Брадавици – събрахме най-ефикасните билки, домашни рецепти и лечебни продукти

4
332
Добави коментар
Albinion
Albinion

Брадавици – ето какво представляват и как се лекуват успешно!

Брадавиците имат вирусен характер!

Брадавици – това са израстъци по кожата, причинени от т.нар. човешки папиломен вирус. При по-голямата част от хората брадавиците имат локален характер – появяват се по ръцете или само по краката например, където се множат, но не се разпространяват по други части на тялото. Въпреки че много специалисти определят брадавиците като заразни, в преобладаващата част от случаите те се срещат само при един или няколко души от семейството. Все пак трябва да се има предвид техният инфекциозно-вирусен характер.

Най-общо могат да се разграничат по следните особености:

срещани в по-голямата част от случаите са кожните израстъци с купловидна форма, които се появяват по външната страна на пръстите;
следващата голяма група са брадавиците, локализирани в долната част на краката;
по лицето най-често се появяват плоски или наричани още равнини брадавици, за които е характерно скупчване на голям брой;
брадавици могат да се появяват и около или под ноктите на пръстите на ръцете и краката;
издължени брадавици, чиято форма наподобява стълб, са характерни за лицето и шията.

Важно уточнение, което ще направим, е това, че цел на настоящия материал е да предложи методи за лечение на общия, традиционния вид кожни образувания, а не за генитални брадавици. Последните следват да се третират с повишено внимание и лечението да се осъществява изцяло под медицински контрол.

Лечение на брадавици

Преди да ви представим онези от рецептите и продуктите, които се определят като най-ефективни при лечението на образувания по кожата, ще споменем само, че най-добре е да се потърси съвет от дерматолог. Причините са няколко – защото така ще сте сигурни, че става дума именно за брадавица, че предприетото лечение е адекватно, че състоянието няма да се влоши.

Към днешна дата активни са разнообразие от методи за премахване на образувания по кожата. Най-често се използва криотерапията – замразяване с помощта на азот, след което самата брадавица се премахва. Прилага се още третиране с трихлороцетна киселина и подобни на нея продукти. Отстраняване с помощта на електрокоагулация или по хирургичен път, лазерно изгаряне.

Който и метод да се избере, ефектът ще е сходен. От значение обаче е едновременно с механичното отстраняване на самата брадавица да се проведе и курс за цялостно укрепване на организма. По този начин имунната система ще бъде в състояние да противостои при нови атаки от страна на вируса.

Премахване на брадавици с лекарства

Темата за средствата, чрез които можете да премахнете израстъците по кожата си, започваме с най-популярните лекарствени продукти.

Вартнер е сред често използваните продукти!

Вартнер спрей или писалка против брадавици /WARTNER/

Вартнер е продукт, достъпен в аптечната мрежа под формата на спрей или писалка за премахване на брадавици.

Ако изберете да използвате спрей, то можете да очаквате замразяване на кожния израстък, каквато техника често се прилага в лекарските кабинети. След нанасяне е възможно да се появят леко парене и болка, а самата кожа да промени обичайния си цвят. Всички тези усещания обаче изчезват в рамките на няколко часа.

За период от 10 до 14 дни след третирането се очаква и опадането на брадавицата и израстването на нова здрава кожа под нея.

Важно е да се има предвид, че зоните с тънка и нежна кожа, каквито са лицето, шията, подмишниците, интимната зона и гърдите, следва да се третират с Вартнер писалка.

Бай Уарт крем против брадавици /BYE WART/

Бай Уарт крем е предназначен за премахване на всякакви кожни образувания. Изцяло натуралният му състав го прави приложим и при деца над 3-годишна възраст. Нанася се чрез втриване по 3 пъти на ден, като при упорити брадавици след третиране се поставя лепенка, която да удължи ефекта от продукта.

Шоу – гел или крем – против брадавици /SCHOLL/

Продуктите на немската компания Шоу са предназначени за третиране на брадавици и кокоши тръни. Продуктът против брадавици е наличен под формата на спрей или гел, като ефектът от нанасянето му наподобява този при замразяването с течен азот. Посочва се, че до 14 дни след нанасянето на продукта кожния израстък се отделя. Ако след този период брадавицата не е паднала, възможно е повторно нанасяне, но не по-рано от 2 седмици.

Херба Клиър /HERBA CLEAR/

Херба Клиър е натурален продукт, който по безопасен начин премахва брадавици и папиломи, без да причинява болка или дискомфорт. Нанася се с помощта на наличната четка по 2 пъти на ден, като е важно е да се третира единствено кожното образувание. Очаква се пълният ефект да е видим от 3 до 8 седмици след началото на терапията. Съдържа западна туя.

Формю Клиър /FORMU CLEAR/

Още един продукт с натурален състав на основата на западна туя е Формю Клиър препарат против брадавици и папиломи. Изцяло съдържащ етерични масла и естествени съставки, лекарството се нанася върху израстъка с помощта на вградената четчица по 3 пъти на ден. Първите ефекти от терапията ще са видими най-рано след 3 седмици – брадавиците ще започнат да изсъхват и да падат.

Ханс течност за мазоли и брадавици /HANSS/

Продуктът е предназначен единствено за употребата по краката. Важно е зоната от кожата около третираното място да се защити с пластир или с дебел слой вазелин. Препаратът се нанася на тънък слой директно върху мазола и се оставя да изсъхне. Използва се по 2 пъти на ден върху чиста и суха кожа.

Ворти течност за брадавици /WORTIE LIQUID/

Ворти представлява продукт под течната форма за премахване на брадавици, които съдържа комбинация от най-ефективните киселини за премахване на израстъци по кожата. Нанася се с помощта на апликатор с капкомер директно върху брадавицата и изсъхва в рамките на 30 секунди. Не предизвиква болка, възпаление, дразнене.

Този списък с препарати, които се използват за премахване на брадавици, не обединява всички налични такива в аптечната мрежа. Включва най-често използваните и най-разпространените. Ако решите да използвате някой от тях, препоръчително е предварително да се консултирате с дерматолог. Въпреки натуралния състав на преобладаващата част от тях, може да се окаже, че те не само няма да помогнат, но ще влошат състоянието. Могат да предизвикат раздразнение, уголемяване или разпространение на кожните образувания.

Хомеопатични продукти за премахване на брадавици

Хомеопатията също се използва при брадавици и кожни проблеми!

От изключително значение за успешното лечение на брадавиците с помощта на хомеопатични продукти е спазването на предписаните дози. Те са съобразени с вида на брадавиците, тяхното разположение, както и със здравословното състояние на всеки човек.

Ето кои са някои от най-често използваните хомеопатични продукти за справяне с така неприятните кожни израстъци:

Antimonium crudum – използва се в случаите, когато брадавиците са твърди на допир, повърхността им е гладка и са разположени на по-големи групи;
Calcarea carbonica – най-често се предписва на пациенти, страдащи от депресивни мисли, при които брадавиците се появяват в състояние на нервен срив;
Causticum – предписва се при лица, при които брадавиците са по-стари, по-груби, появили се по ръцете, лицето или под ноктите;
Dulcamara – ефикасно е при плоски брадавици, появили се по ръцете или по гърба;
Thuja Occidentalis – препоръчва се при всички видове брадавици.

Натурални рецепти за премахване на брадавици

Факт е, че много от популярните методи за премахване на брадавици в домашни условия и с натурални продукти звучат наистина абсурдно. Цитатът по-горе е от тема в известен женски форум, в която се обсъждат използвани и ефикасни рецепти. За мнозина тази и подобни рецепти са повод за смях, но други се в кълнат в тяхната ефективност и разказват своя опит.

Ето какво ще ви предложим ние: компилация от доказани методи, за които обаче важи същото предупреждение – могат и да помогнат, но могат значително да влошат състоянието на кожата. Най-важна е консултацията със специалист.

Билкови рецепти против брадавици

Всички знаем, че билките са доказана панацея при много болести. Същото важи и за брадавиците. Лековитите растения се използват от дълбока древност за поддържане на красотата и здравето на кожата, в това число и за премахване на брадавици. Няколко са билките, които от край време фигуриRат в записките на нашите баби и прабаби.

Глухарче

За лечебните ползи от глухарчето се знае много. Ако се прилага за премахване на брадавици, то трябва да е прясно откъснато. Точно при откъсването растението отделя течност. С нея се третира брадавицата. Достатъчна е капка от нея, която се нанася директно върху израстъка. Процедурата се повтаря по няколко пъти на ден до пълното изсъхване и отделяне на тъканта.

Змийско мляко

Билката змийско мляко от край време намира приложение в народни рецепти за третиране на дерматологични проблеми. Конкретно при брадавици се използва сокът, който се получава при смачкването на прясна билка. Нанася се директно върху кожния израстък, като обръщаме внимание – това лечение не причинява никакъв дискомфорт. Все пак задължително е да се използва върху чиста и суха кожа, без наранявания и други кожни раздразнения.

Ако решите да се доверите на тази билка и с нейна помощ да се опитате да се отървете от неприятните брадавици, трябва да имате нещо предвид. Лечението трябва да започне през ранно лято. Причината е следната – действието на змийското мляко не е мигновено. Необходими са време и последователност, за да изчезнат брадавиците. Именно поради това започнете са берете билката още през първите топли месеци, за да може тя да подейства до края на лятото.

Ако нямате възможност ежедневно да си набавяте прясна билка, предлага ви още една рецепта за премахване на брадавици със змийско мляко.

Тя ние е изпратена от Теменужка Стойкова Петрова от гр. Раковски.

Змийско мляко против брадавици!

„Здравейте! Всички у дома в един или друг момент от живота си сме имали брадавици. Явно си ни е ген и сме предразположени. Още от дете знам следната рецепта, която приготвям и днес, за да мога да реагирам мигновено.

Необходимо е по-голямо количество от билката змийско мляко – няколко големи китки заедно с корените. След като билката се набере, се почиства, измива и подсушава. Аз я слагам в машинка за меляне на месо, но може да се използва и някоя от по-новите машини. Минавам я 2 пъти и събирам цялата получена билкова маса в тензух. Изстисквам хубаво и сокът, който ми се получи, изсипвам в стъклено шише. Добре е стъклото да е тъмно. Преди използвах бирени шишета, а сега от алкохол, защото капачките се затварят и отварят по-лесно. Оставяме сока да почине за 7 дни. През това време той започва да ферментира. След още 7 дни ферментацията е приключила. Следете отделянето на газ и редовно отваряйте бутилката, за да не стане някоя поразия.

Когато процесите приключат, бутилката се прибира в хладилник и може да се използва дълго време. С така получения лековит сок се третират брадавиците по 1 – 2 пъти на ден, като се използва памучен тампон.

Ако ми се случи да приготвя по-голямо количество сок, в съотношение 2 части сок и 1 част спирт му удължавам трайността. Така до другото лято имаме у дома лек срещу брадавици.”, пише Теменужка.

Смокиня

Може би най-популярната рецепта за натурално справяне с брадавици е изгарянето им със сок от смокиня.

Именно това е процедурата – преди да узреят смокините ежедневно откъсвате от дървото плод или листо. При самото откъсване от дръжката се отделя малко количество течност, иначе казано мляко от смокиня. Това мляко ви е необходимо, за да се отървете от неприятните брадавици. В рамките на деня брадавиците се „горят” с мляко от смокиня по няколко пъти на ден. Тук идва и неприятната част – не всеки има в двора си смокиново дърво, за да може да си позволи да къса от листата сутрин, следобед и вечер.

По принцип има още нещо важно. Трябва много да се внимава, за да не попадне от отделената течност върху здрава кожа, защото може да доведе до алергична реакция или до разраняване.

След като се нанесе върху образуването, сокът се оставя да изсъхне напълно. Не се отмива. Твърди се, че са необходими само няколко дни стриктно нанасяне по лековитото мляко, за да изсъхне брадавицата и да се отдели от кожата.

Лук и чесън

Всички знаем, че чесън и кромид лук носят след себе си определението за естествени антибиотици. Това не е случайно. Съдържащите се в тях полезни вещества и ефирни масла ги превръщат в лек срещу много болести. Това с пълна сила се отнася и за лечението на кожни проблеми, каквито са и брадавиците.

Разнообразието от рецепти за лечение на брадавици чрез използването именно на тези натурални продукти е огромно. За вас сме подбрали няколко от тях. Те се отличават с леснота на приложение и ефективност на резултатите. Ето ги и тях:

Рецепта 1

В подходящ съд се настъргва малка глава кромид лук. Добавя се същото количество пчелен мед. Разбъркваме и съхраняваме в хладилник. С така получената лековита смес всяка вечер се мажат брадавиците. Слага се превръзка, която трябва да остане до сутринта. Процедурата се повтаря всяка вечер до появата на първите признаци за залиняване на брадавицата. Добре е лечението да продължи до пълното опадане на кожните израстъци.

Рецепта 2

Средна по размери глава кромид лук се нарязва на кръгчета. Потапя се за около 2 часа в ябълков оцет. След това всяко кръгче се поставя върху участък от кожата, върху който се е появила брадавица. Възможно е да се усещат парене, щипане или друга форма на дискомфорт. Ако усещанията са остри и нетърпими, премахнете компреса. На другия ден процедурата се повтаря.

Компресите се правят ежедневно до появата на признаци, че образуванията започват да изсъхват. След това ще настъпи постепенното им изчистване.

Рецепта 3

Ако нямате време за прилагането на рецепти, които изискват повече време и усилия, то можете всяка сутрин и вечер да намазвате брадавиците с току що обелена и леко смачкана скилидка чесън. За по-добри и бързи резултати, повтаряйте процедурата поне още веднъж на ден.

Рецепта 4

При упорити брадавици можете да опитате и настойка от чесън. Приготвя се от 100 мл ябълков оцет и 4 средни скалидки чесън (пресован). В подходящ буркан двете съставки се смесват и се оставят за 14 дни. След това време домашното лекарство се прецежда и може да се използва.

Най-добре е да се нанася внимателно с помощта на клечка за уши. Важно е настойката да не попада върху здрава кожа, за да не предизвика раздразнение. На ден брадавиците се мажат по 2 – 3 пъти.

Рецепта 5

Поредната рецепта за лечение на брадавица е за приготвянето на чеснова емулсия. Необходими са по 1 ч.л. пресован чесън и свинска мас. Към тях се добавят и 4 ч.л. ябълков оцет. След като съставките се смесят добре, се използват върху поразените участъци от кожата. Препоръчително е нанасянето да става вечер. След намазването с чесновата емулсия върху брадавицата се поставя превръзка, която се отстранява чак на сутринта. По принцип са необходими няколко вечери, за да видими първите признаци за завехване на брадавиците.

Рецепта 6

Чесънът се използва при брадавици!

Отново лек с чесън се приготвя, като няколко скилидки се смачкват на фина паста. Към тях се добавя малко количество прясно изцеден сок от лимон и брашно. Брашното е толкова, колкото да се получи меко тесто.

Върху брадавицата се поставя лепенка, която е предварително изрязана. Необходимо е израстъкът да е достъпен, а кожата около него – защитена. Нанася се от тестото. Отгоре се поставя още една лепенка – по възможност по-голяма, за да може компресът да се задържи възможно най-дълго. При идеалния случай чесновото тесто трябва да престои върху брадавицата няколко дни – без да се мокри и да се сваля. След това време с отстраняването на тестото следва да се откъсне и брадавицата. Възможно е процедурата да е леко болезнена и да се получи малка раничка, която е добре да се третира с т.нар. маз „Вишневски”, налична в аптеките.

Ако при първия опит не се стигне до желания резултат, се приготвя ново тесто, което се нанася по същата схема.

Алое вера

Още един натурален продукт с широко приложение и много ефекти е алое вера. Растението помага и за премахване на брадавици. Представяме ви една изпитана за целта рецепта.

Прави се нощен компрес. Предварително в чаша с топла вода се разтваря 1 с.л. сода бикарбонат. В така приготвения разтвор се потапя онази част от тялото, върху която се е появила брадавицата – ръка, крак, пръст. Оставя се да омекне за кратко, след което се подсушава. Директно върху брадавицата се поставя лист от алое вера, който е току що отрязан. Завързва се превръзка и така се прекарва нощта. Процедурата се повтаря всяка вечер за период от поне седмица. Смята се, че това време е достатъчно, за да изсъхне брадавицата. След това тя лесно ще може да бъде отстранена.

Чаено дърво

В много статии четем за ползите от приложението на чаеното дърво. В най-голяма степен то се използва при кожни проблеми, за какъвто в много случаи се определят и брадавиците. За изчистване на кожата от брадавици е необходимо да си купите от аптеката опаковка от масло от чаено дърво. С помощта на апликатор или клечка за уши се нанася малко количество от него върху образуванията. По този начин израстъците ще повехнат и ще могат да бъдат отстранени.

Ако кожата ви е много чувствителна и деликатна или ако не искате да рискувате и да я увредите, разредете маслото от чаено дърво с равно количество базово масло. Подходящи са бадемово масло, както и зехтин.

Домашни рецепти за премахване на брадавици

Другата голяма група ползотворни рецепти, които ще разгледаме, са на основата на продукти, които са налични във всяко домакинство. Предлагаме ви 7 от тях – с доказани резултати и лесни за прилагане.

1 рецепта

Срещу брадавици може да се използва и прясна кора от банан. За целта се отрязва парче от кората с подходящи размери. Поставя се върху израстъка, като вътрешната част трябва да покрие брадавицата. Слага се бинтова превръзка, която е добре да престои поне 2 – 3. Ако след отстраняването на превръзката, брадавицата изглежда все още жива, то процедурата се повтаря. Първият признак за скорошното й изсъхване е потъмняването.

2 рецепта

За да премахнете брадавица, може да използвате и суров картоф. За целта се измива и почиства внимателно среден по размери картоф. Настъргва се на ситно ренде само най-горният слой на обелката. С така получената маса се покрива плътно брадавицата. Поставя се превръзка, с която се прекарва нощта. За да има ефект от това лечение, трябва търпение и постоянство. Около месец ежедневни компреси са необходими, за да изсъхне и да падне брадавицата.

3 рецепта

2 лимона се измиват и кората им се настъргва. Поставя се в стъклен буркан и се залива с 120 мл ябълков оцет. Сместа се оставя за седмица, след което се прецежда. От така получената настойка се нанася върху брадавицата с помощта на памучен тампон. На ден е добре да се маже по 5 пъти до пълното й изчезване.

4 рецепта

Още една рецепта с оцет е популярна за премахване на брадавици. За целта може да се използва както ябълков, така и винен оцет. Добре е да се избере продукт с по-висока концентрация на киселина. Преди да се нанесе оцета мястото около брадавицата се покрива с вазелин. Добре е да се нанесе плътен слой, за да не бъде засегната и здрава кожа. Малък по размери памучен тампон се напоява с оцет и се поставя върху брадавицата. Прави се превръзка, с която се престоява 2 – 3 часа. След като се свали превръзката се прави почивна от 30 минути и процедурата се повтаря. Необходимо е неколкократно повторение, за да започне брадавицата да се свива и да завяхва.

Ако кожата ви е чувствителна, използвайте оцет с вода в съотношение 1:1.

5 рецепта

Можете да използвате и сода бикарбонат в комбинация с ябълков оцет. За целта равни части сода и ябълков оцет се смесват. При контакта помежду им се получава плътна пенлива маса, която се нанася върху брадавицата. Оставя се да подейства няколко часа, след което се отмива. Процедурата се повтаря всеки ден до повяхването на брадавицата.

6 рецепта

Мнозина използват и рициново масло в нелеката си битка с кожните проблеми. За целта се взема 1 с.л. сода бикарбонат. Върху нея се капват няколко капки рициново масло. Съставките се разбъркват внимателно и се нанасят върху брадавицата. На ден се правят 2 намазвания, докато образуванията не започнат да променят цвета и формата си. Едва след това може да започне внимателното им отстраняване.

7 рецепта

Можете да си направите домашен лек срещу брадавици и с помощта на витамин С под формата на таблетки. Необходими са 2 – 3 от тях, които внимателно се стриват на прах. Добавят се няколко капки вода и се разбъркват до получаването на гъста смес. С нея се намазва самата брадавица. Оставя се да подейства за около 20 минути, след което се измива с хладка вода. Действа на принципа на изгарянето, като може да се прилага до 2 пъти на ден.

Любопитно за премахване на брадавици

Сред често прилаганите методи за премахване на брадавици е и завързването с копринен конец. Той е приложим, когато израстъка е с продълговата форма и може лесно да се прихване с конеца. За да се постигне успех, основата на брадавицата се стяга плътно. Целта е да се преустанови достигането на хранителни вещества до нея. По този начин тя започва да изсъхва и скоро след това пада. Не всички обаче могат да си позволят да се разхождат с конци, омотани по части от тялото.

Какво мислите вие? На вас кой от методите ви е помогнал и кой не?

Източници:

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/warts-and-plantar-warts-topic-overview

http://www.emedicinehealth.com/warts/article_em.htm

Оценете статията

Оценка 3.8 от 6 гласували

loading…