ТОРТА ЧЕРВЕНО КАДИФЕ

5
Добави коментар
mm22
mm22

   Разглеждайки веднъж профила във фейсбук на една дама, която прави страхотни торти като тази, която направи за рожденият ден на децата ми (две малки близначки зодия рибки)

тортата на Рали и Мони за втората им годинка от Детелина Лазарова:) Благодарим ти Детелинка!

и чудейки се какъв модел да избера за тортата, която да поръчаме при нея, поразгледах и какво харесва самата дама:) При нея попаднах на този клип за правенето на тортата Червено кадифе и останах запленена!!!

  Тъй като не бе подходяща за рожден ден на малки деца, поръчахме тази, която виждате на снимката по-горе, а кадифето реших да направя сама, любителски да се поглезим у дома:) Разбира се не можах да постигна съвършенството на външният вид, но пък вкуса беше невероятен! Една от най-хубавите торти, които съм опитвала! Поднасям ви тази рецепта с извинение за това как лошо се вижда на снимките всичко, поради късният час, в който я правих. Но пък инфото си заслужава, без да си прави човек труда да си превежда от английски:)

   И така, необходимите ни продукти са:

   150 гр. краве масло;
   2 яйца;
   2 1/2 ч.ч брашно;
   1 ч.л амонячна сода или сода за хляб;
  1 ванилия или няколко капки екстракт от ванилия;
   2 с.л. какао;
   1 1/2 ч.ч кристална захар;
   1 ч.ч мътеница (прясно мляко + 1 ч.л оцет);
    1/4 ч.л. сол;
   1 ч.л оцет;
   – червена сладкарска боя, аз нямах и ползвах такава за яйца, на която пишеше, че е безвредна и става и за сладкиши, но на своя отговорност!!! Тя обаче не направи тортата ми достатъчно червена, затова хубаво е да ползвате оригинална сладкарска боя или да се насладите повече на вкуса, отколкото на цвета:)
За крема:
1 ч.ч пудра захар;
250 гр. маскарпоне
1 опаковка крема сирене Филаделфия натурално например, аз си купих някакво друго от супера;
500 мл. течна сладкарска сметана;
 

   Първо си смесваме брашното, какаото и солта в една купа и ги оставяме на страни.

   В друга разбиваме маслото, ванилията и захарта до получаването на хомогенна смес. При мен не се получи, защото маслото не ми бе омекнало достатъчно на стайна температура и слабото ми миксерче успя само да направи всичко на едри трохи, но аз продължих с направата на тортата и не сбърках:) Та, ако маслото ви е достатъчно омекнало ще се получи гладко кремче, без кристали захар из него, към което прибавяте и едно по едно поетапно двете яйца и разбивате докато се усвоят в него и яйцата.

   В чашата с мътеницата прибавяте боята и я разтваряте напълно, а ако нямате мътеница си я направете, като към прясно мляко добавите малко оцет, разбъркате и оставите на топло да постои настрани:)

     

     

  Сега разделете мислено сухите съставки на три, сипете една трета от тях при маслото и яйцата и разбийте около минута с миксера на първа степен, докато маслото ги поеме. После налейте малко от боядисаната мътеница и продължавайте с разбиването.

  Повторете действието още два пъти, докато свършат и сухите и мокрите съставки:) Това не разбрах защо се прави, а не се сипят наведнъж всички и не се обърка хубаво сместа, но изпълних препоръките на дамата от клипа, за да ми се получи тортата все пак:)

  Като свършите с разбиването на съставките, сипете лъжичката сода при оцета, за да шупне, изсипете след това при сместа за блатовете и разбъркайте вече НА РЪКА, не с миксера, такива са препоръките, за да не спадне после сместа:)

     

     

     

   Аз изсипах цялата смес в застлана с хартия за печене, разкопчаваща се форма за торта, а после разрязах блата на четири равни части и си направих своята торта, но вие можете да ползвате отделни намазнени и набрашнени тавички и да си направите няколко отделни блата.

   Пекох в предварително загрята на 200 градуса фурна, която веднага със слагането на формата в нея намалих на 180 градуса, около 40 минути, като проверих с клечка дали излиза суха, което е индикатор за готовността на блата. Ако печете няколко отделни блата, времето на печене ще бъде по-малко, проверявайте след 20-та минута тогава дали са готови:)

   За крема разбих първо маскарпонето и кремасиренето с пудрата захар, после му добавих една опаковка от 200 мл. течна сметана и разбивах, докато стана гъста хомогенна смес, после добавих и втора опаковка течна сладкарска сметана и отново разбих до сгъстяването на крема. Ако имах цяла литрова опаковка сметана смятам, че крема би понесъл още малко от нея, затова в съставките съм написала 500мл. Също така дамата от клипа слага и в него ванилия, но на мен би ми дошло много и го пропуснах това действие:) То може ли аз да не променя поне нещичко

     

   Понеже капачето на блата бе станало доста купуловидно и щеше да изглежда странно торта ми после, дори и да е украсена, първо го изрязах него и го стрих между дланите си на трохи, които щяха да ми послужат после:)

   Освен това в клипа блатовете бяха сглобени без да се сиропират, но така се правят тортите на запад, а понеже това у дома е осъдително една торта да е суха, аз и тук направих промени:) Сварих си малко захар и вода на захарен сироп и за да не направя блатовете, които бяха непознати за мен като състав напълно вглетени и негодни за консумация (все пак не бяха обикновен попиващ всичко пандишпан) взех една четка и просто ги намазах с малко сироп отгоре и след това положих част от крема.

   Също така в клипа и по нета тортата обикновено се представя снежно бяла със семпла украса, но у дома торта без орехи според съпруга ми не е торта, та реших и тук да приложа нашата традиция, но пък на мен ми се искаше нещо друго и веднага оползотворих капачето на блата:) Стрих на едри парчета няколко вафли боровец, няколко маслени бисквити от децата, настъргах на ситното на рендето малко шоколадова кувертюра, добавих и трохите от капачето, омешах хубаво всичко и си приготвих измислена, убийствено вкусна поръска за тортата!!!!

     

     

   Както се вижда от снимките, моята торта не стана достатъчно червена от вътре, заради липсата на качествена боя, от което малко загуби поне за мен от чара си, но все пак се виждаше тук там червенко или пък просто е трябвало да разбивам повече сместа, но това не знам със сигурност:)

   И така една трета от тортата натупах с орехчета, а останалата част от нея с моята си смес и познайте, коя се хареса повече на всички ни:) Разбира се имаше и още една торта както винаги, за кръстниците и отзивите и от там бяха изключително добри. Остава само да си направите и да проверите:)

  Ето я моята красавица изкусителка:)

И парченце от нея

Да ви е сладко!