Gummy Smile Reduction (корекция на венечна усмивка) – Клиника за пластична хирургия Симетрия

2
636
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Gummy Smile Reduction е оперативната корекция на гингивална или венечна усмивка.

Тази естетична интервенция в пластичната хирургия е известна като Gummy Smile Reduction или Lip Repositioning Surgery – репозициониране на горна устна.  

Причините за поява на Гингивална усмивка (Gummy Smile) са няколко: къса горна устна, зъби, които изглеждат малки, в сравнение с големината на венеца или които са израснали неправилно и са частично покрити от гингивална (венечна) тъкан, дължащо се на генетични фактори, свръхподвижна горна устна, която има нормална дължина при спокойно лице, но при усмивка се вдига нагоре и разкрива прекалено голяма част от венеца, венци, които са с увеличен размер (по-дълги или по-широки) при състояние, наречено „хипертрофия на венците“ или свръхрастеж на горната челюст, наречен „вертикален максиларен излишък“, който причинява издуване на венците.

Корекцията на Гингивална усмивка (Gummy Smile Reduction) се извършва оперативно, чрез т.нар. метод „Lip repositioning“ – репозициониране на горната устна, чрез който тя се „премества“ в по-ниско положение.

Операцията е с времетраене от 30 минути до 45 минути и се извършва под обща или локална анестезия. Хирургичният разрез е от вътрешната страна на устата, в гънката между венеца и горната устна, оперативната техника ограничава вертикалното движение на горната устна, което държи устните по-близо до зъбите при усмивка. Използваните конци са резорбируеми, постоперативният възстановителен период е до 7 дни, в зависимост от индивидуалните особености на пациента.

След интервенцията рядко се наблюдава болка, но при наличие, се предписва прием на обезболяващи медикаменти. В някои случаи е възможна поява на лек оток, който до няколко дни изчезва.

По време на постоперативния период е необходимо стриктно спазване на орална хигиена.

В някои случаи, за корекция на гингивална усмивка, е възможно инжектиране на ботулинов токсин, което временно решава проблема с прекаленото откриване на венците при усмивка.Малко количество ботокс се инжектира в мускула, отговорен за движението на горната устна, което води до релаксацията му и резултатът е отпускане на горната устна и минимално разкриване на венеца при усмивка.