Кападокия – люлката на християнството

1
Добави коментар
evrotoptour
evrotoptour

ПРОГРАМА:

Eдно невероятно пътуване до Кападокия – земята на хети, дервиши и кервани с подправки и коприна.
Кападокия, е разположена в сърцето на Анадола, между Понтийските и Тавърските планини, между Соленото езеро и река Ефрат. В тази земя, извадена от сънищата и фантастичните приказки, вятърът и слънцето са изваяли чудновати образувания от скалите, а човешката ръка е издълбала в тях едни от най-старите християнски църкви и манастири. „Земя на светци” – родно място на Свети Георги, тя е едно от големите хранилища на средновековното православие и ранно-християнска култура. С причудливите си скални пирамиди и гъби, с подземните си градове и скалните църкви днес Кападокия е един музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Ден 1
България – Истанбул
Отпътуване от България по маршрут София – Пловдив -Хасково – Одрин – Истанбул. Пристигане в Истанбул в следобедните часове и настаняване в хотел. По желание срещу допълнително заплащане:
Пешеходна обиколка на историческия център с местен екскурзовод на български език – Хиподрума с Египетския обелиск, Змиевидната колона, Синята джамия, църквата Св София, Топ Капъ,
Вечерна обиколка до площад Тексим и улица „Истиклял“ – новата европейска визия на града.
Нощувка.
Ден 2
Истанбул – Анкара
Закуска.
Възможност за панорамна разходка с корабче по Босфора: новият султански дворец „Долмабахче“, „Чираан Палас“ – бивша султанска резиденция, превърната в един от най-престижните хотели в света, квартал „Ортакьой“ – любимо място на истанбулските младежи и творци, отбранителните крепости „Румели Хисар“ и „Анадолу Хисар“, летният султански дворец „Бейлербей“, Кулата на девицата“.
След вълнуващата разходка ще имаме време за разходка до Египетския пазар, където да опознаете чара и аромата на Ориента – канела, шафран, лукум, бадеми, кафе, къна, леблебия, пипер, лимони….
Продължаване за Анкара. Настаняване в хотел. Вечеря. След вечеря да се разходим до парка Генчлик , за да видим красотата на нощните светлини и феерията на водата. Нощувка.
Ден 3
Анкара – Соленото езеро – Кападокия
Закуска. Туристическата програма в Анкара: Мавзолея на Ататюрк (“баща на турците”), Националния площад с конната статуя на Ататюрк. Възможност за разглеждане на Музея на Анадолските цивилизации, в който се съхранява уникална по рода си колекция от експонати от палеолита и неолита, както и находки, свързани с хетите, с фригийците и с римската цивилизация. Следобяд отпътуване за Кападокия. По пътя фотопауза на Соленото езеро (Тузгьол), разположено на 905 м надморска височина. Пристигане и настаняване в хотел. Вечеря. По желание и срещу допълнително заплащане посещение на шоу на “Въртящите се дервиши “ – 20 евро (с включени безалкохолни и местен алкохол). Нощувка.
Ден 4
Кападокия – Невшехир – Гьореме – Ургюп
Закуска.Целодневната ни програма в Кападокия ще включва посещение на Невшехир – старата столица на Царството на Кападокия, най-големият град в региона, долепен до склоновете под разрушената Селджукска крепост, посещение на Гьореме – най-важната забележителност на изпълнената с лози долина и музеят на открито на Гьореме с богатството си от скални църкви, най-старата датира от 4 – ти век. Най-известни са Църквата с ябълката, Църквата Св. Барбара с мотиви от Иконоборския период, Църквата на змея, наречен така заради изображението на Св.Георги, убиващ змея; Тъмната църква; Църквата на Сандала с отпечатъка от стъпалото на Иисус: Църквата на катарамата, разказваща ни за живота на Христос. Обиколката ще продължи с посещение на Ючхисар – романтично и страховито издигаща се над-региона, Мустафа паша, Пашабаа , Ургюп . Вечеря и нощувка в района на Кападокия.
Ден 5
Кападокия – Деринкьой – Аванос – Кония
Закуска. За всички, които искат да видят красотите на региона от високо предлагаме разходка с балон. Разходката ни в региона ще продължи с посещение на един от подземните градове на Кападокия – Деринкьой . Той е най-големият от тях, достигащ до 120м. под земята, състои се от 20 подземни самостоятелни етажа, свързани с коридори и стръмни стълби. Тук са живели ранните християни и се предполага, че подземният град на Каймаклъ е свързан с Деринкьой с огромен тунел. Посещение на района на Червената река и Аванос – привлекателен старинен град , пълен с магазини за накити от оникс и керамика. Време за обед в долината Ъхлара, Отпътуване за Кония. Настаняване в хотел. Вечерна разходка в центъра на областния град. Нощувка и вечеря в Кония.
Ден 6
Кония – Бурса
Закуска. Посещение на манастира на дервишите. Отпътуване за Бурса. Пристигане късния следобяд в Бурса и начало на туристическа програма в града, известен с минералните си извори и с културните си забележителности, който е крайна западна точка от прочутия “Път на коприната” – Голямата джамия, Коза Хан, Ипек хан, гробниците на турските султани. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
Ден 7
Бурса – България
Закуска. Отпътуване за България с прекосяване на Мраморно море с ферибот. Пристигане в София късно вечерта.

ЦЕНА: 660 лв., настаняване в стая с две легла – при група от 25 туристи
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
Транспорт с комфортен туристически автобус (климатик, видеосистема, минибар);
1 нощувка със закуска в хотел *** в Истанбул;
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел *** в Анкара;
2 нощувки със закуски и вечери в хотел **** в Кападокия;
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел *** в Кония;
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел *** в Бурса;
Описаната туристическа програма e с лицензиран екскурзовод на български език по целия маршрут;
Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“;
Екскурзоводско обслужване

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
Пешеходна обиколка в Истанбул с местен гид – 10 евро;
Разходка с корабче по Босфора – 18 евро;
Трансфер за пешеходна обиколка на район Тексим – 5 евро
Входна такса за музея на Малоазиатските цивилизации в Анкара – 15 турски лири;
Входна такса за подземня град Деринкьой и екскурзоводско обслужване – 10 евро;
Входни такси за скалните църкви в Гьореме и екскурзоводско обслужване – 10 евро;
Фолклорна вечер в Кападокия – 20 евро;
Музея на дервишите – 3 турски лири
Входни такси и билети за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание и градски транспорт.
Разходка с балон над Кападокия (45 мин.) – 120 евро ;

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
валиден международен паспорт минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:
За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации.
Валутeн курс: 1 EUR = 2,85 TRY
Часово време: България 12 ч. ; Турция 12 ч.
Екскурзията се провежда при минимум 25 записани туристи.

* Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата и да корегира цените:
-при група, по-малка от обявената, съобразно броя на плащащите
-при място на тръгване, различно от обявеното в програмата
-при промяна в стойността на транспортните разходи, в това число на горивото
-при промяна на обменния валутен курс, относим към договора с повече от 5% в периода между сключването му и датата на отпътуване.
*Агенцията не носи отговорност при промяна в цените на входните такси на посещаваните обекти. Цените са ориентировъчни.