Турската полиция залови терориста от Reina | Temaonline.bg

2
298
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

„Терористът призна своето престъпление“, заяви губернаторът на Истанбул Васип Шахин, идентифицирайки задържания мъж като Абдулкадир Масхарипов, роден в Узбекистан. 

Тази сутрин турската полиция залови стрелеца от новогодишната нощ в истанбулския клуб „Реина“, съобщават турски медии

Нападателят узбекистанец е бил засечен в наблюдавана от тайните служби терористична клетка на „Ислямска държава“ в истанбулския квартал Есенюрт и  заловен от специални бойци на Турската разузнавателна агенция (MIT) и турски полицаи. В залавянето са участвали точно 1000 специални части. Тайната квартира е била наблюдавана преди това в продължение на 6 часа, преди да бъде стартирана операцията, а самата квартира е под наблюдение от събота, като целта е да бъдат установени други контакти на атенаттора с терористичните среди.  

Според информацията заедно с него е бил неговият 4-годишен син. Полицията попаднала на следите му след като обискира тайна квартира в квартал Силиври, където откри сак със $150 000, предназначени за терориста, които той не е успял да получи.  

 

В момента той е прехвърлен в централата на полицията в Истанбул. Цялата операция по залавянето е била заснета на видео. 

Заедно с него са задържани още четирима души – мъж от Киргизстан и три жени. 

Турският вицепремиер Нуман Куртулмус поздрави полицията във връзка със залавянето на нападателя, заподозрян за убийството на 39 души в истанбулския нощен клуб „Рейна“ в новогодишната нощ.

„Поздравявам нашата полиция, която залови извършителя на клането в Ортакьой“, отбеляза Куртулмус, който също така заема поста на говорител на правителството. „Нашата война с тероризма и със силите зад него ще продължи до края“, допълни вицепремиерът. 

За две седмици след атентата полицията е обискирала 150 адреса и е арестувала 50 души в Истанбул, Коня и Измир. 

Валията на Истанбул Васип Сахин заяви, че извършителят на нападението в дискотека в новогодишната нощ Абдулгадир Масхарипов е бил подготвян в Афганистан. Терористът вече призна вината си, а отпечатъците му съвпадат с тези от местопрестъплението, съобщи Хашин. Заедно с Масхарипов са заловени един киргиз и три жени – от Египет, Сенегал и Сомалия.

Сахин опроверга съобщенията на медиите от сутринта, че по време на ареста в апартамента се е намирал и 4-годишния син на терориста. Той каза, че полицията е конфискувала от жилището €197 000. 

 

Масхарипов е роден в Узбекистан през 1983 година. Той говори четири езика и е преминал задълбочена подготовка. По всяка вероятност престъпникът е свързан с големи терористични групировки.

Турските власти предполагат, че Масхарипов е пристигнал в Турция през януари миналата година. Той живеел под наем в Истанбул, но няколко пъти сменял адреса си.

Прегледани са били 7200 часа със записи от видеокамери, а в операцията по издирването са участвали 2000 полицаи. Издирването е водено паралелно в Истанбул, Коня, Хатай и Измир. Обискирани са 152 адреса, а 50 лица са били задържани, иззети са оръжие и улики