Ромите празнуват Банго Васил

1
172
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес ромите празнуват Нова година – един най-големите и най-почитаните празници от общността. Той е известен още като Василица или Банго Василий. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите.

Според друго поверие Свети Василий спасил циганския род от удавяне в  бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият  светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали  невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо – гъска или петел. На трапезата има сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет.