Несменяемата Янка Такева плаши родителите :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
341
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Неочаквано остро изказване на несменяемата вече 23 години лидерка на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева засили напрежението между родители и учители.

По врем на 20-тата церемония по връчване на наградите в националния конкурс „Учител на годината“ Такева заплаши родителите с учителска стачка.

„Днес никой не може да си позволи да слага каквито и да е „бръмбарчета“ в якичките, в джобчетата или някъде закачени върху дрешките на децата, за да се подслушва българският персонал в образователните институции“, обяви Такева.

Такева напомни за масовата учителска стачка от 2007 г., като заплаши, че учителите ще напуснат демонстративно местата си за 40 дни, за да покажат, че не са съгласни да бъдат следени на работното си място.

„Ще повторим стачката от 2007 г., защото тогава не ни упрекваха, че не сме в класните стаи и че децата не учат, тогава ни упрекваха, че няма кой да им гледа децата“, обяви Такева.

Тя посочи, че е против наблюдението в класните стаи и занималните по време на редовния учебен процес, но подкрепя разполагането на видеонаблюдение за матурите като мярка за недопускане на преписване.

Според Такева трябва да се подписва договор между преподавателите и родителите, за да може всяка от двете страни да поеме конкретни ангажименти. „Близо 14% от българските деца са неграмотни и причината за това не са учителите, а родителите, които не изпълняват конституционното си задължение да ги изпращат на училище”, коментира още Янка Такева.

Образователният министър Красимир Вълчев бе видимо изненадан от словоизлиянието на Янка Такева.