Теодор Ушев номиниран за Оскар за филма „Сляпата Вайша“ | Temaonline.bg

2
335
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Българинът Теодор Ушев, който живее и работи в Канада, бе номиниран за награда „Оскар” за филма канадската продукция „Сляпата Вайша” по книгата на Георги Господинов.

Филмът се класира в категорията късометражни анимационни филми.

Филмът е реализиран по адаптиран сценарий на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории“ и в него се разказва за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото – в бъдещето.

Филмът направи премиерата си в конкурса на „Berlinale“ през февруари 2016 и вече бе удостоен с няколко награди: на възрастното и детското жури от най-големия фестивал за анимационни филми в света в Анеси, „Сребърен Пегас“ от фестивала „Аниматор“ в полския град Познан и голямата награда за анимация на най-стария щатски фестивал в Чикаго.

Зад филма стоят Канадския филмов фонд и френската телевизия „Arte“.

 

 

Романтичният мюзикъл „Ла ла ланд” оглави списъка с номинираните за наградите „Оскар” филми с 14 номинации, включително за най-добър филм, актьор, актриса и режисьор на Деймиън Чазел.

За най-добър режисьор са номинирани още Денис Вилньов за „Arrival“, Мел Гибсън за „Hacksaw Ridge“, Кенет Лонърган за „Manchester by the Sea“ и Бари Дженкинс за „Moonlight“.

За най-добър филм ще се състезават „Arrival“,“Fences“,“Hacksaw Ridge“,“Hell or High Water“, „Hidden Figures“,“La La Land“,“Lion“,“Manchester by the Sea“, „Moonlight“.

Статуетката за най-добър чеждестранен филм ще си оспорват „Land of Mine“ (Дания), „A Man Called Ove“, (Швеция), „The Salesman“ (Иран), „Tanna“ (Австралия), „Toni Erdmann“ (Германия).

Най-добър актьор ще бъде избран измежду Кейси Афлек за „Manchester by the Sea“, Андрю Гарфийлд за „Hacksaw Ridge“, Райън Гослинг за „La La Land“, Виго Мортенсен за „Captain Fantastic“ и Дензъл Уошингтън за „Fences“.

Петте финалистки в битката за най-добра актриса са Изабел Юпер, Рут Нега, Натали Портман, Ема Стоун и Мерил Стрийп.