Велики четвъртък е!

1
196
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Велики четвъртък е денят, в който се провежда Тайната вечеря на Христос с Апостолите, на която той им казва, че един от тях ще го предаде. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя. Според традицията, великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Яйцето се пази, за да носи късмет. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. Останалите яйца се боядисват в различни бои, главно в жълто, зелено, оранжево, синьо и лилаво. Обредният рисунак на великденските яйца създава празнично настроение. Когато са готови към боядисаните яйца се поставя здравец.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца – кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също.

В този ден всеки може да си пожелае нещо, ако държи в ръка пари или някаква друга ценност. А ако е праведен – скоро ще му се сбъдне мечтата и желанието. Вярва се, че през тази нощ момите сънуват човека, за когото ще се омъжат, като слагат пръстена си под възглавницата.