Цистит – симптоми и лечение | Glog.info

1
407
Добави коментар
magnit
magnit

Цистит или още наречен, възпаление на пикочния мехур може да се срещне от детска до старческа възраст, но жените боледуват 3 пъти по-често от мъжете. Ето какви са причините и как да се предпазим.

Статистиката показва, че от 20 до 40 на сто от жените ще получат симптоми на цистит поне веднъж през живота си. Половото предпочитание на чревните бактерии, които предизвикват възпалението, се дължи на анатомичните особености на пикочния канал (уретрата) при жените, който е по-широк и по-къс. Тази разлика улеснява болестотворните микроорганизми, размножаващи се в областта на външните полови органи и ануса, да достигнат и проникнат в намиращата се наблизо уретра и пикочен мехур (нормално в него липсва бактериална флора).

Видове цистит

Възпалението на лигавицата на пикочния мехур може да е остро или хронично. При острия цистит симптомите възникват почти внезапно, оплакванията са краткотрайни и могат да отшумят за 5-6 дни. При недоизлекуване на острото възпаление обаче то може да стане хронично, като оплакванията са същите, но по-слабо изразени. Фактор за хроничен цистит са и съпътстващи заболявания – тогава страданието се определя като вторично и продължава до изцелението на основното заболяване. Освен от микроорганизми, възпалението може да се появи от някои медикаменти (лекарствен цистит), от хламидии (инфекция на пикочния мехур, която не е бактериална), от паразити (трихомонален цистит, със симптоми на вулвовагинит при жените и на простатит при мъжете), вследствие на лъчетерапия в областта на малкия таз.

Типично женски причинители на болестта

След менопаузата липсата на женски полови хормони е предпоставка за намаляване на локалната защита на лигавицата (изтънява) на пикочните пътища, поради което те по-често боледуват от цистит. Бременността също е предразполагащ фактор: променят се хормоналният баланс и микрофлората на влагалището, матката се разширява и започва да притиска пикочния канал и мехур, което води до задържане на урина. Понякога циститът е без симптоми (в 20-40% от бременните), затова е необходимо бъдещите майки да си правят редовни профилактични изследвания на урината (при цистит има опасност от преждевременно раждане). Травматичният цистит, наричан още и цистит на медения месец, е често срещан при жените и е свързан с повишена сексуална активност (травми на пикочния мехур след по-бурен секс). При някои момичета след първия полов акт може да се появи т. нар. дефлоративен цистит. Ниската интимна хигиена, както и прекомерната грижа с употреба на дезинфектиращи гелове и сапуни, може да е провокиращ фактор за развитие на цистит.

Симптоми и лечение

Характерните оплаквания, подобни за всички видове цистит, са парене и болка при уриниране, чести повици през деня и през нощта, но с отделяне на малко количество урина, следи от кръв в урината. При хронично възпаление на лигавицата на пикочния мехур пациентите уринират средно около 16 пъти дневно, но може да достигнат и до 60 пъти. Усеща се постоянна тазова болка. При жените се появява болка в долната част на корема или между влагалището и ануса, както и по време на полов акт. Болезнената точка при мъжете е между скротума и ануса, може да се усеща болка и при еякулация. За да се установи диагнозата (подобни симптоми може да има и при други здравословни проблеми), се провежда изследване на урината в клинична лаборатория. По-специално е изследването цистоскопия, което се провежда с микрока- мера и се налага при поставяне на диагнозата интерстициален цистит – възпалителен бактериален процес с инфилтрация на цялата стена на пикочния мехур, което предизвиква постоянно раздразнение. Лечението е най-често с антибиотици, препоръчват се и промени в стила на живот: избягване на пикантни и консервирани храни, които дразнят отделителната система, отказване от цигарите, намаляване на алкохола и стреса. Предписва се и терапия за облекчаване на пикочния мехур и намаляване на повиците за уриниране.

Профилактични мерки

Пазете се от простуди, не стойте върху студени и мокри повърхности в горещите дни край басейните, сменяйте банския си след излизане от водата. Хапвайте повече плодове и сурови зеленчуци. Пийте достатъчно течности (поне 2л. на ден), така по-лесно ще отстраните инфекциозните причинители в урината. Поддържайте добра лична и интимна хигиена (внимавайте какви продукти за тоалет използвате, за да не се наруши нормалната микрофлора на влагалището). Движете се, спортувайте, бъдете физически активни. Избягвайте, доколкото е възможно, стресовите ситуации.

Related Posts

Подагра и лечениеБолестта подагра представлява нарушение на пуриновата обмяна в човешкия организъм При заболяването подагра се наблюдава…
БелтъчиниВеществата, наречени белтъчини са основата на протоплазмата на всички живи клетки Тъй наречените белтъчини се намират…
Причини и лечение на акнеТри са основните причини за акнето. Увеличени мастни жлези в кожата, които  свръхпроизвеждат масло. Понякога космените фоликули…