Хапване :: Как да изберем хубав праз през зимата?

17
335
Добави коментар
hapvane
hapvane

Свежият праз трябва да е изправен. Провисналите или омекнали листа са индикатор, че празът е увяхнал и стар.  Когато подбирате хубав праз гледайте листата да са гладки и еднакво оцветени. Празът трябва да е дълъг, със здраво стъбло и листа в тъмно зелен цвят.

Праз с жълтеникави листа или кафеви петна трябва да се избягва. Не трябва да купувате и праз с увредена главичка или с каквито и да било малки или големи увреждания.

Като цяло младият праз е за предпочитане пред стария. Младите листа са по-нежни и имат по-свеж и сладък вкус. Старите листа имат повече влакна, които остават твърди дори след готвене. За салата с праз определено трябва да подберете млади листа или да обелите голяма част от горните листа за да достигнете до по-младата вътрешност.

Как да различите младия от стария праз? Младият праз е по-къс, с по-малък диаметър, обикновено не повече от два-три сантиметра. При стария праз главата е по-ясно обособена и корените са значително повече, а съединителната тъкан около коренището е втвърдена и негодна за консумация.

Често, особено на откритите пазари, горните листа на праза са изрязани. Обикновено това се прави за да се прикрият повехналите или измръзнали листа. Избягвайте праз, който е подкастрен многократно. Обикновено се режат горните листа, подстригват се корените и се белят един-два слоя от листата за да изглежда растението младо и свежо. Лесно можете да разпознаете такъв праз по видимите белези на окастрянето и по-значително по-светлия цвят на листата след обелването.

Зимата е трудно да се намери наистина свеж праз, въпреки че при добро съхранение този зеленчук е траен и може дълго да присъства на трапезата ни.