Коментари(забележки) към Световния доклад на ООН за наркотиците 2014

3
557
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

Отговорът на бича на наркотиците

Се крие в християнските послания,  не в правилата на икономиката

 

От Фабио Бернабей

 

Последния 26-ти юни на събирането относно Световния доклад на ООН за наркотиците, който се състоя във Виена –  официалната презентция на Световния доклад за наркотиците показа с подробности нововъведенията (промените) вътре, в най-новото издание, измежду които са тези:

– Най-новите данни (факти) , предотставени от  Програмата на ООН относно ХИВ/СПИН, които показват, че успехът на мерките за намаляване на вредата като например снабдяване със спринцовки и  заместващи терапии  с опиум ( заместители на терапиите с опиум)[1];

– Един раздел за престъпленията, свързан с наркотиците, във връзка с осъжданията на индивиди за продажба и притежание на наркотици за „лична употреба.“ [2];

–  Безпрецедентен анализ, който може да демонстрира съществената еднаквост между търсене и предлагане в динамизма (движещата сила) на „ Световния пазар“ на наркотиците.[3];

– Секция, подготвена като е следвано стриктното „доближаване(достигане) до информацията“ , напр. без да се взема позиция относно революционните закони във Вашингтон, Колорадо и Уругвай, които са в услуга на продажбата на марихуана.[4].

  Измежду иновациите на МДН (международен доклад за наркотиците) 2014 ние също така забелязваме и помощта[5]  на експерти, познати по света заради техните критики към потиликите на ООН или още наричаната „ Война заради наркотиците“.

 Да вземем за пример случая на Професорите Питър Ройтер[6] и Джонатан Кълкинс[7], съавтори на проучването „Краят на войната, свързана с наркотиците“, публикувано преди около месец от „ИДЕАС – център на лондонското училище за икономика“ , продиктувано от неотложността, в предговора е написано,че „ Е време да се приключи „войната,свързана с наркотиците“ и ресурсите масово да се прехвърлят към ефективната политика, базирана на доказателства, подсилени с помощта на непреклонните(точните,щателните) анализи на икономиката“[8].

 При прочита на темите, избрани от МДН тази година, както техните отклонения(техния упадък,западане,отказ), ние чувстваме тежестта на „ценния съвет“ , даден от тези, които се заемат с тежката задача да „сложат край на войната с наркотиците“ и се преструват, че считат наркотиците за търговски артикул, който е част от закономерността на икономиката.

 Не е излишно да се отбележи, че тазгодишния доклад има своята специфична стойност.

 Презентацията на доклада бе насрочена като „Специално, важно събитие“[9] в подготовката на специалното заседание на общото събрание на ОН – UNGASS 2016 , където групи, чийто натиск е много силен, се чувстват уверени да „реформират“ сегашната система за контрол и регулация , наложена от националния конгрес[10].

„Личната употреба“ набива на кол стабилността на планетата и оцеляването на демокрацията.

 Иновативните гледни точни на международния доклад за наркотиците и „ценните съвети“ бяха в директно сравнение, поне в преходна непосредствена близост, със две авторитетни(властни) и достоверни обществени интервенции на Папа Франциск и на Президентът на Италианския сенат, Пиетро Грасо.

Президентът на сената, Пиетро Грасо, съдия, бивш прокурор, който водеше съдебната антимафиотска агенция, познава добре въпроса, свързан с разпространението на наркотици, което сега е най-страшната опасност, застрашаваща оцеляването на западните цивилизации.

В централния пасаж на заключителната реч[11] , на тридесет и първото издание на Международната конференция за въпоса за легализация на наркотиците – МКЛН, Пиетро Грасо забелязва, че тези, които са свързани с борбата срещу трафика на наркотици, трябва да вземат под внимание, че не само Обществения ред и Законодателството за набити на кол, но също и «стабилността на планетата, оцеляването на демокрацията, на нашата цивилизация, на свободите: бъдещето на нашите деца и техните права».

«И, за жалост, на световно ниво» – отбелязва Грасо – «трябва да признаем, че за момента нашите противници ни превъзхождат бройно, защото от дълго време ние подценяваме тази заплаха».

ЗЛОТО е „всеки вид употреба на наркотици“

Денят след международната конференция за легализация на наркотиците със седалище Ватикана за тази година, Папа Францисн разказа на посетителите за опасностите, които използването на наркотици и декриминализирането или легализирането на наркотиците крият[12];

«Бичът на употребата на наркотиците продължава да се разпространява неумолимо, подхранван от жалката търговия, която излиза извън обсега на националните и континенталните граници. Като резултат, животът на все повече и повече млади хора и подрастващи е в опасност. Трябва да застанем лице в лице с реалността.» – каза Папата – «Мога само да заявя открито моята мъка и загриженост.

Позволете ми да го представя възможно най-ясно: проблемът с използването на наркоцити НЕ се решава с наркотици! Наркотичната зависимост е зло, и със злото не може да се прави ни най-малък компромис.

Да се мисли, че вредата може да бъде намалена като се разреши наркозависимите да използват наркотици по никой начин не може да реши проблема. Опитите, дори и ограничени, да се легализират т. нар. „ободряващи наркотици“ не само заслужават да бъдат поставени под въпрос откъм законодателна страна, но и определено се провалят в това да постигнат желания ефект. Заместителните наркотици не са адекватна терапия, а завоалирани начини да се предадат на този феномен.

Тук бих затвърдил това, което заявих и в друг случай : Не на всеки вид използване на наркотични вещества. Това е просто като детска игра. Не на всеки вид използване на наркотични вещества.».

 Категоричните възгледи на Папа Франциск относно идеите за легализиране, които си проправят път в Щатите и Уругвай, са базирани на принципа на това да поставим в центъра на дебата моралното и етично измерение на волята, малко или много съзнателно и свободно, които водят до използването на наркотици.

 Папата иска да постави в центъра на „политиката относно наркотиците“ човешкото създание, причините, които са го довели до това да взема наркотици, като остави на заден план, както му е редът, самите субстанции, техните ефекти и пазари[13].

Образованието,вдъхновено от ценностите на християнското семейство е крепостната стена, която ни защитава от наркотиците.

«Покачването на разнообразието на наркотичните вещества и тяхната употреба никога не са били толкова очевидни и дори преднамерено поддържани.» – денонсиране в настолна книга относно наркотиците на католическата църква- «И все още, с разнообразните начини на приемане и очаквания за ефекта им, стои въпросът: „ Защо изобщо някой взима наркотици?“”»[14].

Настолната книга казва,че е истина The handbook says that it’s true « че причините, които водят до вземане на наркотици са разнородни, но ние държим на идеята, че това всичко е някъде дълбоко в корена на човешкото поведение, а не в самата субстанция»

Ето защо «образованието и превенция трябва да бъдат тези, които да взема действия срещу това, което подтиква към такова поведение, а не да обръщат внимание единствено на самите субстанции».

Същият подход се открива и във вдъхновяващата реч на Х.М. Кралица Силвия на Швеция, на откриването на 57-то събрание на комисията за наркотични вещества –КНВ на събранието на ООН миналия Март във Виена, когато тя призова към „нулева толерантност“ към промените в закона за наркотиците[15].

« Наркотичните вещества и използването на такива застрашава не само живота на тези, които ги използват, но също и демократичните принципи и правила на закона» – от тук следва и отричането на предложеното измерение за „лична употреба“ на наркотиците. Кралица Силвия отбелязва още,че-«Тази година се празнува 25—тата годишнина на Конвенцията за правата на детето. Тази конвенция е като пристанище на човешките права, което поставя цивилните, политически, икономически, социални, здравни и културни права на детето- права, които са нарушени ако детето живее в семейство, повлияно от използването на наркотични вещества.Толкова много деца по света страдат от тази злоупотреба с дрогата».

«Моето виждане – каза кралицата – е за общество, свободно от наркотиците. Не можем да си позволим да загубим битката срещу злоупотребата с наркотични вещества. Аз съм разтревожена, както и много други родители».

Преди речта, кралицата каза на публиката, че тя говори в качеството си на майка, защото проблемът с наркотиците, добавя тя, е твърде важен, за да бъде оставен само в ръцете на политиците и експертите и социалните политики трябва да бъдат замислени като подходящи и разбираеми за деца.

Вижданията на Кралица Силвия имат кънтящ отговор в историята.

Това било благодарение на растящото негодувание,че в ранната част на 1 900г е започнала сегашната система на международен контрол ср/у наркотиците, които изплуват от дъното към повърхността в разрез с волята на правителствата, експертите и заможните спекулатори на наркотрафика[16].

През 70те в САЩ са пуснати корените на родителското движение срещу наркотиците[17], което побеждава анархистката утпопия[18], която се крие зад социалната революция на хипитата, проповядващи употребата на накротици, непознати досега на Западния свят[19].

През 80те в Италия се появява „Маме кораджио“, което праща хората на протести по улиците срещу ефектите на закон номер 685 от 1975, който запознава Италия с de facto правата за използването на наркотици[20], и те изискват по-стриктни закони.

И днес, като вчера и като утре, една успешна политика против наркотиците трябва да бъде базирана на образованието и превенцията, основана на ценностите и принципите на нормалното семейство и центрирана върху децата.

The 2014 WDR begs the question: in the 2016 UNGASS we are going to have a ‘lessons learned’ approach or an ideological one?

 

[1] «Световния доклад за наркотиците 2014 набляга на нуждата да изпълни своята служба за намаляване на вредата като най-важната част за избягване на ХИВ инфекции се състои в програмите за игли и спринцовки, програми за терапии с упойка(упойващи вещества?), доброволно обсъждане и тестиране и антиретровирална(?) терапия.». Изт. http://www.unaids.org/en/resources/presscentre/featurestories/2014/june/20140626worlddrugreport/

[2] Ivi, “ Престъпления, свързани с наркотиците ( Нарушаване на закона,свързан с наркотиците)“ Стр(или подпараграф). 19-21.

[3] Ivi, Фиг. 20, стр. 24.

[4] Ivi, “ Промяна на политиката относно канабиса в америка”, стр(подпараграф). 43-46.

[5]“Ivi, «Изследването и анализите за тенденциозността на различните дялове са също благоприятстващи за ценните съвети , които са предотставени от въпросните експерти.The Research» in Acknowledgements, p. IV.

[6] Професор на училището за обществена политика и департаментът по криминология в университетът в Мериленд.

[7] Професор на изседванията в/у управлението и обществената политика в Колежът „Хайнц“ и университетът Кърнидж Мелън.

[8] Ivi, стр. 3.

[9] «Специално събитие (…) в контекст на заседателната работа на CND, която (…) е започнала подготовки за специалното заседание на общото събрание относно световния проблем с наркотиците, което ще се състои през 2016г.»  в писмо на Юри Федотов, изпълнителен директор на UNODC, до лицето, което представлява събранието във Виена на NGO комитет отностно наркотиците, 6 Юни 2014.

[10] Напр.: http://www.opensocietyfoundations.org/explainers/what-ungass-2016

[11] Integral speech: http://www.pietrograsso.org/xxxi-edizione-dellinternational-drug-enforcement-conference/

[12] Pope’s speech: http://en.radiovaticana.va/news/2014/06/20/pope_no_to_recreational_and_substitute_drugs_/1101975

[13]По-голямата част от Ngos, отдадени на превенцията на наркотиците следва сходен подход с този на Световната федерация срещу наркотиците – СФСН: «Членовете на СФСН споделят общата загриженост, че  незаконното използване на наркотици започва да подрязва традиционните ценности и заплашва съществуването на здрави семейства, общества и политически институции по света(…) Работата на СФСН се основава на принципите на универсалните сдружения и основните чвешки права» -рекламирайи една политика,свързана с наркотиците,която – «показва ясно,че използването на наркотици е неприемливо». Из реч на г-н Свен-Олов Карлсън, Президент на Международната СФСН, държана на 4-ят Световен Форум срещи наркотиците и 21-та годишна конференция на кметовете, откривайки сезона, 19 май 2014, Стокхолм.

[14] Папски съвет за Грижата на пасторите за здравето, Църквата: Наркотици и наркозависимости. Пасторска настолна книга, Libreria Editrice Vaticana, Citta’ del Vaticano, 2001, стр. 9.

[15] Пълната версия: http://www.kungahuset.se/royalcourt/royalfamily/hmqueensilvia/speeches/hmdlatest/hmthequeensspeechattheopeningofthefiftyseventhsessionofthecommissiononnarcoticdrugsviennathursdaymarch132014.5.30c4c82c1446f09823a630.html

[16] «Създаването на международен контролен режим за опиатите и психоактивните вещества (…) се състоя въпреки минималните вреди, причинени от голяма част от употребата на опиати в началото на ХХв и финансовите и нефинансови добиви на голяма част от западния елит,получени от търговията с опиум.

 Силно социално и политическо движение започна да се появява в различни части на света, искайки регулация на продажбата на опиати и потискането на увеличаващата се употреба и продажба за немедицински цели». Cf. Letizia Paoli, Victoria Greenfield, Peter Reuter, Световният пазар на хероин, Преса на Оксфордския университет, Ню Йорк, 2009, стр. 21.

[17] «Появя се група от повече от 4000 родители, нетърпеливи да започнат да защитават своите деца от наркотиците. Родителите се обединяват, за да се  противопоставят на наркозависимостта (…) Те образоват законодателите, призовавайки в своите речи да спрат да не зачитат използването на марихуана за престъпление: от 1978 нито дори един щат не я счита за нещо законно (…)  Благодарение на усилията им, нивото на използване на наркотични вещества от подрастващите (12-17години) и юношите(18-25години) намалява с две-трети’ през същия период от време». Natalia Frolova, Thomas Hallberg, Действия против наркотиците в градовете. Модерни практики и пътища за тяхното подобрение, ECAD, Стокхолм 2006, стр(подпараграф). 72-73.

[18] Първата стъпка на родителското движение за превенция на наркоманиите била да вземе на прицел културата, удобряваща наркотиците, разбростванявана от така наречения „главен магазин“, който продавал книги, памфлети и списания, които «настървено атакували законите против наркотици, възхвалявали използването на дрога, учили читателите как сами да отглеждат някои видове наркотик и рекламирали наркотици и джунджурии,вързани с наркотиците». Sue Rusche, Обиколка из движението за легализиране на наркотиците и как можем да спрем това движение, NFIA, Атланта, 1997, стр.35.

[19]  Теориите и практикие на нарко-гурутата от хипарските движения във Фабио Бернабей: Storia Moderna della Droga, Рим 2010.

[20] «La 685 era ispirata al desiderio di reprimere il mercato della droga, pur non penalizzando l’uso personale. Presto la realta’ si sarebbe incaricata di mostrare quanto fosse illusoria quella speranza (…) Che idea illusoria era quella di sperare di poter distinguere, in modo chiaro e netto, fra spacciatori e drogati!». Vincenzo Muccioli, La mia Battaglia contro la Droga, l’Emarginazione e l’Egoismo, San Patrignano 2010, pp.42-43.