Отпадат таксите за тайландски визи за българи :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
416
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Тайландското правителство гласува промени във визовия си режим с цел стимулиране на туризма в страната, съобщиха Bangkok Post и китайската информационна агенция „Синхуа“, пише economy.bg.

Страната премахва таксите за предварително издаване на визи и намалява наполовина таксата за издаване на виза при пристигане в Тайланд. Новата мярка ще важи за туристи от 19 държави, включително и България.

Облекченият режим ще важи за силния зимен сезон – от 1 декември до 28 февруари. В този период таксата в размер на 1000 бата (около 52 лева), която се плаща при издаване на виза от тайландски консулства или посолства, ще отпадне. Таксата от 2000 бата (около 104 лева), която се издава на туристи на място в Тайланд при тяхното пристигане, ще бъде намалена наполовина.

Държавите, за които ще важат новите правила са: Андора, България, Бутан, Китай, Кипър, Етиопия, Индия, Казахстан, Латвия, Литва, Малдивите, Малта, Мавриций, Румъния, Сан Марино, Саудитска Арабия, Тайван, Украйна и Узбекистан.

Правителството уточни, че мярката има за цел да увеличи туристите в 3-месечния период с 350 хил., което ще генерира приходи в размер на 28 милиона бата (около $788 хиляди).

В същото време кабинетът прие дългосрочните визи за туристи над 50-годишна възраст да могат да бъдат удължавани до максимален период от 10 години. В момента този период е едва една година.

Новите правила постановяват и при 10-годишен срок туристите да се регистрират в полицията на всеки 90 дни. Други изисквания за туристи с 10-годишна виза са: да имат месечен доход в размер на 100 000 бата ($2 777) или минимален депозит в банка в размер на 3 милиона бата ($83 333), който да е в наличност поне една година.

Удълженият период на визи за туристи над 50-годишна възраст има за цел да промотира здравния и уелнес туризма в страната, а в целевата група попадат държави като Китай, Япония, Индия, САЩ и Великобритания.