Америка след Тръмп – SHASH.BG Медии|Политика|Общество

2
341
Добави коментар
Ivan_Nachev
Ivan_Nachev

Една седмица преди да бъде избран Доналд Тръмп за президент на САЩ, група хора запалват църква на чернокожи в Грийнвил, Мисисипи, но не преди да напишат “Vote Trump!” на една от стените. Серия от подобни изпълнения украсяват президентската кампания на Доналд Тръмп, която сама по себе си представляваше просто дълга кървава лавина от расизъм и омраза.

Ако не сте запознати, ето някои от неговите коментари, мисли и послания, с които успя да спечели мястото си в сърцата на Америка и в несравнимо удобния стол на Овалния офис.

Значима част от кампанията му се базираше на крайно анти-имигрантски “идеологии”, като например, че: повечето мексиканци са убийци, наркотрафиканти и изнасилвачи, и че държавните глави в Мексико нарочно изпращат в Америка най-злите си престъпници, защото не им се занимавало на тях да плащат за заключването им в затвори. По тези поводи и по още редица други, според Тръмп, е наложително да се построи стена на цялата граница между Мексико и САЩ, за която, разбира се, Мексико да плати.

“Тръмп обеща да накара Мексико да плати за стената”

За по-далечния и още по турбулентен източен свят, съвета му беше да се бомбардира безкомпромисно, безмилостно и безцеремонно (“I would bomb the shit out of ISIS” – директен цитат [“Ще ги насера от бомбардиране” – що-годе превод]). Като за да се минимилизират и шансовете за вътрешен тероризъм Доналд Тръмп е на мнението, че е нужно да се затегнат коренно мерките за влизане в страната. Като на първо и най-задължително място – да се депортират всички нелегални американци. Заедно с това всички, изповядващи някаква форма на ислям, да бъдат регистрирани в централизирана база данни и да бъде каталогизирана формата на ислям, която изподвядват. Ииии разбира се, всеки човек обвинен или дори заподозрян в тероризъм, да бъде трайно задържан и “разпитван” в Гуантанамо бей, което е затвор, разположен във водите между Куба и САЩ, световно известен с ултра “добрите си и човешки” кондиции.

“Тръмп: Бих убил семействата на терористите”

И финално, дали защото неговия противник беше жена, или защото е просто такъв човек, но много негови текущи или минали послания и мисли, са насочени към по нежните половинки на човечеството. Серия сексистки изпълнения го следват ежегодно в живота му от сорта на това да кара участнички на мис Свят, на който конкурс той е собственик, да позират първоначално пред него, за да може да оцени той дали са достатъчно красиви за шоуто му или на това да обарва и целува, без каквото и да е съгласие, голям процент от жените, които работят за него или с които се среща.

Но и това не изглежда да е достатъчно за Тръмп, тъй като над него има редица повдигнати обвинения за изнасилване и сексуални посегателства. Всико това кулминира със скорошно съдебно дело, в което е повдигнато обвинение срещу него за педофилия с 13 годишно момиче и с изтелко негово интервю, в което казва, че ако си звезда можеш да получиш веднага всички жени, просто директно “ги грабни за п*тката” (ор. цитат – “grab them by the pussy” на 1:07 от видето, може да го чуете). Две неща, които са изключително очаквани и нормални за бъдещ президент.

“Ако Хилъри Клинтън не може да задоволи съпруга си, какво я кара да мисли, че може да задоволи Америка?” – из туиитовете на Доналд Тръмп

 

И какво повдигнаха идеите на Тръмп у Американците преди и след да го изберат?

Само дни след неговото избиране и вече Америка изглежда така:

“Черните животи нямат значение, нито вашите гласове имат” – препратка към социалното движение “Черните животи имат значение”

Стотици репортажи излязоха по американските медии за така наречените “престъпления от омраза” в месеците преди и дните след изборите. Подобни престъпления са такива, в които биват насилвани или унижавани хора от различни раси, етноси, сексуални ориентации и пр. По последни статистики само за 10 дни след избирането на Тръмп са били подадени сигнали за 900 различни случая на подобни престъпления от омраза.

Ето няколко светли примера за последиците от някои от посланията на тръмповата кампания:

Започнато е дело срещу двама братя от Бостън, които, използвайки метална тръба, жестоко пребили бездомник във влакова гара. След арестуването им, докато ги разпитвали за мотивите им, един от братята доволно изтъкнал, че просто са искали да “оправят един нелегален имигрант”.

Снимка на двамата бостънски братя, пребили бездомник, защото бил “нелегален имигрант”

На 9-ти ноември, докато се е разхождала из кампуса си, играейки на Pokemon Go, Британи Даугенбау е нападната от двама мъже. Разказва как единият я е грабнал за ръката и е казал “Не се притеснявай, миличка, президент Тръмп каза, че е ОК”. След което я ударил с юмрук в лицето и в рамото. Тя паднала, ударила си главата в бордюра и припаднала.

Снимки на нападнато на 9-ти ноември момиче.

Антъни Моралес, 19 и Матю Кафкър, 18 от университета Нортуестърн (“Северозападен) са били арестувани за боядисване на расистски и хомофобски съобщения, серия фалически рисунки и думата “Тръмп” на стената на кампусната църква в техния университет.

Снимка на двете момчета, вандализирали кампусна църква

В две отделни ситуации студентки, носещи хиджаби, са били нападнати в техните университети. Първият инцидент се е случил в университета Сан Диего, където двама мъже са нападнали и ограбили жена в паркинг; взели са ключовете за колата й, като по-късно през деня колата на жената също била изчезнала. Предполага се, че двамата мъже са я откраднали.
Във втория инцидент в университета Луизиана двама бели мъже пребиват мюсолманка студентка, открадват нейния портфейл, както и забрадката й, като през цялото време подхвърляли расистки обиди към нея. И в двата случая нападателите носели про-Тръмп дрехи или аксесоари.

Снимка на нападната мюсолманка след изборите в САЩ.

 

Отвъд насилието десетки крайно хитлерови надписи, изказвания и дори цели писма изпълват ежедневието на много цветнокожи, мюсолмани и хомосексуални американци:
“Направете Америка бяла отново” или “Направете бяла Америка отново” – не е ясно кое, защото художниците са очевидни дебили. Препратка към кампанийния лозунг на Тръмп – “Направете Америка велика отново”
Тръмп свастика в южна Филаделфия
“Умри тя-той [свастика] умри”. – вандализирана на 14ти ноември кола на транссексуална американка в щата Денвър
“Нямам търпение вашия “брак” да бъде делегализиран от един истински президент. ГЕЙ семейства = горете в ада! #Тръмп2016 #ПокайтеСе #БогДаВиБлагослови”
“Хиджаб носеща кучко/ Това е нашата нация сега/ МАХАЙ СЕ, [да ти го нач*кам]”
На 9-ти ноември мюсолманка учителка в гимназия, получила бележка с думите : “Г-це Тели, вашата забрадка вече не е позволена. Защо не си я завържете около врата и не се обесите с нея на врата си, вместо на главата си. Америка!”
Писмо, получено в ислямски център – “До децата на Сатаната,/ Вие мюсолманите сте подли и мръсни хора. Вашите майки са курви, а бащите ви са кучета. Вие сте зли. Вие почитате дявола. Но дойде денят да си заплатите./ Има нов шериф в града — Президент Доналд Тръмп. Той ще пречисти Америка и ще я накара да блести отново. И ще започне с вас, мюсолмани. Ще направи с вас, мюсолмани, същото, което Хитлер направи с евреите. Ще бъдете мъдри вие, мюсолмани, ако си съберете багажа и се махнете./ Това е велико време за патриотичните американци. Да живее президент Тръмп и Бог да благослови Америка./ Американци за по-добър път”
“Тръмп нация/ само за бели” – поставено до църква в града Силвър Спринг на 12-ти ноември

И на фона на всичко това дори и самият Тръмп се принуди да сподели коментар по ситуацията, казвайки, че е “дълбоко натъжен” от случилото си и апелира към неговите последователи да престанат с разпространението на такъв расизъм и омраза.

Но, за съжаление, нещата не са особено цветущи и от противоположната анти-Тръмп страна.

Отново на 9-ти ноември в Чикаго след някакво дребно ПТП група чернокожи мъже пребили 50 годишен човек, след като той се опитал да вземе информация за застраховката си от тях. Както може да видите отдолу, наблюдатели крещят “Ти гласува за Тръмп!”, оправдавайки явно случващото се. И финално клипчето завършва с открадването на колата на човека.

В друга история на 12-ти ноември Уилтън Ескевариа и Антъни Хобди са арестувани за удряне и ритане на 45-годишен мъж, който е развявал американското знаме и държал табела на Тръмп. Двамата му показали среден пръст, на което той отвърнал със същото и се сбили.

Двамата мъже от Кънектикът, срещу които е повдигнато дело за пребиването на подръжник на Тръмп

Дни след изборите в десетки градове в Америка се заформиха многобройни анти-Тръмп протести. На места цари мирното и напълно законово противопоставяне на резултатите от изборите, но на други, за съжаление, нещата бързо ескалират и се превръщат в масови безредици и кърваво, огнен хаос.

 

Но, слава Богу, изглежда нещата започват да постихват вече няколко седмици след изборите, както може да видите от статистиката отдолу:

“Дневно отброяване на инциденти на омраза”

 

А какво ще стане сега след най-новата, предполагаемо терористична, атака в Америка?

Единственият въпрос, който остава да видим сега е как ще реагира САЩ на скорошния ужас, който се случи в Охайо. Ако не сте запознати, на 28-ми ноември младият мюсолманин Абдул Разак Али Артан, бежанец от Сомалия, се опитва да вреже колата си в група студенти в университета Охайо, след което слиза и въоръжен с нож, наранява 11 души , като един от тях критично. Бива разстрелян на място от отзовалия се полицай.

Снимка на Абдул Разак Али Артан, сомалийския бежанец, иницирал атаката в университета Охайо.

Минути преди атаката се твърди, че Абдул Разак е публикувал във Фейсбук постове как е достигнал неговата “повратна точка”, как е давал сведения за “битка от вълк единак” и е цитирал Анвар ал-Анваки, който по сведения е бил от водещите единици в ислямския тероризъм, убит от дронова атака по врема на обамовата администрация. В своите Фейсбук съобщения Абдул Разак Али Артан твърди, че вече не може да издържи на американската нужда да се меси във всяка държава и да измъчва, и унижава неговите събратя мюсолмани.

Повечето сведения вече сочат към терористен акт, макар и все още да е твърде скоро, за да се знае със сигурност. Взимайки предвид покаченото напрежение в страната, в момента е от огромна важност да видим как ще реагира Америка сега.

Дали ще настъпи тягостна сегрегация, както се случи с японците по време на Втората световна война, или ще е миг на силно социално разбирателство и обединение, тепърва предстои да разберем.

Но едно е ясно – след избора на Тръмп и привържениците, и противниците на Тръмп се почустваха овластени да безчинстват, да мразят и да “наказват”.