Речта на Мерил Стрийп на наградите „Златен глобус 2017“

3
470
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Актрисата получи приза за цялостен принос, заклейми Доналд Тръмп, без дори да споменава името му, и предупреди: „Неуважението ражда неуважение, насилието вдъхновява насилие“. Новоизбраният президент й отвърна в „Туитър“, като я нарече „надценена“

Холивуд официално е във война с Доналд Тръмп, след като на „Златен глобус“ в неделя отличената за цялостен принос Мерил Стрийп произнесе пламенна реч, с която атакува новоизбрания президент на САЩ, без дори да споменава името му.

Виж още: Всички 19 номинации на Мерил Стрийп за „Оскар“ (видео)

Тя благодари на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA), която присъжда отличията, и цитира колегата си Хю Лори, лауреат за поддържащата си роля в „Нощният мениджър“.

Той се пошегува от сцената, че това е последното издание на наградите – защото новият държавен глава не обича Холивуд, чужденците и пресата, а някои републиканци имат резерви и относно асоциациите.

Мерил Стрийп повтори тезата му, която подкрепи с въпрос и обстоятелствен отговор.

„Кои сме ние – и какво точно е Холивуд? Група хора, събрани от цялата страна. Аз съм родена и завърших общинско училище в Ню Джърси. Виола (Дейвис) е родена в барака в Южна Каролина и е живяла в Сентрал фолс, Роуд Айлънд. Сара Полсън е родена във Флорида и отгледана от майка си в Бруклин. Сара Джесика Паркър е от семейство със седем или осем деца от Охайо. Ейми Адамс е родена във Виченца, Италия, а Натали Портман е родена в Йерусалим. Къде са актовете им за раждане? А прекрасната Рут Нега е родена в Адис Абеба, Етиопия, и е израснала в Лондон… Не, в Ирландия, ако не се лъжа! Номинирана е за ролята на момиче от малък град във Вирджиния. Райън Гослинг, като всички хубави хора, е от Канада. Дев Пател е роден в Кения, израснал в Лондон и е тук за ролята на индиец от Тасмания. Холивуд е пълен с пришълци и чужденци. Ако ги изгоним, ще трябва да гледате само футбол и смесени бойни изкуства – които обаче не са изкуство… Единствената задача на актьора е да влиза в живота на различните от вас и да ви покаже какви чувства изпитват те. Тази година имаше много въздействащи превъплъщения, които направиха точно това – смайваща, задълбочена работа. Но едно изпълнение през годината ме потресе. Заби куки в сърцето ми. Не защото беше добро – в него нямаше нищо добро. Но беше ефективно и постигна своето. Накара публиката да се разсмее и да покаже зъбите си. Това беше моментът, когато мъжът, който заема най-високият пост в държавата ни, се присмя на репортер с увреждания – човек, когото превъзхожда с положение, власт и способност да се защити. Тази гледка разби сърцето ми. Още не мога да забравя това, защото не беше филм. Беше истинският живот. Този подтик да унижаваш, насърчаван от една такава обществена фигура с достатъчно власт, засяга всички, защото позволява на останалите да се държат по същия начин. Неуважението поражда неуважение. Насилието вдъхновява насилие. Когато силните използват положението си, всички губим… И така, стигаме до пресата. Нуждаем се от принципна четвърта власт, която да им държи сметка за всяко извършено безумие… Точно затова свободата на словото е заложена в конституцията. Затова ще помоля Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд – и всички вас – да подкрепим комисията за защита на журналистите. Защото те трябва да продължат напред, а ние трябва да пазим истината. И още нещо: Един ден стоях на снимачната площадка и се оплаквах от нещо. Щяхме да снимаме до късно вечерта или нещо такова. Томи Лий Джоунс ми каза: „Не е ли невероятна привилегия, Мерил, да бъдеш актьор?“. Да, така е. Постоянно трябва да си напомняме тази привилегия и отговорността, която носим към другите. Всички трябва да се гордеем с номинациите тази година. И както моята приятелка, покойната принцеса Лея веднъж ми каза: „Вземи разбитото си сърце и го превърни в изкуство.“ Благодаря ви.“

Петминутната й реч, която започна с извинение, че е прегракнала, отекна по целия свят. В отговор Доналд Тръмп коментира в „Туитър“, че това всъщност е една от най-надценените кинозвезди в Холивуд – макар преди няколко години нареди Мерил Стрийп сред любимите си актриси.

Случката с разследващия репортер от „Ню Йорк таймс“ Серж Ковалески, който страда от артрогрипоза – вродено заболяване, засягащо ставите, – датира от ноември 2015.

Конфликтът му с Тръмп възникна, когато тогавашния кандидат-президент цитира статия от 2001-ва, където според него се говори, че хиляди мюсюлмани са „ликували“ след атентатите от 11 септември. Журналистът обаче отрече да е писал такова нещо.