добро решение за основно осветление. -   Допълнително осветление – тъй като основното осветително тяло се предполага да съсредоточи осветеността върху масата, е добре да помислим и за допълнителни светоизточници, които да спомогнат за общото осветление на помещението. В зависимост от интериора, бихте могли да разположите няколко лунички за вграждане или открит монтаж така, че да осветят и останалата част от стаята. Друг вариант за допълнително осветление са аплици ако помещението позволява това. Осветление за коридор или стълбище.

Обикновено коридорите и стълбищата са с ограничено до никакво естествено осветление, поради липсата на прозорци и за това е добре да имаме предвид, че там ще ни бъде необходима малко по-силна светлина.

Тъй като често коридорите са дълги и тесни, разумни решения за осветление са:

Осветление за коридор/стълбище -   Насочено осветление чрез спотове или шини с прожектори. Това е доста добър вариант особено за коридори, които нямат много висок таван. Така удобно ще може да насочите осветлението, там където то е най-необходимо, примерно към огледало или гардероб. -   Плафоните също са добро решение, ако не разполагате с много място. Добре е да се замислите и за възможност за димиране, с което ще имате минимална светлина през цялата нощ, без да се притеснявате за консумацията на електричество. -   За стълбища и коридори с висок таван имате голям избор от красиви полилеи, които освен че ще осветят вашето стълбище, ще станат чудесен декор към интериора на дома ви. Осветление за спалня.

Като място, на което човек обикновено търси почивка и уединение, в спалнята осветлението не е необходимо да бъде много силно или насочено. За да постигнете добро осветление, без да бъде натрапчиво и да имате възможност от няколко степени на осветеност бихте могли да използвате:

Осветление за спалня -   Основно осветление за спалня, често подходящ избор е текстилен плафон или полилей, който да е разположен в средата на стаята. Това ще даде добра осветеност на помещението, като светлината няма да е твърде ярка, заради текстилния абажур, който ще направи осветлението меко и уютно. -   Допълнителното осветление – тук имате голям избор от различни комбинации, нощни лампи от двете страни на леглото, които често в съвременния интериор за заместени с единични висящи лампи, спуснати над нощното шкафче. Друг функционален начин за допълнително осветление в спалнята е аплик, особено често с гъвкаво рамо – удобен за насочено осветление, при четене. -   Декоративно осветление – красиво и функционално. Много от интериорните дизайнери включват в проектите си декоративно „скрито“ осветление под формата на лед лента, която би могла да се монтира някъде около рамката на самата спалня или пък на тавана, особено ефектно ако той е окачен и има няколко нива на височина. Осветление за баня.

За да постигнете добро осветление, без да бъде натрапчиво и да имате възможност от няколко степени на осветеност бихте могли да използвате: ЗОНА 0 – IP67 ЗОНА 1 – IP54 ЗОНА 2 – IP44 В зависимост от големината на банята и тук може да поставите няколко типа осветителни тела, за по-голямо удобство.

Осветление за баня -   Основно осветление за баня – ако вашата баня е с окачен таван, бихте могли на равномерно разстояние да разположите няколко влагозащитени луни за вграждане. Ако нямате окачен таван, има голям избор от влагозащитени плафони – такива с фасунги и такива с вградено ЛЕД осветление. -   Допълнително осветление за баня – над огледалото или шкафа в банята, може да поставите влагозащитен аплик, който да дава достатъчно насочено осветление където е необходимо. Друго решение за допълнително осветление в банята е влагозащитена ЛЕД лента, която освен, че ще освети допълнително ще допринесе за красивия интериор на банята ви. Осветление за детска стая.

Разбира се, освен функционално, осветлението за детска стая би следвало да бъде весело и цветно. Също като в спалнята и тук е добре да използвате по-мека светлина, което лесно ще постигнете, чрез текстилни абажури

Осветление за детска стая -   Основно осветление за детска стая – в зависимост от големината на стаята може да поставите един полилей или плафон с няколко крушки. Електро Стил предлага и възможността, освен избора от платове, които поддържаме, да изработи осветително тяло или абажур с плат на клиента, което ще направи всичко в стаята на детето ви в тон. -   Допълнително осветление – аплик или два на стената, са идеален вариант да постигнете добра осветеност без светлината да бъде твърде натрапчива или силна. -   Насочено осветление – почти задължително в детската стая е добро осветление за четене. Най-лесният вариант да осигурите на детето си добра светлина за четене, е лампа за бюро, която то може да използва само когато е необходимо и лесно да я насочи. Осветление за градина.

И последно, но не на последно място е осветлението за градина. За да бъде дома ви уютен и приветлив е добре да се погрижите вашият двор да бъде добре осветен. Лесно може да постигнете това чрез:

Осветление за градина -   Стълбове и фенери за градинско осветление, които да разположите на равно разстояние един от друг по външната част на двора. -   Полилеи и аплици за градинско осветление, които да разположите по фасадата на вашия дом и по верандата. -   Подови луни за градинско осветление, които да осветят вашето паркомясто и да направят двора ви още по-красив.

Милена Желева