Шпакловка

10
Добави коментар
postcho
postcho

Шпакловка

Преди да се пристъпи към гипсова шпакловка, необходимо е да се подготвят стените или повърхнините. Със шпатула и маламашка се премахват евентуални неравности – като много ситни камъчета, останали или отронени от остаряла мазилка. Ако по повърхността има нестабилни участъци, които се ронят доста лесно, следва да се почистят до здрава основа и шпакловат със чист гипс. Чистият гипс трябва да се обработва много бързо и разбърква по малко, заради бързото стягане. За да се избегне бързото стягане, в сместа се слага предварително оцет или тапетно лепило. Тази обработка се прави поне два дни преди същинското шпакловане. След като повърхнините или стените са напълно обработени до възможно най-добро заравняване, се пристъпва към шпакловане. Преди да се шпаклова, повърхнините се грундират за по-добро сцепление. За шпакловане се продава готова гипсова смес. На самата опаковка се описва начина на приготвяне на сместа. Сместа се приготвя по следният начин:
В пластмасова кофа се изсипва гипсовата смес и необходимото количество вода, според описанието на опаковката. Със бормашина, на която се закрепва бъркалка – подходяща за тази цел, се разбърква до получаване на хомогенна смес. Изчаква се около пет минути, след което сместа е готова за шпакловане. Нанася се със маламашка възможно най-равномерно. Маламашката трябва да бъде без остри и назъбени повърхности. Възможно най-права и без кривини. Със мистрия се слага смес по единия край на маламашката. При шпакловане маламашката трябва да се държи приблизително тридесет до тридесет и пет градуса спрямо стената или както е намерил за добре самият шпакловчик. Маламашката трябва да се почиства винаги по време на работа и при завършване на шпакловането със шпатула или мистрия, защото на маламашката залепват песъчинки или други дребни частици – особено при първа ръка шпакловане. След първа ръка шпакловане се изчаква шпаклованите повърхности напълно да изсъхнат. Преди втора ръка шпакловане, по шпаклованите повърхнини остават следи от маламашката и дори грапавини от дребни песъчинки, които ще пречат за по-нататъшното качествено шпакловане. Затова с много ситна шкурка, а за по-грубите неравности, с шпатула се премахват тези остатъци. Може и с четка много леко да се напръска с вода и с пердашка да се загладят стените. Отново се изчаква да изсъхнат шпаклованите повърхнини. По същият начин се шпаклова втора и трета ръка. След втора ръка и напълно изсъхнали повърхнини, се минава със много ситна шкурка за евентуални следи от маламашката. Същата процедура се повтаря и след трета ръка шпакловане, до почти гладка повърхност.
За шпакловане са необходими следните инструменти:
Пластмасова кофа, бормашина (достатъчно мощна за тази цел), бъркачка (която се прикрепва към бормашината), маламашка, шпатула, пердашка, четка или малка пръскачка за вода.