Политически шах: Родни троянски коне и Дама от Кремъл | Актьорите Радев и Борисов разиграха водевил

2
408
Добави коментар
stivi56
stivi56

Спектакълът е предназначен за Запада Трета, основна роля – на Мария Захариева, говорителка

на руското Външно министерство

 

 

 

 

 

 

 

 

Престрелката с размяна на обвинения между премиера Борисов и президента Радев надали е истинска. По-скоро става дума за театър. Предназначен за консумация навън – на Запад. Защото репликите по-скоро напомнят на оправдания и взаимно измиване на ръце. Но защо сега, а не например преди няколко седмици или по-рано?

Ами защото американският финансов министър Стивън Мнучин заяви в Сената, че ще има нови санкции срещу Кремъл и че президентът Тръмп му е възложил да ги подготви. Режимът на санкции означава приложение на закона “Магнитски” – вкл. и блокиране на банкови сметки. В неговия обхват попадат не само руските олигарси и компании, но и онези лица, които имат отношения с тях.

За затягане на режима на санкции се готви и Европа.

 

По този повод например унгарският ръководител Орбан днес заяви, че големите държави в ЕС са “непримирими” на тази тема и Унгария ще трябва да ги следва. И декларира, че Будапеща се ориентира към Румъния за доставки на газ, за да се прекрати руският монопол. И прати съпругата си в Транскарпатия, където тя ще се срещне със съпругата на украинския президент Марина Порошенко, за да стопли изстиналите отношения с Киев. И пътьом да дари в селото Берехово помощи за десетки и десетки хиляди долара.

 

 

Въобще по-умните играчи в Европа се усетиха накъде задухаха ветровете в новата Студена война. Особено след като такава ключова фигура в немската политика като Мартин Шулц – радетел на по-умерена политика към Русия, се отказа и от министерско кресло, и от ръководното си място в ГСДП.

 

 

Родните политикани също се усетиха, но като местни шмекери вместо политика решиха да разиграят водевили. Не, разбира се за аплодисменти или оплювания от местната публика, а да се покажат в ролята на покаяни пред западните елити.

Та затова именно тези дни и премиерът Борисов се присети, и президентът се присети да посочат кой от тях е “Човекът на Пеевски.”

 

Защото ако някой е такъв, то за посочилият ще се предполага, че не е такъв. А за Пеевски се счита, че е добре обвързан с руски структури, поставени под санкции.

 

•В този спектакъл двамата “първи мъже” на България нито извадиха конкретни доказателства (политическите – кой за кого гласувал, не са такива) и взаимните им обвинения на практика се превърнаха в нещо като взаимно нескопосано алиби. •

 

И РЕЖИСУРА ОТ КРЕМЪЛ

 

Неочаквано в играта се включи и трети играч – говорителката на руското Външно Мария Захариева. Точно днес тя припомни ни в клин, ни в ръкав забравената вече реплика на Борисов, че “човек не избира нито родителите си, нито президентът на Русия.”

(бел.: репликата е в контекста на изявлението му, че трябва да се поддържат добри отношения със съседите, независимо какви са те. Така че руснаците няма защо да са обидени – българският премиер защити тяхна позиция.)

Мария Захариева всъщност по този начин напомни нещо на Запада по повод очакваното затягане на санкциите. За целта тя го заплаши с потенциалното “руско гражданство” на премиера ни – т.е. с “троянския кон България”, както ни назова навремето руският посланик в ЕС Владимир Чижов.

—- бел.: ако Захарова знае, то аз съм в неведение за мечтите на Борисов. Но съм наясно как Кремъл гласува чрез Борисов у нас – за парите за АЕЦ “Белене”, за евентуална нова АЕЦ, за Южен поток, за руски газов хъб, за липса на модернизация за армията ни, за руски контрол над оръжейната ни промишленост (според новото лицензионно споразумение, което се готви) и т.н., и т.н.

 

САМОУБИЙЦИ НЯМА, НО ЖЕРТВА ЩЕ ИМА

 

Разбира се, нито Борисов, нито Радев, нито ГЕРБ, БСП, ДПС са самоубийци. Така че Кремъл разчита на словесен шантаж, но зад него няма какво да извади.

Това е историята зад смехотворната канонада на медиите около “войната” между двата адреса на бил. “Дондуков”. Единственото сериозно в нея е декларацията на “Кой” – на Делян Пеевски.

 

Ето част от нея:

 

“Считам, че не е сериозно премиер и президент, от висотата на тяхната позиция, да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях, или между техните администрации, проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, които представляват, риторика. Каквито и проблеми премиерът и президентът да имат помежду си, лични или институционални, да ги решават занапред като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии.”

Тази декларация е сериозното в този водевил.

Защото в такива игри първо изгарят такива като него. Когато двама първи политици спрягат името му, това означава, че вече става излишен.

И затова Пеевски им напомни за силата си, вкл. с последните редове от тази декларация.

 

Голямата загадка за бъдещето на сега случилото се – водевил ли ще остане или ще се превърне в политически и личностни драми. Пешки ли ще се жертват или по-големи фигури?