Доналд Тръмп уволни генералния прокурор на САЩ :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
352
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: Reuters / на снимката Сали Йейтс

Американският президент Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Сали Йейтс броени часове след като тя си позволи крайно необичайната стъпка да се опълчи на Белия дом, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Йейтс, която бе назначена още от предишния президент Барак Обама, заяви снощи, че нейното министерство няма да защитава наложените с президентски указ ограничения за граждани от 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото тя ги смята за незаконни.

На Йейтс й оставаха буквално няколко дни на поста, защото се очаква Сенатът да утвърди номинирания от Тръмп за министър на правосъдието сенатора Джеф Сешънс. Сега за този кратък период Тръмп назначи нов и.д. министър – прокурора на източната област Вирджиния Дейна Боенте.

Съобщението за спешната смяна бе направено от Белия дом в „Туитър“. В него твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа.

„Този случай е нагледна демонстрация колко политизирана е станала нашата съдебна система“, каза политическият съветник на Тръмп Стивън Милър в интервю по телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Според Ройтерс на пръсти се броят случаите в американската история, когато министър на правосъдието официално е влизал в открит конфликт с Белия дом.