Батак и Пещера

1
113
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Пещера

Град Пещера се намира в предпланината, на границата с Горнотракийската низина, в близост до  градовете Батак и Брацигово.
Град Пещера  е селище с твърде стара и интересна история. Най-ранните човешки следи датират от епохата на неолита. Откритите находки дават основание на изследователите да заключат, че през бронзовата епоха пещерите Снежанка и Юбилейна са били обитаеми. В продължение на хилядолетия този край е обитаван от тракийското племе беси, изпитало влиянието на римляни и византийци. Възникването на селището в пещерската котловина е станало през втората половина на IV в. пр. Хр. Най-трайно е взаимодействието по-късно на траки, българи и славяни. Свидетелство за това са откритите останки в околностите от хилядолетна култура – кюпове с обгорено жито, строителни материали, оръжия, оръдия на труда, монети, накити, саркофази и др.
Няколко са предположенията за името на град Пещера, но надделява това за пещерите в околностите. Най-ранният писмен документ за съществуването на селището под името „Пещера” е от 1479г.