Америка скърби за R’n’B певица от български произход

3
441
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Лия Лабел, която загина в автомобилна катастрофа заедно със съпруга си, бивша баскетболна звезда, беше дъщеря на Сия от „Тоника“ и Трошан Владовски от „Сребърните гривни“ и се прочу още на 17 в американския „Мюзик айдъл“ (видео)

„Твоят дух беше като гласа ти – красив. Мигове като този оставят у нас много въпроси. Това, което не поставям под съмнение, е любовта ти към Бог, колко много обичаше своя житейски партньор и къде сте с него сега. Пей, сестро, пей“, написа Фарел Уилямс в „Инстаграм“ към няколко снимки, които пусна в памет на Лия Лабел.

Авторът на хита Happy е сред многото музикални звезди, които отдават почит на 31-годишната R’n’B певица в социалните мрежи. Тя загина в автомобилна катастрофа в Калифорния със съпруга си Расуел Бътлър (38), бивш баскетболист от НБА, играл в продължение на 13 години за осем отбора, сред които „Маями хийт“, „Торонто рапторс“, „Чикаго булс“, „Индиана пейсърс“, „Лос Анджелис клипърс“, „Сан Антонио спърс“.

Двамата са убити на място в ранните часове на 31 януари. Виновен за инцидента е мъжът й, който шофирал с два-три пъти по-висока скорост от ограничението, но изгубил контрол върху управлението на своя „Рейндж роувър“. Автомобилът помел няколко уреда за паркиране, преобърнал се няколко пъти и спрял в стена…

У нас познавахме Лия Лабел Владовски най-вече като дъщеря на двама български музиканти, които емигрират зад Океана в края на 70-те – Анастасия (Сия от вокалната група „Тоника“) и Трошан Владовски от „Сребърните гривни“.

Младата певица е родена в Канада, но е отраснала в Сиатъл и още преди да завърши гимназия, през 2004-та, участва с успех в американския „Мюзик айдъл“, където се нарежда в Топ 12. Тогава тя е едва на 17, а музикалното риалити е още в третия си сезон, когато в журито са Саймън Кауъл и Паола Абдул.

В по-нататъшните епизоди тя разказва повече за живота си, с кадри и от България, а майка си, която също дава интервю пред камерите, определя като „най-добрата ми приятелка“. В Сиатъл, където живеят, пее в госпъл хор от 11-годишна.

Сред песните, които изпълнява в американския „Айдъл“, са хитове от репертоара на Уитни Хюстън и „Сюприймс“.

Пет години по-късно кавърите й в YouTube са забелязани от Кери Хилсън, която я кани за своя беквокалистка.

Покрай нея започва работа с продуцентите Фарел Уилямс и Джърмейн Дюпри, с които записва сингъла Sexify, гледан над милион пъти онлайн. Двамата се появяват и в клипа.

Снима видео към още едно свое парче, Lolita, а междувременно продължава изявите си като беквокалистка в турнетата на „Джонас брадърс“, Робин Тик, Джордин Спаркс.

Освен Фарел, съболезнования по повод смъртта й в социалните мрежи изказаха нейни колежки като Дженифър Хъдсън, Кели Роуланд, Фантейжа, ДжоДжо, както и самата Пола Абдул, която й дава шанс в кастингите на американския „Айдъл“.