Как да се преборим с косопада? | Steroidi.bg

1
399
Добави коментар
slavchev
slavchev

Борбата с косопада е все по-важна за всеки съвременен човек. Често се случва хората да бъркат понятията „оплешивяване“ и „косопад„, като трябва да се знае, че това са различни неща. Всеки човек губи нормално между 50 и 100 косъма дневно. Но този косопад съвсем не означава, че е налице процес на оплешивяване. По-силен е сезонният косопад – през пролетта и есента. За да бъде намален, може да спомогнат витамини като A, B, E, F, H; също и микроелементите мед, сяра, цинк, селен.

Косопадът и оплешивяването се срещат и при жените – но все пак, от тях страдат главно и предимно мъжете. Ако косопадът се засили е препоръчителна консултация със специалист – защото в случай, че не се вземат навреме нужните мерки, е твърде възможно той да премине в етапа на оплешивяване. Причината за оплешивяването е хормонът тестостерон, който въздейства върху фоликулите – луковиците на космите.

При нарушения в метаболизма на тестостерона, вместо него във фоликулите се натрупа модификацията му дехидротестостерон. Резултатът е, че космите започват да падат доста по-интензивно. При жените с увеличени количества тестостерон се наблюдава същия процес. Твърде голяма част от толкова рекламираните различни средства „против оплешивяване“ – кремове, лосиони, разтвори и пр., не оказват влияние върху този процес. Единствено е възможно да имат известен резистентен ефект по време на предходната фаза – косопада, и то предимно в случаите, когато е провокиран от стресови състояния, влияние на лекарства и пр.

Различните препарати „против оплешивяване“ са също така крайно безрезултатни, ако става дума за генетично обусловен процес. Такъв е случаят с андрогенната алопеция, когато имаме прекомерно високо ниво на мъжките хормони.

Друг тип оплешивяване е алопеция ареата. Причината за нея е нарушаване на функциите на имунната система, когато тя идентифицира фоликулите на космите като чужди тела в организма – и съответно ги атакува. Видимият ефект от нея е появата на петна, лишени от косми. По-лека форма на косопад е дифузният ефлувиум. Той може да бъде предизвикан от смущения в обмяната на веществата, нарушения в хормоналния фон, стресове или медикаменти. Обикновено не се налага лечение. В случаи на усложнения, но и взети навреме мерки, косопадът спира до 6-8 месеца.

Оплешивяване може да бъде предизвикано и от чисто външни фактори – постоянно носене на шапка, химиотерапия, поради някои фризьорски намеси. Причини за оплешивяване може да бъдат още и витаминен дефицит, хронични болести, честа употреба на анаболи, гъбични заболявания и др.

При жените косопад може да се появи по време на бременност, както и след раждане. В периоди на засилен косопад е желателно да се поддържа хранителен режим с повече витамини А, С, Е и от групата В.