Новогодишно фирмено парти

11
Добави коментар
stanislav
stanislav

Размахът, с който фирмата провежда новогодишното си фирмено парти, силно зависи от това как върви бизнесът на фирмата.

• Ако бизнесът на фирмата върви много добре, новогодишният банкет изглежда приблизително така:

Водят служителите в хубав ресторант, хранят ги със стриди и сочни стекове, поят ги със скъпо шампанско, черпят ги с кубински пури. На масите танцуват стриптизьорки от най-елитния клуб. Всички разходи, разбира се, са за сметка на фирмата. С благодарствени слова раздават на всички тлъсти бонуси в пликове. Всичко това става на фона на разкошна, висока новогодишна елха, украсена с красиви, скъпи играчки. На стената виси гигантски плакат: „Благодарим ви за добрата работа!”. На най-добрия работник на годината в тържествена обстановка му връчват „Мерцедес”.

• Ако бизнесът на фирмата пак върви, но по-лошо от очакваното: 

Водят служителите в по-скромен ресторант. Хранят ги с пилешко, поят ги с бира и ги черпят „Марлборо”. На масите пак танцуват стриптизьорки, но само за началството. Тлъсти бонуси се полагат само на началството, което тутакси ги бута на стриптизьорките – направо така, както са си в пликовете. Благодарствените слова ги претупват набързо. Новогодишната елха е много по-малка, а играчките по нея забележимо са оредели. Плакатът на стената въодушевява с призива: „Догодина няма да ви подведем!”. Най-добрият работник на годината получава велосипед.

• Ако бизнесът върви зле:

На служителите тържествено се съобщава, че днес ще ги заведат в най-разкошното заведение в цялата област – „Макдоналдс”! Там с широка ръка се поръчва най-свежият хамбургер, най-голямата кока кола и най-пържените картофи! Всичко това се дели поравно на 150 човека и веселбата започва. Стриптизьорки викат от съседния „Макдоналдс” и ги молят да си донесат маси, за да не повреждат мебелите на фирмата. В пликовете има тлъсти бонуси – хамбургер, кока кола и картофки. Повехналата елха в ъгъла е украсена с безполезни, но разноцветни финасови отчети за тримесечията. Плакатът на стената се възмущава: „Ще работим ли или …?”. Най-добрият работник на годината получава чифт чисти чорапи.  

• Ако фирмата едва свързва двата края:

Служителите пак ги водят на ресторант, но само да погледат. Пликове с бонуси все още се раздават – но само да ги подържиш за малко. В един от тях има черно кръстче. Пускат ръчно свита цигара между служителите, но без огън – само да я посмучат малко. Стриптизьорките абсолютно категорично отказват да се съблекат – отоплението е изключено и е студено. Гола е само елхата. Плакатът на стената откровено се гаври: „Така ви се пада, мързеливци такива!”. На най-добрия работник на годината му отнемат и последните чорапи. 

• Фирмата е на ръба на фалита:

Служителите дояждат елхата и някак лошо гледат началството. Началството танцува пред стриптизьорките с надежда да получи като бакшиш от тях храна и някакъв тютюн. Бонуси не дават – икономисват пликчетата. Клончетата на елхата украсяват финансовият директор и главният счетоводител, които са се обесили още предния ден. Дочуват се отделни фрази – нещо за продажба с удряне на чукче по масата, нещо за затвор заради дългове – но не се разбира добре заради изстрелите от другата страна на стената. Плакатът е по делово сдържан и лаконичен: „АААААААААА!”. Най-добрият работник на годината е продаден в робство на фирмата в съседния офис.

• Фалит:

Водят служителите в най-хубавия ресторант, гощават ги със стриди, стекове и пури. На масите са елитни стриптизьорки. Всички получават тлъсти бонуси в пликове, най-добрия работник на годината го носят на ръце. Всичко това се случва на фона на тържествена новогодишна елха. На стената виси гигантски плакат: „Благодарим за отличната работа!”. Отдолу има подпис: ”От благодарните конкуренти”.

 

Превод: Ники Русиновски

Преводът е собственост на „Уеб Медия Груп“. Правата за превод и публикуване на български са отстъпени от автора изключително на „Уеб Медия Груп“.