Първата световна карта е направена по стих от Махабхарата. Вижте как изглежда тя!

1
151
Добави коментар
setlans
setlans

Първата световна карта е направена по стих от Махабхарата. Вижте как изглежда тя!

След като Питагор, Платон и Аристотел пишат своите трудове, че Земята има кръгла форма, целият свят веднага приема твърденията им за верни. Но, кой е предположил точно как е изглеждала тази Земя?

„Кой създава първата карта на Земята?“

Този въпрос е бил доста спорен, тъй като много народи опитват да си припишат славата. Докато едни хвалят гърците за това постижение, други спорят, че едва след първото ни излитане в космоса, можем да говорим за ясна картина на Земята.

Някои изследователи твърдят, че Аксиксиманд рисува първата карта на света, през 6 век пр.н.е., приемайки, че светът е сферичен, но истинският въпрос е – как е стигнал до това заключение?

Ще се изненадате да разберете, че дори преди светът да разбере за съществуването на други континенти, разположени по определен начин, един санскритски стих описва точно как изглежда това.

Трудно ви е да повярвате, прочетете Махабхарата и ще намерите отговори на всичките си въпроси.

Първата световна карта е скицирана преди хиляди години от индийския светец Рамануджа, който превежда следният стих от санскритския епос Махабхарата и дава истинското лице на света.

यथा हि पुरुषः पश्येदादर्- शे मुखमात्मनः- ।एवं सुदर्शनद्व- ीपो दृश्यते चन्द्रमण्ड- ले॥द्विरंश- े पिप्पलस्तत- ्र द्विरंशे च शशो महान्।।-(भी- ्म पर्व, महाभारत)Точно както човек вижда лицето си в огледалото,така и Земята се появява във Вселената.В първата фаза виждате листата на свещения фикус,в следващата виждате заек.

Въз основа на този превод, светецът начертава облика на Земята, но светът му се изсмива. Какво общо имат три листа и един заек с лицето на Земята?

Снимката, която виждате в началото на статията е първата скица на Земята. Не вярвате? Вижте какво се случва, когато обърнем снимката:

Сетланс