Хирон в картите Таро – 2

4
310
Добави коментар
gabo
gabo

Хирон в картите Таро – 2

 

И ако в един миг, докато се разхождам сам в някоя красива овощна градина, мислите ми внезапно се зареят към далечни теми, в следващия момент отново ги насочвам към разходката, към градината, към сладостта на тази самота, към себе си. Монтен

В Таро няма ясно обособена карта, която да съответства на Хирон. За мен е много важен и интересен. И често се въртя около идеята да си обясня кое, защо и как е свързано с Хирон в Таро. И намирам връзките.

В големите аркани е някак лесно, бързо може да се ориентира човек, че Висшият жрец и Отшелникът носят посланията и уроците на Хирон. Много дълго се чудех каква е връзката с малките аркани. И има ли такива, които да носят енергията на Хирон.

В малките аркани винаги съм усещала специалността на Деветките. Безкрайно са интересни и от гледна точка на това, че те са самотни карти.

В Деветката човек е сам със себе си. И се среща с онова, което го кара да се страхува, да лекува. За да достигне изцелението и усещане за радост.

В митологията Хирон е кентавър, който е ранен със стрела напоена с отрова. С много умения – гадател, астролог, военен, музикант, поет, лечител.

Втората част от живота му преминава в аскетизъм и отдръпване от обществото. В нужда да намери лек за себе си. Да потърси с мъдрост решение на своята болка. И не е само на физическо ниво. Хирон е болката, през която трябва да се премине. И то сам. Със собствени сили да се излекуваш. От онези рани, които сам си създал.

Деветките в Таро са свързани с онова време от живота на Хирон, в което той се е отдръпнал, живее в пещера.

 

Деветка мечове

Традиционното значение на картата е свързано с болка, тъга, болест. Депресия и агония, безсъние. Но защо? Всяко отдръпване и усамотяване носи тишина. И в тази тишина вътрешният ни глас, мислите ни са от първостепенно значение. Мечовете в Таро са свързани с идеята, мисълта, въздуха като стихия.

В Деветка мечове се налага да проведем вътрешен разговор. За да осъзнаем, признаем каква е нашата болка. От кое се страхуваме. Деветка мечове е все още далече от идеята за изцелението на Хирон. Тя е мисълта, осмислянето, че носим нещо болезнено, от което да се отърсим. Тук е вината, която изпитваме от нашите действия.

 

Деветка жезли

Традиционното значение на картата е свързано с необходимост от оттегляне от бойното поле. И до някаква степен барикадираност, премисляне. Да спреш във времето, за да си дадеш възможност да видиш какви са ти раните. Жезлите в Таро са свързани с действието, с огъня като стихия. Деветка жезли е карта на бездействието по-скоро. На действието, в което се изисква да си спрял. Нужда от почивка. Когато ясно се вижда кое е раненото. И как да се излекува. Времето понякога лекува. За да се мине на следващ етап от изцелението, трябва да се приеме предизвикателството, осъзнаването. Тук вече има една идея за продължаване напред. Възможност за някакво развитие. Но след обмисляне.

 

Деветка чаши

Деветка чаши е много симпатична карта в Таро. Традиционното ѝ значение е свързано със здравето – доброто здраве. С благополучие. С чувството за доволство. Когато успешно си се справил с предизвикателствата. Многото чаши символизират и възможност да „пиеш много отвари/питиета“ – в митологията Хирон е изучил тайнството на билките. Но също и времето да вдигнеш тост, когато си постигнал успех.

Чашите в таро са свързани с емоциите и вътрешния свят. С водата като стихия. Когато е ред да помислиш за емоционалния си свят и нуждата от здравословни емоции. Да си позволиш радост – изцелително. Тази карта е преломна за Деветките по мое мнение.

 

Деветка пентакли

Деветка пентакли за мен е като крайната точка в това пътуване към самоизцелението. Традиционно тази карта говори за радости, успех, благополучие, връзка със земята. Но когато си способен да отделиш време за себе си, за да се порадваш на живота. В тази Деветка е изцелителното – сам човек може да си помогне най-добре. Сам човек знае от какво има нужда, за да постигне хармония. Деветка пентакли е много приятна карта. Но за да се стигне до даровете, за които тя говори, трябва да се премине през личен катарзисен път. Не всеки умее сам да се чувства щастлив. А тази Деветка изисква да се научи точно това – да си бъдеш самодостатъчен до някаква степен. Или в мигове на самота да не си самотен.

Пентаклите в Таро са свързани с материята, земята като стихия. Деветка пентакли изисква да се материализира в реалния свят този път на самолечение – от мисли, действие, чувства. Към нещо, което може да се пипне и усети тук и сега, в материален план. Благополучието и чувството за пълнота могат да се изживеят на всяко ниво, ако си преминал през собствения Ад. И си съумял сам да излекуваш душа и тяло. Деветка пентакли е картата, която показва, че си в правилна посока и можеш да градиш нещо стабилно. Когато си се справил с трудните задачи. И можеш да се насладиш на своя успех.

В митологията Хирон се отказва от своето безсмъртие. За награда за добрите му дела, боговете го поставят в съзвездието Стрелец. Деветка пентакли е свързана понякога и с пътуване, преместване към провинцията, някое красиво място. Е, какво по-хубаво място от градина със звезди?

Когато се появи в подредба Деветка, без значения боята ѝ, винаги ми изниква идея, че този човек е в процес на самоизлекуване. И в определен етап от този процес на лечение.

Самотата на Деветките не е толкова лоша. За някой може да е бреме. Но когато се търси осъзнаване и истинско решение на проблемите, то човек може сам да се справи най-силно, да намери онази искра за живот, която се крие в него. Да достигне мъдростта на Отшелник.

снимки: интернет и личен архив

 

Свързани