Луксът като емоция ~ Ювелирните произведения на „Зографов и син”

3
742
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

(Николай Зографов в ателието си)

Когато преди 26 години Николай Зографов решава да се посвети на своето фино изкуство, той не предполага, че след години творенията му ще принадлежат на президенти, дипломати, аристократи, артисти и известни личности от цял свят. Талантливите му ръце извайват съвършени композиции от благородни метали и екзотична дървесина, превръщайки предметите в истински произведения на изкуството.

Самата фамилия Зографови има своята многовековна впечатляваща история. Прадядото на Николай, Божин-Еманоил Стимений Зограф, е участвал в изографисването на базиликата „Свети Петър” в Рим, а днес артистичният дух и семейните традиции продължават своя поход във времето, приобщавайки към работата съпругата му Тициана и синът Любомир.

Семейната компания „Зографов и син” е специализирана в проектиране и изработка на луксозни подаръци, сътворени с изключителна елегантност и финес към детайлите. Водени от желанието да подарят незабравимо усещане на своите клиенти, Зографови творят изящество в различни форми и за различни поводи. От ритуални бокали за вино, подходящи за сватба, кръщене и причастие, до великолепни съдове, прибори и чаши за ракия, уиски и шампанско, произведенията им следват благородната линия на своята мисия – да доставят наслада и да създават емоции.

(Ръчно изработен ритуален бокал с инкрустирани синтетични камъни подходящ за ритуални поводи (венчавка, кръщене, причастие и др. ритуални събития)

(Ръчно изработен ритуален бокал с инкрустирани синтетични камъни подходящ за ритуални поводи (венчавка, кръщене, причастие и др. ритуални събития)

(Ръчно изработен ритуален бокал с инкрустирани синтетични камъни подходящ за ритуални поводи (венчавка, кръщене, причастие и др. ритуални събития)

Злато, сребро, мед и екзотична дървесина раждат тази вълнуваща хореография от прецизност, майсторство, автентичност и лукс. Тициана Зографова споделя, че комбинацията между живия материал – дървото и благородния метал, е най-трудна за изпълнение. „Дървото диша постоянно, а металът не се променя. И е много трудно да се измисли такава технология, че двете да бъдат винаги заедно, да не се разделят, да не се получават дори фини пролуки помежду им. Третирането на дървото се извършва по специална технология, доказала качествата си във времето. Синът ни Любомир обогати семейния бизнес с много нови идеи, модели, съвременно виждане, майсторлък и технологии.”

Любомир Зографов споделя, че през годините най-търсените им произведения се променят, но водещ винаги остава поводът за подарък. И готовността, заедно с клиента да обсъдят всеки детайл, който ще придаде уникалност на бъдещото произведение и ще достави удоволствие на своя получател. „Стремим се да бъдем уникални и да предложим качество. За нас е важно завършеният продукт да създава положителна емоция. Затова всичко е съобразено с желанието на клиента, за да почувства, че това е предназначено и е създадено специално за него. Затова допринася и самата опаковка – подаръкът е придружен с фино метално послание, сертификат за автентичност, чифт ръкавици и указание как да се ползва. Всяка изработка носи оригиналния печат на „Зографов и син”.

(Чаша за шампанско изработена от сребро и позлата)

(Комплект чаши за шампанско, изработени от сребро и позлата)

(Детска чаша, изработена от сребро проба 950, подходяща за: подарък при кръщене, раждане на дете, рожден ден и други)

(Детска чаша, изработена от сребро проба 950, подходяща за: подарък при кръщене, раждане на дете, рожден ден и други)

Говорейки за хората, които могат да оценят и да си позволят техните луксозни творения, Любомир споделя, че всички те са много различни. Сред най-верните им клиенти има лекари, политици, адвокати, брокери, високопоставени бизнесмени – хора с вкус, които ценят изкуството на ръчната изработка, качеството и лукса, и имат по-висок стандарт на живот. Онова, което прави впечатление напоследък е засиленият интерес на специалистите от ИТ сектора, които не само оценяват достойнствата на скъпите произведения, но и раздвижват античността с нови оригинални идеи. „Обади ни се клиент, който имаше желание да му изработим сребърна кана – съвсем изчистена и минималистична. Заедно обсъдихме как си я представя и накрая простото канче с похлупак, познато на всички ни от едно време, се превърна в елегантна сребърна кана за вода. Така обикновено се раждат новите ни модели – с желанието и идеята на клиента”, споделя Любомир Зографов.

В основата на този луксозен бранд тупти сърцето на изкуството, превърнало първичния майсторлък по изтегляне на благородните метали в съвършен акт. Всички произведения на „Зографов и син” са достатъчно изящни, за да бъдат поставени на почетно място в дома, но с удоволствие се ползват в ежедневието – технологията, по която са направени позволява това. Много от тях са създадени да задоволяват „вредни” навици – да отпивате от чаша от орехово дърво, докато златото предлага луксозно убежище на кехлибареното уиски, е не само приятно, но и красиво. Любителите на тютюна и пурите могат да открият достоен аксесоар за своята тънка наука, пълна с ритуали.

(Комплект кана и чаша за вино, изработени от дърво „орех“ и позлата)

(Комплект кана и чаша за вино, изработени от дърво „орех“ и позлата)

(Юбилеен комплект за уиски, изработен от дърво „орех“ и позлата)

(Чаша за уиски изработена от състарен дъб и позлата)

Ювелирните произведения на Зографов и син отдавна са прекрачили границите на България, подарявайки частица от богатото ни културно наследство на света. Реплики на великолепните антични съдове от Рогозенското съкровище и тракийската могила „Голяма Косматка”, днес са притежание на висши политически лидери, президенти, аристократични особи, дипломати, светила в науката и изкуството, актьори.

Специално за фондация „Център за глобален диалог и сътрудничество“  на президента Петър Стоянов (1997-2002), „Зографов и син” изработват призовете, връчени на американския президент Бил Клинтън, актрисата и посланик на Добра воля на ООН Анджелина Джоли и шампиона по шахмат Анатолий Карпов.

Извън протокола, ценните съкровища на Зографови намират своя нов дом далеч в Япония, Австралия, Филипините и САЩ. Антични, съвременни, патинирани или съвършени до блясък, те носят духа на автентичното изкуство и частица от душата на своя майстор – като подарък за вечността.

(Ръчно изработен бокал за вино. Подходящ за църковни ритуали (венчавка, кръщене, причастие); подарък по повод личен юбилей или годишнина от важно събитие; признание за професионален успех; подарък за спомен от колеги или приятели)

(Ръчно изработен бокал за вино)

(Комплект чаши за чай или кафе, изработен от сребро и позлата)

Вижте повече на:
www.zografovart.com
www.instagram.com
www.facebook.com
www.pinterest.com
www.plus.google.com

Снимки: Любомир ЗОГРАФОВ