Това е България! България на добрите новини (18.11.10-25.11.2016 г.)

2
368
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Това е България! България на добрите новини (18.11.10-25.11.2016 г.)

Някак свикнахме с думите “криза”, “проблем”, “напрежение”, “бунт”, “протест”. Приемаме за даденост, че новините ще са лоши, заглавията – стряскащи, а страхът от неизвестното – все по-голям. И да, новините може и да отразяват действителността, но има и зрънце добро, което потъва и остава незабелязано насред мейнстрийма. Петък е – нека поне веднъж седмично да обръщаме внимание на добрите новини. И да насочваме емоциите и разума си към тях.

Късометражна анимация на режисьора Теодор Ушев по разказа на Георги Господинов “Сляпата Вайша” беше включена в списъка с 10 предложения, от които ще бъдат подбрани номинациите за Оскар 2017. Филмът следва сюжета на разказа на Георги Господинов за Вайша – момиче, обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото – бъдещето. Работата по него започва в началото на миналата година.

България получи висока оценка за данъчната си прозрачност в доклад на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Страната ни получи рейтинг “LARGELY COMPLIANT” (в голяма степен съответстващ) на българското законодателство, регулаторните режими и административни практики с международния стандарт за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели. Това е висока международна оценка, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП), и има изключително значение за международната репутация на България.

Тя беше открита в четвъртък край софийското село Равно поле от ЕКОПАК България и е на стойност 2,5 млн. лв. Инсталацията, уникална и за Балканския полуостров, е с двоен капацитет до 100 тона стъклени опаковки на ден. Тя може да сортира половината от пуснатите на българския пазар стъклени опаковки. В нея рециклираното стъкло, съдържащо едва 25 грама примеси на тон, може да се използва директно за създаването на нови опаковки, което пък от своя страна ще намали вредните отпадъци и ще улесни индустрията. Това може да се случи само с активното участие на хората, които изхвърлят разделно стъклени бутилки и буркани в зелените контейнери.

Българският ски курорт Банско беше награден със статуетка от Академията на Световните ски награди и се нареди в топ 25 в света. За четвърта поредна година пиринският курорт е отличен като ски курорт №1 на България от най-висока инстанция в туристическата индустрия. Това е второто престижно отличие на Банско, след като зимната столица успешно защити номинация за Европейски град на спорта за 2017 година.

3 европейски титли от три финала донесоха българските състезателки от Европейското първенство по бокс за жени. Първата титла спечели Севда Асенова в категория до 48 килограма. Тя победи по точки на финала Лизе Сандебиер от Швеция. Шампионка на Стария континент стана и Станимира Петрова в категория до 54 килограма. Тя победи с единодушно съдийско решение 3:0 съдийски гласа Анна Алимарданова от Азербайджан. Третата титла за страната ни донесе Деница Елисеева в категория до 57 килограма.35-годишната преподавателка в детска градина заслужи победата над туркинята Сати Бурчу с 2:1 съдийски гласа (37:39, 40:36, 40:36).

Траян Ташев е единственият българин, който има черен пояс в бразилското джу-джицу и е първият, който става световен шампион в най-тежката категория. Световното първенство по джу-джицу се проведе между 11 и 13 ноември в Лос Анджелис от Международната федерация по джу-джицу (SJJIF). Траян спечели всички схватки, в които участва – в категориите с кимоно (gi), без кимоно (no gi) и най-престижната – абсолютна категория. Така българинът стана трикратен златен медалист и абсолютен шампион в най-тежката категория. 

Нова техника, реновирани зали и модерен мениджмънт посрещат председателството на ЕС в България през 2018 г. Още в първите дни на следващата година започва най-мащабното преустройство на Националния дворец на културата. След приключването на ремонтите НДК има възможност да се превърне в една от най-високотехнологично-оборудваните сгради в света.

В края на октомври 2016 депозитите на неправителствения сектор са 66.6 млрд. лв. (74.9% от БВП), като годишното им увеличение е 8.3% (8.9% годишно повишение през септември). Това показват данните на Българската народна банка (БНБ). Депозитите на бизнеса възлизат на 18.9 млрд. лв. (21.2% от БВП). В сравнение със същия месец на 2015 те се увеличават с 11% (10.5% годишно повишение през септември).

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение от 1 януари касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония. С около 10.5 млн. лева ще се покрива целият разход за медикаментите на около 200 хиляди души с тази диагноза. Това съобщи пресцентърът на здравното министерство, чиято идея беше да се направят безплатни тези лекарства.

Първото мобилно приложение за ученици и студенти с увреден слух в България е факт, благодарение на Фондация “Заслушай се” – победителят във второто издание на инициативата на NOVA “Промяната”. Апликацията трансформира казаното в реално време в написан текст и го предава през смарт устройство. Очаква се приложението да помогне на повече от 8000 деца и младежи по-лесно да усвояват казаното от преподавателите по време на учебното занятие. Услугата ще се предлага в едно от специализираните учебни заведения за деца с увреден слух в София, като се очаква до 2019 година всеки ученик да има достъп до платформата. Целта е да се осигури качествено образование за младежи. Приложението е дело на Ашод Дерандонян и Александър Иванов.

Нов европейски проект насочва вниманието на ученици и земеделци към опазването на природните богатства. Той носи името “ПрироДА” и е част от европейската мрежа Натура 2000. Продължителността му е две календарни години. Като част от програмата е заложено създаването на мрежа “стаи за ПрироДА”. Нейното изграждане ще бъде направено в 56 училища в страната.

Софтуерни компании, основали фонд “РодITели”, ще се грижат за жителите на обезлюдени села у нас. Сумата от самия фонд възлиза на 10 000 лв. С част от парите ще бъдат осигурени безплатни медицински прегледи за възрастните хора. Те ще се проведат през пролетта на 2017 година. Статистиката показва, че голяма част от населението, което живее по тези места, не е ползвало медицинско обслужване повече от 20 години.  Другата част от сумата е предназначена за домашни помощници, които ежедневно да помагат на хората. Те ще се грижат за домашната работа – цепенето на дърва, земеделие и пазаруване на продукти за домакинствата.