Разгадана е тайната на египетските пирамиди | Temaonline.bg

1
318
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Безброй конспиративни теории столетия наред се опитват да обяснят гигантската мистерия с построяването на най-високата пирамида в Древен Египет. Но най-новите доказателства, с които вече разполагат археолозите, с абсолютна сигурност дават отговора на въпроса как е била издигната гробницата на Фараон Хеопс през 2600 г. пр.н.е.

Строителството на пирамидите било една от привилегиите на фараоните, които можели да наемат гениални архитекти, инженери и хиляди строители, за да им изградят вечното убежище в центъра на пустинята.
 

Папирусът на Мерер, в който се разказва за „хоризон Куху“ или за строителството на „Великата пирамида на Хеопс“
––––––––

Векове наред остава мистерия как са били транспортирани гигантските блокове от гранит и варовик с тегло между 2 и 30 тона на разстояние от близо 1000 км, за да бъде издигната 146.6-метровата пирамида – най-високата сграда на свето до късното Средновековие. 

Тази мистерия вече е разгадана научно, а не само чез хипотези или научни предположения, след като археолози откриха древни папируси в пристанищния град Уади ал-Джарф – на брега на Червено море. 

 

Върху древен стенопис се разказва как гранитните блокове са транспортирани в лодки по Нил
––––––––

В намерения древен папирус е обяснено как с помощта на церемониална лодка и остроумна система от водни пътища е била създадена специална инфаструктура за транспортиране на гигантските каменни блокове.

Археологическите данни разкриват как хиляди опитни работници прекарали 170 000 т варовик по река Нил в дървени лодки, придържани със здрави въжета. Папирусите са писани от мъж с името Мерер, който бил част от строителството на Великата пирамида в Гиза – първата и най-голямата от трите пирамиди близо до Кайро. Той ръководел екип от 200 души, които пътували от единия до другия край на древен Египет и доставяли азлични стоки. В единия от папирусите Мерер разказва как спрял по обяд в селището Тура, прочуто с варовиковите кариери, напълнил лодките с камъка и след това потеглил надолу по течението на Нил към Гиза.

Мерер разказва, че бил подчинен на своя господар „принц Акхаф“ – полубрат на фааон Хеопс, който ръководел строителството на Хеопсовата пирамида. В своите хроники Мерер описва заключителния етап от строителството на Великата пирамида, последната година от живота на Хеопс и начина, по който е била облицована пирамидата отвън. 

В своя дневник Мерер описва как неговият екипаж участвал в изграждането на огромна дига, която трябвало да отклони водата от Нил към изкуствен канал, по коато трябвало да бъде транспортиран товар с блокове за пирамидата.

Ахеологът Марк Ленер, който открил папирусите обяснява, че през този канал огромните блокове стигали до платото в Гиза.

Новите факт ще бъдат показани в един нов документален филм, озаглавен Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence, който ще бъде излъчен тази вечер по Channel 4 във Великобритания.