Сиера Невада- зимната перла на Испания

1
293
Добави коментар
marto1602
marto1602

1 Flares

Twitter

0

Facebook

0

Google+

0

LinkedIn

1

Email

Filament.io

1 Flares

×

Когато чуете за Сиера Невада, сигурно първосигнално се сещате за САЩ, но област с това  име се среща и в Испания. Сиера Невада, чието име в превод означава заснежена планина е перлата на испанския зимен туризъм и е отдалечена само на около час от Гранада. За разлика от САЩ тук скиорите могат да видят морето от високо. На пътешествие до там ни повежда „Дойче Веле”.

Зимният спорт в Андалусия във всеки случай е нещо изключително. Впечатлени от Сиера Невада са останали още арабите, чиито следи са видими в Андалусия като никъде другаде в Испания. Достатъчно е да споменем прочутата  крепост Алхамбра. Един от центровете на зимния туризъм в Андалусия е Прадояно, намиращ се на 2 000 метра надморска височина. От ливтовете директно може да се отправите към пистите. Бившата скиорка Ракел Риенда сега работи като ски учител в това дивно и красиво място. Познава много добре Сиера Невада, тъй като тук е нейният дом.

„Особеното на Сиера Невада е времето. Има разбира се и лоши дни, когато вали сняг, но повечето време е слънчево. Най-красиво е през пролетта”, казва Ракел.

Благодарение на лифта може да се изкачите до най-високия изходен пункт на около 3 300 метра надморска височина.

„Тази белота и спокойствие, които се излъчват тук правят това място много красиво. Освен това и небето днес е толкова ясно. От една страна всичко изглежда много голямо, от друга обаче не е точно така. Трудно е да се опише”, продължава тя.

Най-високата точка в Сиера Невада предлага още нещо необикновено, възможността да видите директно Средиземно море. „Да стоиш на 3 300 метра височина и да виждаш морето е като в приказките. В Алпите това е невъзможно, там има други неща, но тази възможност тук е единствена по рода си”, споделя един турист.

Време е за ски, а тук възможностите са най-различни върху 118 писти с дължина от 105 километра. Могат да се възползват както начинаещи, така и напреднали скиори и сноубордисти. Зимната перла Сиера Невада се обслужва от 21 лифта.

„Това е място където дори имаме непрекъснат интернет, и можем едновременно да се забавляваме и да споделяме с приятели”, казва с усмивка Ракел. Разбира се местната кулинария е представена от достатъчен брой ресторанти с панорамни тераси, и единствената разлика с Алпите е, че тук вместо кнедли може да похапнете ториля- зимен спорт по испански. „”Била съм в много зимни центрове, но тук е несравнимо”, споделя бившата скиорка.

А тези, които почувстват умора от карането на ски могат да потърсят спокойствието и релакса в топлите води дори на 2 000 метра  височина, дали в СПА със стъклена пирамида, в топлата баня с панорамни прозорци или в дизайнерски хотел. А перфектния завършек на деня в Сиера Невада е залезът. Той не може да се опише, просто трябва да се види.

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле”

Снимки: „Дойче Веле”