48 години от наводнението във Враца :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца новини/Монтана новини/Видин…

1
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Днес се отбелязват 48 години от голямото наводнение във Враца през 1966 година.
1 май остава в историята на града под Околчица като черен ден. 56 къщи са разрушени, 188 обезобразени до неузнаваемост трупове, 4 от които деца, 2000 ранени, 310 семейства останали без дом, покривите на 1000 къщи са отнесени от водната стихия. Това е черната статистика от ужасяващото наводнение, и то по официалните данни. Врачани и до днес твърдят, че жертвите са много повече, а щетите – по-големи. Освен това потопът започва по времето, когато тръгва празничната манифестация, в противен случай трагедията би била в пъти по-голяма.
В трагичния ден, след няколкодневни непрекъснати валежи, точно в 11.20 часа се къса стената на хвостохранилището на мина „Плакалница“, което се намира високо над село Згориград. Тонове мътна вода и отровна тиня се засилват по коритото на река Лева, помитайки всичко по пътя си. Вълната влачи човешки тела, животни, покъщина, мебели… Водната маса отнася една трета от къщите в Згориград, преди да премине с грохот през пролома Вратцата и да нахлуе в стария и гъсто населен квартал Кемера на Враца.
Само за 20 минути местността е превърната в лунен пейзаж, а въздухът се оглася от писъци и викове за помощ. Екипи на Гражданска защита спешно откарват с камиони труповете на стадиона, където ги мият с маркучи, за да бъдат разпознати от близките си. Четвърт час по-късно в спасителната акция се включва и хеликоптер. Става ясно, че загиналите са стотици, а градът потъва в мъка. Последните, удавили се в стихията хора, са открити няколко дни след 1 май на 40 километра от Враца по поречието на реката.
Неизвестен и до днес миньор, който слизал от Балкана с мотора си, успял да предупреди много хора покрай реката. С пълно гърло мотоциклетистът крещял на всички да бягат нависоко.Чулите го хукват по сипеите и така оцелели. Миньорът застигнал преди Враца автобус с ученици, спрял го и заедно с шофьора юрват децата към близките скали, докато отдолу преминавала с тътен калната вода.
Пандизчия отпускар жертвал своя живот, за да спаси други. Затворникът Димитър Георгиев, пуснат в отпуск заради празника, отървал шестима от гибел. Тъкмо минавал по моста над затвора, близо до махала Бистрец, когато видял връхлитащата стихия. Отсреща спокойно се движели мъж, дете и две жени, които не забелязвали талазите. „Бягайте!“, изкрещял пандизчията. Хората хукнали и се отървали за части от секундата. “Раираната пижама” успял да спре с ръкомахания и камион, който се готвел да прекоси моста. Шофьорът и двамата му спътници скочили от возилото и се изкатерили по стръмния склон. Това бил последният момент, запечатан в съзнанието на спасителя. Когато помислил за себе си, било фатално късно. Стихията го отвлякла с бясна скорост. Чак на железния мост по шосето от Враца за Монтана лавината отпуснала хватката си и метнала изпотрошената жертва в клоните на високо дърво.
След наводнението Партията си измива ръцете, като раздава наказания на шефовете от ниските номенклатурни етажи. Няколко от главните инженери на предприятието „за гибелна безстопанственост“ са осъдени на различни години строг тъмничен затвор.
Скъсалото се хвостохранилище година преди това е предизвивало безпокойството на редица специалисти, които оглеждали стената му. Предупрежденията, че по нея вече има пукнатини и хранилището е претоварено, обаче били пренебрегнати. Освен изказаните пожелания не се вземат никакви реални мерки за укрепването на стената или спирането на експлоатациятаму.
Тато наредил: Да се мълчи! Докато градът тънел в траур над Враца и околностите кръжал хеликоптерът на тогавашния шеф на ДС генерал Ангел Солаков. Приземил се при пълна секретност и самият партиен и държавен глава.
Нашенци научават за апокалипсиса по системата „от ухо на ухо“ или от чуждите радиостанции. Трагедията се засекретява за дълги години от най-високо ниво. Журналистите очевидци трябвало да забравят какво са преживели.
И днес край Вратцата огромен скален монолит лежи в коритото на река Лева, напомняйки за трагедията. Очевидци твърдят, че по време на наводнението е бил влачен надолу и подмятан от стихията като кибритена кутийка.
 

01-05-2014 г. 09:52 ч. | прочетено: 3743, коментари: 7 |