Защо Путин се нуждае от Орбан | Temaonline.bg

1
405
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

След като Виктор Орбан стана министър-председател на Унгария през 2010 г., руският президент Владимир Путин няколко пъти се среща с унгарския лидер. Миналия път Владимир Путин посети Будапеща в началото на 2015 г. и това беше неговата първа визита в страна от Евросъюза след присъединяването на Крим и започването на войната в Източна Украйна.

Но през тази година визитата се осъществява по време на тънка промяна в кремълското възприемане на Унгария. Путин започна да се отнася към Орбан като към лидер евроскептик, способен да играе на европейската сцена. Руският президент се надява, че Унгария ще може официално да постави въпроса за отмяната на санкциите на ЕС.

„Значението на Орбан за Русия през последните две години нарасна. По време на мигрантската криза той показа, че може да повиши своето ниво в европейската политика и се превърна в алтернатива на водещия в ЕС либерализъм“, заяви Андраш Деак, старши научен сътрудник в Института за световна икономика към Унгарската академия на науките.

„Първа движеща сила за отмяната на санкциите“

За Кремъл публичната визита в Будапеща по това време има двойно символично и политическо значение. Путин иска да покаже на руския народ, че Русия е световна свръхсила. Нещо повече, Кремъл се надява на тясното сътрудничество с новата американска администрация и на подобряването на отношенията с европейските партньори и с оглед на това Москва се надява да покаже, че Русия не е парий.

„Будапеща е една от малкото столици в ЕС, където Путин може да се чувства комфортно и да се среща с тези, които отчасти споделят неговите възгледи. Такова отношение позволява на Москва да твърди, че не всички европейци следват политиката на бойкот на Русия“, заяви Дмитрий Тренин, директор на Московския център „Карнеги“.

Официалният дневен ред на срещата на Орбан с руския лидер е много широк и включва такива въпроси, като строителството на АЕЦ „Пакш – 2“, поръчано от Унгария на Русия и внушаващо ужас на привържениците на енергийната независимост на Евросъюза от Русия. Но приоритет за Путин и придружаващите го лица остава проясняването и усилването на негативното отношение на Орбан към европейските санкции против Русия.

„Русия се надява, че Орбан ще се обяви срещу санкциите не само на думи. За руснаците е важно да намерят европейска страна, която ще стане първата движеща сила за отмяната на санкциите“, каза Деак.

А дали това ще се случи в действителност – друг въпрос. „Въобще не е ясно, дали Орбан ще поиска да действа в тази посока“, отбелязва Деак.

Макар Орбан да е изразявал несъгласие с въвеждането на санкции от ЕС заради руското участие в украинския конфликт, нито унгарците, нито другите противниците на санкциите, включително Италия, Гърция и Кипър, не се опитаха да попречат на удължаването им. Когато дойде времето те да бъдат удължени, ЕС ги оставяше в сила. Германия задаваше тона и никой не искаше да наруши единството и да наложи вето.

Идването на администрацията на Доналд Тръмп в Белия дом вдъхна надежда на Русия, че с отслабването на натиска на Вашингтон някои европейски страни по-активно ще настояват са смекчаването на санкциите срещу Русия. А ако Тръмп отмени санкциите частично или напълно, на Евросъюза ще му бъде много трудно да запази единство.

„Ние многократно сме изразявали своето несъгласие, но не сме налагали вето и не сме искали да разклащаме единството на ЕС“, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сийярто в интервю за „Комерсант“, публикувано на 24 януари. „Ние не бяхме сами, имаше няколко страни. Но в деня, когато трябваше да се вземе решението, ние се оказахме сами“, добави той.

Министърът на външните работи изрази надежда, че санкциите ще бъдат отменени, отбелязвайки, че много неща зависят от по-нататъшното развитие на руско-американските отношения.

Виктор и Влад

След идването си на власт през 2010 г. Орбан се стараеше да укрепва отношенията с Русия. А избирането на Доналд Тръмп за президент, изглежда, предостави нова възможност за Унгария и за отношенията на Будапеща с Москва.

Унгарският лидер приветства избирането на Тръмп и каза, че този избор е началото на нова ера, когато страните могат да поставят на първо място своите интереси. „Епохата на многостранните отношение е към края си, на нейно място идват времената на двустранните контакти“, каза той на 23 януари.

Според Орбан светът навлиза в нова парадигма на съществуването на многобройни центрове на сила. Премиерът смята, че тази нова парадигма означава за всяка европейска страна свобода на избора какви отношения да има с Москва. „Не е разумно, особено за Европа, да игнорира силата и възможностите, които представлява Русия“, каза той.

В същото време съседите на Унгария внимателно наблюдават приятелските жестове на Будапеща и действията на Русия в региона. Особено обезпокоена е Украйна, източният съсед на Унгария, която повече от всеки друг ще загуби от сближаването на САЩ и Русия и отмяната на западните санкции.

„Надяваме се, че двустранните преговори между Унгария и Русия няма да затворят очите на лидерите на нашия приятел и съсед Унгария за необходимостта от търсене на отговорност на тези, които са извършили агресията срещу Украйна“, каза украинският вицепремиер Ивана Климпуш-Цинидзе, отговарящ за европейската и евроатлантическата интеграция. „Не трябва да се продават ценности заради бизнес и икономически интереси“, добави тя.
Унгарските официални лица заявиха, че трудностите в сферата на сигурността на Украйна не са единственото съображение.

Присъединяването на Крим, без съмнение, бе грубо нарушаване на нормите на международното право, смята депутатът от унгарския парламент Гергей Гуляш, представител на партията на Виктор Орбан ФИДЕС. Но „санкциите причиниха големи щети не само на Русия, но и на Унгария, и на цялата европейска икономика. Санкциите не доведоха до реално решение“, добави той.

Икономическите отношения на Унгария с Русия до голяма степен се въртят около проекта за разширяване на АЕЦ „Пакш“, която ще бъде построена от държавната корпорация „Росатом“. Русия отпусна на своите унгарски партньори заем в размер на 10 милиарда долара и унгарското правителство избра за проекта руската компания без провеждането на търг.

Политическите лидери на Централна Европа се надяват, че близките отношения на Унгария с Русия няма да стана реална заплаха в сферата на сигурността.
„Ако погледнем от чисто отбранителна гледна точка, то Унгария е отговорен съюзник, който надеждно участва в колективната сигурност на НАТО“, каза Ян Ириш, директор в министерството на отбраната на Чехия по въпросите на отбранителната политика. Той отбеляза, че не вижда „влияние на приятелските отношения между Орбан и Путин на това, как Унгария действа в НАТО“.

Въпреки че победата на Тръмп, който нарече НАТО „остаряло“, принуди правителствата на страните от региона да преразгледат своите приоритети.
„До момента дилемата на страните от Централна Европа бе такава: САЩ са далечни, но надеждни, а Русия е близка, но непредсказуема“, каза Марк Галеоти, експерт по руска политика и научен сътрудник в Пражкия институт за международни отношения. „От днес Путин ще се позиционира в региона като старши“.

Унгарската опозиция

В Будапеща Путин ще бъде посрещнат от протест и население, което въпреки относителната популярност на правителството на Орбан в Унгария, не подкрепя активно Русия. Представителите на унгарската опозиция се опасяват, че Орбан подражава на своя руски партньор, особено в това, ще се касае до оказването на натиск върху унгарската преса. Опозицията също така се страхува от правителствените планове за обявяване на строги мерки срещу НПО.

Критиците изразяват загриженост във връзка с рисковете за националната сигурност, свързани с разширяването на АЕЦ „Пакш“. Някои противници говорят даже, че Русия се занимава с дезинформация в унгарските медии и това е свидетелство за опитите на Кремъл да влияе върху общественото мнение.

„Това е погрешен път за нашата страна“, каза Виктор Сигетвари, председател на опозиционната партия „Заедно“. Неговата партия ще организира протест пред парламента по време на визитата на Путин, но контратерористичните части на правоохранителните органи предупредиха, че ще блокират района. „Ние се нуждаем от по-добри отношения със западните партньори“, заяви Сигетвари. 

–––

* Лили Байер, американска журналистка на свободна практика, базирана в Будапеща. Отразява събития от Централна Европа и ЕС за в. Politico.

Оригинал: Why Putin needs Orbán