Жълт код за ниски температури в цялата страна, живакът пада до -16 градуса

2
293
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Съботата ще бъде мразовита в цялата страна. Жълт код за ниски температури е обявен във всички области на България, като в източните, югоизточните и северозападните региони студът ще бъде придружен от силен вятър. Очаква се минималните температури да са между -16 и -11 градуса, а максималните – между -13 и -8 градуса.

Днес ще е предимно облачно, прогнозират от НИМХ към БАН, цитирани от “Фокус”. През деня все още превалявания ще има главно в източните райони и в Предбалкана. Ще е ветровито, с умерен до силен вятър, в западната половина от страната от запад-северозапад, а в източната – от север, но до края на деня и там вятърът ще се ориентира от северозапад.

Над Черноморието ще е облачно и с временни прекъсвания ще превалява сняг. Ще духа силен северен вятър, който до края на деня ще се ориентира от северозапад. Ще е студено с максимални температури между -10 и -8 градуса. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода е 4-5 градуса.

Над планините ще е облачно, с валежи от сняг, в Стара планина и значителни. Ще духа умерен, в масивите от Източна България силен северен вятър. Максималната температура на височина 1 200 метра ще около -16 градуса, на 2 000 метра живакът ще стигне -19 градуса.