Пристрастяване към храна – нова причина за затлъстяване

1
219
Добави коментар
borola
borola

Все по-често в научните среди се говори за една нова обсесия, която се счита за водеща причина за затлъстяване. Това е т.нар. пристрастяване към храна. За съществуването на този феномен свидетелстват редица проучвания, изследващи ефектът от храненето върху определени центрове на удоволствието в мозъка.

Пристрастяване към храна – нова форма на зависимост

Експерименти с доброволци, които обичат да си похапват показват, че мозъчните центрове на удоволствието, които се активират от наркотичните вещества, реагират по същия начин и при консумацията на определени храни. Това важи в най-голяма степен за някои типове преработени храни и полуфабрикати. Подобни продукти са богати на въглехидрати и мазнини и съответно – на калории.

Консумацията на подобни храни стимулира отделянето на допамин в мозъка и повишава чувството на щастие и удовлетвореност. По този начин се провокира последваща нужда от повторна консумация. Високата калорийна стойност на тези продукти допълнително затруднява борбата с излишните килограми. Нещо повече – допринася за все по-широкото разпространение на един от водещите здравословни проблеми на съвремието – затлъстяването.

Признаци на пристрастяване към храната – проверете дали сте сред засегнатите

Учени от Университета Йейл предлагат списък от признаци, показващи, че човек е жертва на пристрастяване към храна. В списъка попадат фактори като:

неусетно консумиране на повече храна от планираното. В повечето случаи тази храна е от един и същ тип
нужда от редовна консумация на точно този тип храна
хранене дори при липса на чувство на глад
продължаване консумацията на храна дори след поява на чувство за ситост
Влияние на хранителната обсесия върху регулирането на апетита

Усещането за щастие и удоволствие при консумация на подобни продукти потиска процесите на регулация на апетита. В резултат продължаваме да консумираме храна, без да сме гладни.

Проучванията показват, че пристрастяване към храна се наблюдава и при страдащи от затлъстяване, и при хора с нормално тегло. Рано или късно обаче хранителната обсесия провокира натрупване на излишни килограми и при втората група.

Един от начините, които може да помогнат за намаляване на зависимостта от новата хранителна обсесия е намаляването на апетита. В това отношение може да се разчита на природния продукт Калорекс Апетин/Calorex® Apetin.

Калорекс Апетин има уникално действие, каквото липсва при други продукти за отслабване. Той стимулира синтезата на 2 специфични хормона, които създават чувство за ситост и предпазват от излишен прием на калории. Приемът на Калорекс Апетин е напълно безопасен метод за регулиране на апетита. Продуктът доказано подпомага борбата със затлъстяването и поддържането на здравословно тегло.

Преглеждания:
500