САЩ подкрепят „Ислямска държава“ | Temaonline.bg

1
351
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че разполага с доказателства за това, че водените от САЩ коалиционни сили подкрепят терористични групировки, включително „Ислямска държава, кюрдката партия „Демократичен съюз“ и кюрдките сили от „Отряда за народна самоотбрана“, предава Reuters.

„Те ни обвиняваха, че подкрепяме „Ислямска държава“, отбеляза Ердоган по време на пресконференция в Анкара с гвинейския президент Алфа Конде.  

„Сега те подкрепят терористични групировки, включително Партия на демократичния съюз (PYD), Отрядите за народна защита (YPG), но също така и „Ислямска държава“, каза Ердоган, допълвайки, че това е „доста ясно, напълно очевидно“.. Това е много ясно. Ние имаме потвърдени доказателства, с картини, снимки и видео“, подчерта турският президент. 

„Силите на (водената от САЩ – бел. ред.) коалиция не спазват своите обещания“, каза Ердоган.
 

Пресконференцията на Ердоган с Алфа Конде в Анкара

––––––

Турският лидер посочи също, че Анкара е твърдо решена да продължи политиката си в Сирия. Турската държава започна в края на август операцията „Щитът на Ефрат“, в рамките на която оказва подкрепа на сирийската опозиция, която се опитва да отвоюва град Ал Баб на 25 км от турската граница от „Ислямска държава“.

Според държавния глава, вместо да оказва подкрепа на Турция, Западът подкрепя организациите на сирийските кюрди и „Ислямска държава“. Той посочи също, че Турция може да докаже думите си със снимки и видео.

Подобни обвинения Ердоган отправи и по време на посещение в Пакистан през ноември, когато заяви, че „Западът стои до „Ислямска държава“ в момента“ и оръжията на групировката за направени на Запад.