Нови правила за обезщетенията за безработица :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
314
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google / bTV

Нови правила за изплащане на обезщетенията за безработица. Променят се изискванията за натрупан стаж, както и времето, през което Осигурителният институт изплаща парите, информира bTV.

За новите безработни от 2017 г. ще се взема предвид само осигурителния стаж натрупан след 2001 г., откогато има фонд „Безработица“ в НОИ.  Срещу 12 години стаж например –  ще се получава 1 година обезщетение.

Снежана Малакова от НОИ обяснява, че идеята е периода за паричното обезщетение за безработица да бъде обвързан с реалния осигурителен принос на лицето.

С промените, повечето хора ще си спестят носенето на цял куп документи в Осигурителния институт, защото данните ще се вземат от електронния регистър. А от средата на годината ще си спестят и реденото на гише –  заявлението ще се подава електронно.

Минималният размер на обезщетението обаче се запазва – 7,20 лв. на ден. Получават го хората, които сами са напуснали работа, които са дисциплинарно уволнени, и които в рамките на 3 години остават за втори път без работа, без значение на каква заплата са били.

Ася Гонева от КНСБ коментира, че така безработното лице е изправено пред ситуацията да е останал без заплата от 2000 лв. и да му се плати обезщетение 150 лв.

Синдикатите искат минималният размер да се увеличи, а в останалите случаи да зависи не от дохода ни за последните 2 години, а този, който сме имали в момента на загуба на работата.