Как работят климатиците?

14
Добави коментар
Sammy
Sammy

Как работят климатиците?

Повечето хора си мислят, че климатикът, за да охлади стаята, просто вкарва студен въздух. Но всъщност не е точно така, климатикът издърпва топлия въздух от къщата ви, след това го преработва в цикъл и го вкарва като студен. Цикълът продължава докато термостата стигне желаната температура.

Климатиците накратко са хладилници без изолационна кутия. Използват метода на изпаряване на охлаждащо вещество напр. Фреон, за да изстуди въздуха. Механизма на фреоновия изпаряващ цикъл е същия както при хладилниците, така и при климатиците. Според уикипедия и някои други онлайн речници фреон означава „гас,използван за много непламтящи флурокарбонни операции като охладител и гориво за аерозоли”.
Това е примерна диаграма на това как работи климатикът.

Изпаряващият цикъл в един климатик работи по следния начин:
1. Компресорът сгъстява студения фреон, довеждайки го до затоплен газ под високо налягане (червеният цвят на диаграмата).
2. Този горещ газ преминава през тръби, като по този начин температурата му намалява и се превръща в течност.
3. Течния фреон преминава през винтил и при този процес се охлажда и изпарява до газ с ниско налягане (светлосиния цвят на диаграмата)
4. Студеният газ преминава през друг винтил който му позволява да абсорбира топлината и да охлади въздуха в камерата.

Малко количество масло е смесено с фреона. Това масло служи за смазване на компресора.
Климатиците подпомагат прочистването на въздуха в дома ви. Повечето климатици имат вградени филтри, които прихващат прах, микроакари, спори и по-груби частици от въздуха. Те функционират и като абсорбатори на влагата, като поемат излишната влага от въздуха и я използват за допълнително охлаждане на тялото преди изхвърлянето й през маркуча на външното тяло. Други климатици използват кондензираната влага за да подобрят ефикасността си чрез връщане на студената вода в системата.

Comments are closed.