Заболявания на щитовидна жлеза – симптоми и лечение

1
568
Добави коментар
biomall
biomall

Как да си помогнем при болести на щитовидната жлеза?

Заболяванията на щитовидната жлеза са едни от най-разпространените в цял свят. Повече от 65% от всички пациенти на ендокринолозите страдат от такива заболявания. Независимо че жлезата е малък орган, чиито размери не са повече от 7 см и тежи не повече от 25 грама, ролята му в човешкия организъм е неоценима. Щитовидната жлеза определя хормоналния фон, влияе на обмена на вещества в организма и регулира всички важни жизнени процеси в тялото. Независимо голямото значение на този орган на ендокринната система, много хора не му отделят много внимание, което в много случаи е причина за възникване на множество заболявания, чието развитие може да доведе до най-нежеланите последици. Какви са патологиите на щитовидната жлеза? Как може да си помогнем с помощта на средства от народната медицина? Какви са профилактичните мерки, необходими за да не възникнат нарушения в ендокринната система като цяло и в щитовидната жлеза в частност? Ще разгледаме подробно тези въпроси.

Заболявания на щитовидната жлеза

Всички болести на този орган от ендокринната система могат да се разделят на два вида: нарушения във функционалните особености на органа на фона на хормонални нарушения и нарушения на структурата на жлезата.

За начало ще разгледаме болестите, които се отнасят към първия вид:

Хипертиреоза – заболяването се изразява с повишени функции на щитовидната жлеза. Непосредствени причини за развитието му е повишената продуктивност на тиреоидните хормони Т3 и Т4. Има няколко отделни подтипа заболявания, но във всички случаи присъстват такива симптоми като тремор на пръстите, клепачите, силно втрисане, нервност, раздразнителност и усилено сърцебиене. Лечението изисква прием на специализирани медикаментозни средства, препарати с радиоактивен йод, в случай на тежък стадий на заболяването е възможна и хирургична намеса. Възможно е да се проведе и лечение  народни средства.
Хипотиреоза – характеризира се понижена функционалност на щитовидната жлеза. Причините за заболяването могат да бъдат хронични възпаления и дълги въздействия на ниски температури. При това състояние възникват такива симптоми като безсъние, апатия, повишена умора и главоболие. Лечението в повечето случаи е амбулаторно, може да се използват и медицински препарати заедно с народни продукти.
Базедова болест – заради засиления процес на делене на клетките в щитовидната жлеза започва да се образува повече тъкан от необходимото, което се нарича „гуша”. Причината за възникване е дефицит на йод. Тази болест е най-известното и разпространено заболяване на щитовидната жлеза. Симптомите са същите като при хипотиреозата. Лечението е медикаментозно, а като заместваща терапия могат да се използват средства от народната медицина.

Заболяванията, които възникват на фона на структурни нарушения на тази важна жлеза са:

Нодуларна гуша – в повечето случаи това заболяване възниква при жените. То се наблюдава при 15% от населението на планетата, което го прави най-разпространената причина за посещение на ендокринолог. В жлезата се образуват възли (капсули) с ексудат, които се премахват хирургически. Заболяването може да се излекува с народна медицина.
Рак на щитовидната жлеза – много рядка болест, която се образува заради възникването на патогенни процеси в доброкачествените образувания на щитовидната жлеза. Болестта не се проявява дълго време, след което се появяват всички симптоми на злокачествен тумор. Лечението по правило е оперативно, не може да се лекува с народните средства.

Наследствени заболявания:

Тук могат да се отнесат атрофия или дисфункция на щитовидната жлеза. Те не подлежат на лечение.

Лечение на болести на щитовидната жлеза с народни средства:

Трябва да помним, че всички болести на този орган са много опасни явления, които влияят на обмена на веществата и създават неблагоприятен хормонален фон. Именно заради това използването на народни методи в повечето случаи има помощен характер, а на първо място е медикаментозното лечение. По никакъв начин не е възможно да „накараме” щитовидната жлеза да стабилизира функциите си или да възпрепятстваме развитието на гуша, ако използваме само лечебни билки и отвари. За това при проява на първите симптоми на нарушения в работата на ендокринната жлеза, трябва веднага да се обърнем към опитен специалист, който ще ни назначи оптимално лечение.

Ако болестта позволява използването на лечение с помощта на средства от народната медицина, то можем да използваме такива рецепти, които са доказано ефективни:

За лечението на заболявания на органа може да се използва кора от дъб. Взимаме малък къс кора и я правим на прах, след което се залива с две чаши гореща вода. Отварата се оставя за половин час. След това, когато вече е изстинала, можем да я използваме а лекуване. Трябва да напоим парче план в нея и да покрием врата си с него. Този компрес се прави всеки ден в продължение на две-три седмици.
Можем да си правим компреси като използваме листа и черупки на орехи. Свежите листа и черупките се смилят старателно, заливат се с 1 чаша гореща вода и се оставя да престои за час. Използва се както и компреса от дъбова кора.
Можем да направим отвара за лекуване на щитовидна жлеза. За това трябва да имаме 80 грама корен и листа на бяло прозорче, 30 грама триделен бутрак, 15 грама корен от женско биле и 30 грама листа от водораслото saccharina latissima. Всичко това се смесва внимателно и се залива с 500 мл водка или спирт. Отварата трябва да се съхранява на сухо и тъмно място за две седмици. След като е вече готова, може да се приема 2 пъти на ден по 1-2 чаени лъжички (12 капки) 30 минути преди хранене. Курсът на лечение не трябва да бъде повече от месец.
За лекуване на дифузна гуша може да се използва следната рецепта: 00 гр зелени орехи се заливат с 500 мл спирт или водка, оставя се да престои 1 месец и след това се пием по 3 пъти на ден по 1 ч. л. Заедно с това може да се маже образуванието на врата с мазило от корен на оман. За приготвянето му трябва да сложим 100 грама корен от оман в 600 мл свинска мас, след което да го разтопим на бавен огън през няколко часа и да се мажем. Готовата смес трябва да се съхранява в хладилник.

Профилактика на болестите на щитовидната жлеза:

Най-ефективните мерки за профилактика на този род болести са следните:

Ако живеете в район, в който има недостиг на йод, трябва регулярно да попълване запасите на този микроелемент в организма си. За това е достатъчно да използвате йодирана сол за приготвянето на ястията.
Трябва да се откажете от пушенето и да балансирате храненето си. Доказано е, че тези болести възникват по-често при пушачи и хора с наднормено тегло.
Важна профилактична мярка е употребата на продукти, произведени в екологично чисти райони.
Трябва да се използват средства за защита от ултравиолетовите лъчи. Ако работите с радиоактивни елементи, тази мярка е задължителна.
Не допускайте да изпитвате много стрес, който да предизвика хормонален дисбаланс.

Още информация за това какво точно представлява щитовидната жлеза и какви хранителни добавки помагат за предотвратяване или облекчаване на заболяванията на този орган, може да прочетете в раздела „Здравословни проблеми“ -> „Щитовидна жлеза“