Прахосмукачки

1
260
Добави коментар

Прахосмукачката е уред, без който повечето от вас вероятно не могат да си представят къщата или апартамента си. Тя играе ролята на незаменим помощник в процеса на почистване и правилна поддръжка на всеки дом. Ефективността и удобството, които ви предоставя прахосмукачката по време на периодичните почиствания на различните стаи, ня ма как да ви бъдат осигурени от друг уред. Поради тази причина прахосмукачките са толкова разпространени и използвани в наши дни. На пазара вече се предлага широка гама от прахосмукачки за мокро и сухо почистване, които имат все повече и повече функции и приложения в дома. Така потребителят може да избере точно този вид и модел прахосмукачка, който ще му върши най-добра работа. За да ви улесним максимално в процеса на избор на нова прахосмукачка, в следващите редове ще разгледаме основните групи прахосмукачки, техните особености и отличителни характеристики.

Прахосмукачка – Избий прахта

Класификацията на прахосмукачките на отделни видове не зависи само от един критерий. Значение за тази класификация имат елементи като големината и компактността на уреда, неговите основни характеристики, начин на работа, допълнителни функции и екстри. Нека сега да видим кои са видовете прахосмукачки, предлагани на пазара, и какви особености има всеки от тях:

1. Стандартна прахосмукачка – едва ли има нужда от много обяснения по отношение на този вид прахосмукачка. Добре познавате стандартните прахосмукачки, които се срещат в почти всеки дом у нас, нали? И вероятно не само ги познавате, но и ги използвате редовно в процеса на почистване. В този смисъл лесно можете да изброите техните основни предимства. Разбира се, стандартните прахосмукачки са леки, удобни за чистене и преместване. Дори почистването на стълби с тях не представлява особена трудност. В допълнение, стандартните прахосмукачки са изключително компактни, прибират се без проблем и не заемат голямо пространство в дома.

2. Мини прахосмукачка – мини прахосмукачките са група, която в последно време също стана доста популярна на пазара. Въпреки че мощността им е доста по-малка от тази на стандартните прахосмукачки, те носят на потребителя някои важни преимущества. На първо място, малкият размер на мини прахосмукачките позволява почистването на места, които са труднодостъпни за стандартните уреди. Те са идеалният избор за обиране на трохи и други остатъци от храна в кухнята, както и за почистване на замърсените зони в автомобила. Мини прахосмукачките имат различни накрайници, използвани за подове, килими и други повърхности. Друго тяхно предимство е, че в повечето случаи са снабдени с батерия и не се нуждаят от захранване от електрически контакт.

3. Прахосмукачки роботи – едно модерно и високотехнологично предложение, което не е чак толкова ново за нашата страна. Високите цени на прахосмукачките роботи им носят някои леко незаслужени негативни отзиви. Истината е, че в замяна на парите, които дава, потребителят получава неповторима доза удобство и комфорт. Защото прахосмукачката робот на практика върши неговата работа по почистване на дома. Всичко, което трябва да направи човек, е да избере съответния режим на почистване. След това уредът ще свърши всичко останало. За контрол на прахосмукачката робот в повечето случаи се използва дистанционно. Има обаче и опция за програмиране по часове и дни от седмицата. Благодарение на нея прахосмукачката робот може да почиства докато вие сте на работа. Така при завръщането си вечерта ще заварите дома си идеално изчистен и освежен. Какво повече от това можете да искате?

4. Перяща прахосмукачка – перящата прахосмукачка почиства с помощта на пара под високо налягане. Нейното най-голямо предимство е, че дава възможност за използване на почистващи препарати, които ще се справят с упоритите и трудни за премахване петна по килима. Но това не е всичко. Перящата прахосмукачка може да бъде използвана за попиване на разлети течности по пода и мебелите, както и за почистване на прозорците. В допълнение, домът ви ще получи и комбинация от приятен аромат и чувство на неподправена свежест.

5. Прахосмукачка с воден филтър – вариант, който ще ви помогне да се освободите от досадните задължения по редовното почистване и сменяне на торбичката на уреда. При този вид прахосмукачки липсва торбичка, а целият засмукан прах преминава през резервоар пълен с вода. Пречистващите и хидратиращите свойства на водния филтър носят големи преимущества за дома. Ако си купите подобна прахосмукачка, със сигурност ще се радвате на чист въздух в отделните стаи, а петната по вашите килими ще се премахват доста по-лесно. След като приключите, трябва просто да смените водата във филтъра и прахосмукачката ще е напълно готова за следващото почистване.

6. Прахосмукачка с контейнер – още един вид прахосмукачки, при които липсва торбичката. Вместо нея се използва контейнер, удобен за миене и почистване. Какъв е механизмът на работа на прахосмукачките с контейнер? При тях въздухът се върти около филтъра под формата на спирала. Получава се стабилно налягане на всмукване, независещо по никакъв начин от натрупаното количество прах в контейнера на прахосмукачката. Като недостатъци на прахосмукачките с контейнер могат да се посочат сравнително по-големият им размер, както и фактът, че не позволяват намаляване на всмукателната мощност.

Прахосмукачка – За по-чист дом

И така, вече знаете кои са основните видове прахосмукачки, налични на пазара. Това обаче съвсем не е достатъчно, за да изберете най-подходящия почистващ уред за своя дом. Прахосмукачките имат няколко основни характеристики, които определят тяхната надеждност и ефективност при почистване. И въпросните характеристики задължително трябва да се вземат предвид в процеса на избор на нова прахосмукачка. Ето на какво точно е добре да обърнете внимание:

– големина на всмукателната мощност – една от най-важните характеристики на прахосмукачката. Всмукателната мощност определя количеството прах, което уредът е способен да събере за единица време. Това автоматично означава, че за да получите по-голяма ефективност в процеса на почистване, трябва да изберете прахосмукачка с по-висока всмукателна мощност. Разбира се, добре е да се има предвид още нещо. Прахосмукачките с голяма всмукателна мощност се предлагат на пазара на сравнително високи цени. Така че ще е нужно вие като потребители да намерите точния баланс между необходимата ви мощност и средствата, които бюджетът ви позволява да отделите за прахосмукачка.

– регулиране на всмукателната мощност – нещо, за което редица потребители забравят да проверят. При всички случаи е добре всмукателната мощност на прахосмукачката да може да се регулира. Основната причина за необходимостта от такава функция се крие във факта, че различните повърхности в дома изискват и различна мощност при почистване. Ако за успешното почистване на килимите и мокетите ви трябва сравнително висока всмукателна мощност на прахосмукачката, то за подовете и гладките повърхности спокойно можете да я намалите. Затова при закупуване на нова прахосмукачка ви препоръчваме да проверявате за наличие на бутон за регулация на всмукателната мощност. Обикновено той се намира на достъпно място, като например на самата дръжка на уреда или в близост до нея.

– тръби и накрайници – има няколко неща, които трябва да знаете за тези елементи на прахосмукачката. В зависимост от конкретния уред, тръбите е възможно да бъдат метални или пластмасови. Като всеки от тези два вида тръби си има своите предимства и недостатъци. Можем да кажем, че металните тръби са значително по-трайни в сравнение с пластмасовите, но пък в същото време са по-тежки и ще затруднят вдигането и преместването на прахосмукачката. Колкото до накрайниците, главните разлики между отделните модели се отнасят до техните размери. По принцип една прахосмукачка върви с три накрайника. Това са накрайник с мека четка, такъв с твърда четка, както и накрайник с плоска форма за почистване на ъгли и труднодостъпни повърхности.

– ниво на шума – нивото на шума на прахосмукачките се измерва в децибели (dB) и в повечето случаи е между 54 и 85 децибела. Но тази характеристика не е важна просто заради звуковия ефект върху съответната стая или помещение. Нивото на шума при работа на прахосмукачката има пряка връзка с качеството и устойчивостта във времето на нейния мотор. По-тихите модели прахосмукачки запазват функционалността си за доста по-дълго време. От друга страна, високото ниво на шум в повечето случаи означава недостатъчно надежден двигател. Характеристиката също така може да ви помогне за относително определяне на оставащия живот на вашата прахосмукачка, тъй като при износване на двигателя шумът обикновено започва да се повишава.

Прахосмукачка – Без боклуци вкъщи!

Правим отделна точка за торбичките за прах, защото те са един изключително важен и специфичен елемент на прахосмукачката. На първо място, трябва да се насочите към торбички за прах с по-голям обем. Това ще позволи на прахосмукачката ви да функционира пълноценно, без да се налага непрекъснато да сменяте самата торбичка. Всъщност когато става въпрос за торбички за прах, имате няколко варианта на разположение. Ето кои са те:

– текстилни торбички – може да се каже, че те са леко старомодна опция и обикновено се използват за прахосмукачки при липсата на хартиени такива. Причините за това са много. Въпреки че пречистват въздуха достатъчно ефективно, текстилните торбички на прахосмукачките имат някои съществени недостатъци. В сравнение с хартиените торбички, текстилните такива предлагат доста по-ниска хигиена. За да са в добро състояние, те трябва да се изпират изключително прецизно. През последните години текстилните торбички за прахосмукачки са почти изцяло заменени от хартиените такива, които ще разгледаме в следващите редове. – хартиени торбички

– хартиените торбички са един значително по-съвременен и удобен вариант за прахосмукачките. Те имат по-малък брой отвори в сравнение с текстилните, което чувствително подобрява филтрацията. Друго тяхно предимство се крие във факта, че отворите им се затварят самостоятелно. Това е от голямо значение за добрата хигиена и осигурява комфорт на потребителя при смяна на торбичката. А колко често е нужно да се сменят хартиените торбички на прахосмукачките? Може да се каже, че отговорът на този въпрос зависи от няколко главни фактора. Сред тях са големината на самата торбичка, интензивността на употреба на прахосмукачката и т.н. И все пак бихме ви препоръчали задължително да сменяте хартиената торбичка поне на 1-2 месеца.

– без торбички – в точката, отнасяща се до различните видове прахосмукачки, разбрахте, че има и уреди, които могат да функционират без торбичка. В такива случаи заместител на торбичката е контейнер, който лесно се мие и почиства, или пък специален воден филтър. Изцяло от вашите лични предпочитания зависи дали ще си изберете прахосмукачка с торбичка или някой от последните два варианта.

Прахосмукачка – Край на мръсотията

Филтрите са още един елемент на прахосмукачките, за който би било добре да знаете малко повече. Всъщност пречистващата система на тези уреди се състои от няколко филтъра. Нека да ги видим в следващите редове:

– първи филтър – условно го наричаме „първи филтър“, защото на практика това е входящият филтър към самата прахосмукачка. Той улавя праха от въздуха, който навлиза през тръбите на уреда. Първият филтър събира по-големите частици прах. След преминаването през него въздухът отива в торбичката на прахосмукачката.

– втори филтър – намира се в отделението на двигателя. Този филтър на прахосмукачката влиза в приложение, когато трябва да се съберат фините частици прах. Частици, които са невидими за човешкото око, но могат да нанесат значителни щети върху двигателя. Вторият филтър осигурява надеждна защита на прахосмукачката и значително удължава нейния живот. За да работи ефективно обаче, този филтър изисква почистване през определени периоди от време.

– изходящ филтър – прахосмукачката има и още един филтър, който можем да наричаме изходящ. Неговата функция е да улавя най-малките частици. Като това могат да бъдат не само твърди микрочастици, но и различни бактерии и микроби, които се разнасят от въздушната струя. По този начин благодарение на изходящия филтър прахосмукачката дава своя принос и в запазването на отличното здравословно състояние на човека и поддържането на чиста атмосфера и среда за живот в дома.

Прахосмукачка – с по-дълъг кабел

Накрая ще преминем и към няколко съвета и полезни практики относно ефективното почистване на дома с помощта на прахосмукачката, както и по-добрата поддръжка на уреда и запазването на отличното му състояние във времето. Първо ще се спрем на нещата, които ще ви помогнат да премахнете всички замърсявания в дома и да накарате всичко наоколо да заблести. Ето ги триковете за ефективно и пълноценно почистване с прахосмукачка:

1. Съставете план – в никакъв случай не залагайте на хаотично чистене с прахосмукачка, без да имате ясен план за него. По-добре първо помислете от кои стаи или зони във вашия дом ще започнете, накъде ще продължите и т.н. Няма да е лошо също така да подготвите предварително отделните стаи за процеса на почистването им с прахосмукачка. Как да направите това? Подредете различните елементи и джунджурии в стаята и премахнете от пода търкалящите се предмети. След това избършете праха и разместете мебелите така, че да си осигурите максимална достъпност до всички зони в помещението. Когато сте свършили тези неща, можете да вкарате в действие и прахосмукачката.

2. Започнете от лесните зони – препоръчваме ви да започнете работата с прахосмукачката от местата, които се чистят сравнително бързо и лесно. Такива например са постелката пред входната врата, повечето мебели в дома, первазите и щорите на прозорците. Минете ги набързо с прахосмукачката и след това се насочете към по-трудните за почистване зони, на които ще трябва да отделите повече време и внимание.

3. Чистете в правилната посока – често срещана грешка при почистването с прахосмукачка е да премествате четката еднопосочно. Нужно е да забравите този свой навик, ако искате да чистите наистина ефективно. Четката на прахосмукачката трябва да се движи последователно в противоположни посоки. Така ще бъдат премахнати различните миниатюрни частички и нечистотии, намиращи се между влакната на килима.

4. Използвайте накрайниците – не забравяйте, че към прахосмукачката има включени накрайници, които могат да ви помогнат много в процеса на почистване. Използвайте например крайника с плоска форма, за да минавате ъглите, пространствата около мебелите и други труднодостъпни зони от вашия дом. Ако бъдат занемарени, подобни места натрупват големи количества прах и мръсотия, които впоследствие се оказват доста трудни за почистване, дори и с прахосмукачка.

Прахосмукачка – вече по-мощна

След като почистите качествено и ефективно своя дом, е време да се погрижите и за прахосмукачката. За да запази тя пълната си функционалност във времето, трябва да бъде добре поддържана. Ето основни неща, които не бива да пропускате:

– редовна смяна на торбичката – истината е, че много хора чакат торбичката на прахосмукачката да се напълни, преди да я сменят. Това всъщност е голяма грешка, която може да доведе до намаляване смукателната сила на уреда или повреда на мотора. Старайте се да сменяте торбичката, когато видите, че е запълнена на две трети. Ако чистите ежеседмично с прахосмукачка, обикновено е нужен около месец и половина за това.

– почистване на филтрите – филтрите са от голямо значение както за функционалността на прахосмукачката, така и за ефективното пречистване на въздуха в помещението. Почиствайте ги редовно, а ако видите, че даден филтър е прекалено мръсен или разкъсан, ще трябва да си вземете нов. – премахване на топките косми – вероятно сте забелязали топките от косми, образуващи се по накрайника на прахосмукачката при чистене с нея. Ако периодично не премахвате тези косми, те могат да доведат до много неприятни последствия, включително изгаряне на двигателя на прахосмукачката.

– правилно прибиране на кабела – и накрая нещо, за което може би не сте се сещали. При натискане на копчето за прибиране кабела на прахосмукачката, е възможно той да се заплете и да бъдат прекъснати връзките. За да си спестите подобни главоболия, просто придържайте кабела, докато натискате копчето за прибирането му.

Разгледайте каталога на магазини Техмарт и си поръчайте най-качествените прахосмукачки за вашия дом на изключително изгодни цени!

 

Видове прахосмукачки 

Основни характеристики на прахосмукачките 

Торбички за прах на прахосмукачките 

Филтри на прахосмукачките 

Как да чистим по-ефективно с прахосмукачката? 

Съвети за поддръжка на прахосмукачката