Как да влезете във форма с воинска диета? | Steroidi.bg

1
466
Добави коментар
slavchev
slavchev

Характерен за т. нар. „воинска диета“ е оригиналният режим на хранене, който е насочен към човешките природни инстинкти. Отличителна нейна черта е свободата, която дава при спазване на изискванията й. Идеята за нея е почерпена от хранителния режим на древните гърци и римляни. При воинската диета основното хранене е веднъж дневно – за вечеря. Количеството приемани калории не се ограничават. Същото се отнася за мазнините и въглехидратите.

Воинската диета се състои от 2 фази:
– фаза на недояждане;
– фаза на преяждане.
Фазата на недояждане продължава почти през целия ден – от събуждането докъм 17 ч. Времетраенето й зависи от личната адаптация към този хранителен режим. Трябва да се отбележи нещо много важно – в тази фаза се пият много течности – вода, сокове, при желание може и стимулиращи напитки като кафе и чай (кафето, разбира се, в обичайните разумни граници). Ако се появи изострено чувство на глад, се консумират умерено пресни зеленчуци и плодове – не е желателно да се гладува до степен на изтощение. В този етап се извършва и пречистване на организма. Когато организмът се приспособи към диетата, се повишават нивата на физическата и умствена енергия.

По време на тази първа фаза спадат нивата на инсулина. Изгарянето на подкожни мазнини се засилва, а степента на имунитет се повишава. Ензимният фон се активизира, което улеснява усвояването на хранителните вещества на следващия етап. Процесите на стареене се забавят. Подобрява се функционирането на нервната система.

Когато започне следващата фаза – тази на преяждането, организмът вече е готов да усвои големи количества хранителни продукти. Тук е важна тяхната поредност – желателно е храненето да започне със зеленчукова салата, следват белтъчините и мазнините – тоест, основното ястие, а накрая – въглехидратите или десертът.
Няма точен лимит за количеството приета храна. Храненето спира, когато започне да се изпитва повече жажда, отколкото глад.

При воинската диета не се броят калории. Това е обстоятелство, различаващо я от другите диети – и то несъмнено облекчава всеки, който реши да следва нейните правила. При воинската диета в организма постъпва редовно достатъчно гликоген – така е налице енергия за следващия ден. Натрупва се мускулна маса. Обилните количества храна активизират обмяната на веществата – метаболизма. Човек изпитва по-голямо удовлетворение от процеса на приемане на храна.

Разбира се, поради необичайността на воинската диета към нея не бива да се пристъпва рязко – а плавно и постепенно, в зависимост от организма на конкретния човек: от 1 до 3 седмици. По време на първия етап на адаптацията – недояждането, може да се похапват ядки, месо и яйца, за да се поддържа нивото на белтъчна обмяна. В началото интервалът на недояждане е препоръчително да се увеличава плавно – с по 30 минути до 1 час дневно.

Тренировките би трябвало да се провеждат в късния следобед или 1 час преди вечеря. Така се постигат най-добри нива на растежните хормони, както и интензивно изгаряне на мазнини. Поради засиления метаболизъм се постига сериозно натрупване на мускулна маса.