За жените в мъжки колектив | Списание БИЖУ

2
468
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

1. Облеклото. Много е важно още при започване на работа да се запознаете кое облекло е приемливо във вашата фирма. Обърнете внимание на колегите с вашия статут, а ако се целите към по-висока позиция и едно ниво над вашето. За жената на работното място е много по-трудно да намери универсалното решение за подходящо облекло. Правени са множество статистики и са доказани няколко зависимости: – жените, които се обличат по-небрежно (например дънки и тениска) са по-ниско платени и по-рядко повишавани от колежките си с елегантен стил на обличане; – обличането по последна мода се свързва с лекомислие; – предизвикателното облекло провокира несериозно отношение към вас; – неподържаните нокти и бримката на чорапогащника се приемат по-зле от скъсан мъжки чорап.

Оказва се, че мъжете са доста по-облагодетелствани по отношение на облеклото си на работното моясто. Достатъчно е да облекат костюм и вече създават представата за стабилност, надежност и респект.

2. Флирт. Излишно е да казвам, че е уместно да се смесва работата с личния живот, но все пак и това се случва. Избягвайте послания с любовно или лично съдържание по служебната електронна поща. Доста фирми вече съхраняват и проверяват електронната поща и получената информация някой ден може да бъде ползвана за уволнение.

3. Речта Жените предпочитат дългите сложни изречения, докато мъжете се изразяват с по-къси фрази и по-директно. Жените прескачат от тема на тема, а това обърква мъжете. Имайте предвид, че мъжете възприемат буквално чутото, прекъсват ако сте изпаднали в размишления. За да не се получават недоразумения или трябва да се стараете да говорите на „мъжки“ език или търпеливо да ги накарате да усвоят вашия.

4. Планиране Имате проблем с „мъжкото“ слушане на работното място. Това е нормално, защото мъжете по-бавно се съсредоточават, за да изпълнят каквато и да е задача. Жените притежават многопосочен тип на мислене, което означава, че могат да се захванат с няколко задачи едновременно. Тъй като това не е характерно за мъжете поради структурата на мозъка им, то проявявайте разбиране, за да не се получат недоразумения. Доказано е, че жените са по-успешни в планирането на работата за дълъг период. Мъжете пък са по-продуктивни във вземането на бързи решения, защото обмислят действията си за кратък период.

5. Повишение Най-вероятно сте започнали работа на по-ниска заплата от колегите си мъже. Затова не е лоша идея да си поискате повишение на заплатата. Първо се уверете, че наистина колегите ви получават повече за същата работа като вашата или за по-леки задачи. Подгответе си резюме с постигнатите резултати и избягвайте типично женската черта – самокритиката. Вземете пример от мъжете, които конкретно изказват финансовите си очаквания.

6. Пост Високият пост за жената е много по-отговорен, защото обикновено изискванията са по-големи, отколкото към мъжете. Женското преимущество е, че предпочитат по-близки контакти с подчинените си, което помага при работата в екип. За жените-началнички са по-важни резултатите от работата, за разлика от мъжете, които се стремят към по-висока позиция. Това също е във ваша полза, защото вашият екип ще бъде не само по-сплотен, но и доста по-успешен.