Йордановден е! :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник, видео

1
353
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Православната църква празнува днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

Той има най-древен произход сред празниците на православната църква. Наричан е още Кръщение Господне и Йордановден, а в различни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.

На празника за здраве всички участват в освещаването на водата, когато, след празничната църковна служба, свещеникът хвърля в нея кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ, млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

Болни пък се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

Ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година.

Накрая – с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Една от най-атрактивните традиции у нас е мъжкото хоро, което се танцува в Калофер и Зверино.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

Йордановден се смята за последен от периода на т. нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Имен ден днес празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.