Торта Пламък | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

11
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Торта Пламък
От: Йоана Попова

Повод:

 

Прочетено: 9017
Оценка: 6.00
Препоръчано: 1

За блатовете:
7 яйца
14с.л. захар (с връх)
14с.л. брашно (равни)
ванилия
бакпулвер За крема:
200гр. масло
1 консерва сварено кондензирано мляко (затворената консерва се вари 2.5-3часа на водна баня като трябва да е постоянно покрита с вода. Аз обикновенно си варя 2-3 консерви накуп)
1 пудинг карамел (приготвен вместо с 500мл. с 400мл. мляко)
100гр. карамелизирани орехи За пламъците:
3 белтъка
4с. л. захар
карамелизирана захар на око
Карамелен сироп: захар и вода

 

Блата:
Отделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се бият със захарта на пухкав сняг (докато захарта се разтопи напълно). Добавят се жълтъците и се бие още 2-3 мин. Брашното се добавя лъжица по лъжица(да не забравите бакпулвера). Сместа мисленно я раделям на 3 и я пека на 3 пъти. Като остатъка държа в хладилник. Пече се на предварително загрята до 180гр. фурна, като на 10-та минута се намаля на 160. Крема:
Маслото се разбива с кондензираното мляко. И двете съставки да са стайна температура. Към сместа се прибавя постепенно (лъжица по лъжица) охладеният пудинг (и той със стайна температура). Пламъците:
Белтъците се разбиват на сняг с 4 с.л. захар (дотолкова, че като обърнеш тенджерката да не падат). Бъркам ги в меална тенджерка, че там се разбиват най-лесно. в тях се сипва на тънка струйка горещ карамел (само разтопена захар) като се бърка много бързо и енергично с миксера. Желателно е 2-ма души да го правят – единият сипва карамела, другият бърка. После се изсипва върху тортата и се оформя или с ръце (докосваш с пръсти и рязко дърпаш), или с обратното на лъжица. Целта е да се постигне ефекта на пламък. Колкото по-тъмен е карамела, толкова по-тъмен ще стане и крема Блатовете се сиропират с карамелен сироп, приготвен от карамелизирана захар и вода. И блатовете и водата са студени. Мажат се с крема и се добавят карамелизирани орехи.

 

КОМЕНТАРИ (1)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ