Грижи за косата през пролетта и лятото | Felisima.com

38
Добави коментар
felisima
felisima

Във вечната игра между половете, ние – жените, имаме силен коз – косата си, която оформена по различен начин, ни прави привлекателни и атрактивни. Задължително условие обаче е тя да бъде в отлично състояние. В сезона на удоволствията и плажните приключения, под въздействието на солената морска вода или хлора от басейна, слънцето и вятъра, косата често губи своя блясък, става безжизнена и изтощена. Правилните грижи, положени навреме, ще ни спасят от разочарование в края на лятото.

Основните ни врагове са: UV лъчите, морската вода (солта прониква през люспичките на кутикулата, изсъхва там и нанася поражения върху космения ствол), хлорът, използван за дезинфекция в басейните, силният вятър. Те образуват една унищожителна комбинация, за която трябва да сме подготвени отрано.

В зависимост от въздействието върху структурата на косъма ултравиолетовите лъчи се разделят на два вида: алфа-лъчи, които обезводняват, и бета-лъчи, които постепенно унищожават както естествената, така и изкуствената пигментация на косъма. Слънчевите лъчи “изтеглят” от косъма съставките, от които зависи гъвкавостта, еластичността и обемът на косата.

Допълнителен увреждащ фактор е и честото миене. В горещия сезон се изпотяваме повече и се налага да влизаме под душа няколко пъти дневно. Това стресира косата ни и се налага да допълним ежедневните си козметични средства с нови, подходящи за сезона.

Няколко основни стъпки в грижата за косата през лятото ще ни гарантират привлекателен външен вид и добро самочувствие.

Подготовка

Избавете се от цъфналите краища или подстрижете късо косата си – ход, който ще облекчи осезаемо нейното поддържане. Друга уместна прическа е да прибирате косата си на кок. Боядисването или студеното къдрене е табу в горещите месеци. Ако все пак ви се налага да го направите, осъществете го поне седмица, преди да подложите косата си на отпускарския стрес. През този период структурата на косъма ще се възстанови, а оцветяващите пигменти ще се стабилизират и няма толкова лесно да се отмиват от морската вода или да променят цвета си под въздействието на хлора и слънцето. На къдриците също ще им трябва известен период на адаптация, преди да грабнете куфарите в мечтаната посока. Фризьорите са единодушни, че честата употреба на сешоар или преса през лятото трябва да се избягва. Те дори препоръчват рошавите стайлинги и прически с начупени краища. Ако възнамерявате да използвате стилизиращи средства – пяна, вакса, лак за коса, гел, избирайте такива, върху които е посочено, че имат UV филтри.

Благоразумно е подготовката на косата за летния сезон да започне отрано със серия подхранващи маски, един-два месеца преди настъпването на отпускарските месеци. Прекрасен резултат дава и лечението с ампули, което при увредени и изтощени коси се препоръчва да се извършва два пъти годишно. Ампулите, чийто състав зависи от конкретния проблем, ще подготвят косата за горещото слънце. Лечението се осъществява в продължение на две седмици и има бърз ефект. По този начин косата ви ще бъде заздравена предварително и подготвена за шоковото въздействие на комбинацията “сол – слънце – вятър – хлор”.

Центровете за красота предлагат т.нар. биоламиниране на коса – процедура, при която се нанася специален тънък целулозен слой. Ламинирането гарантира максимална защита на косата и същевременно й придава обем и блясък.

Предпазване

Най-добрата защита от слънцето е подходящата шапка – сламена, от памук или коприна. Насочете се към светли тонове и избягвайте тъмните цветове, които привличат инфрачервените лъчи и могат да доведат до топлинен удар. Разбира се, да носите шапка през цялото време е невъзможно, затова се снабдете с козметични средства, разработени специално за поддържане на косата през лятото. Обикновено върху тях присъства обозначението SUN, което ще ви подскаже, че това е продукт за лятна грижа. “Слънчевите” линии за коса имат и антиоксидантни и anti-age формули. Препоръчително е в козметичната ви чантичка да присъстват хидратиращ крем-балсам за след слънце с масла и витамин Е, защитен комбиниран овлажняващ шампоан за коса и тяло, спрей с UV защита с пантенол.

Пристигнали сте в хотела. Влизате в стаята, отваряте вратата на балкона и погледът ви грабва лазурната морска шир… Взимате банския и се втурвате натам. Стоп! Преди да потеглите към плажа, нанесете върху косата си слънцезащитен продукт. Водоустойчивите пяна или спрей образуват тънък предпазващ филм и омекотяват косъма. Лесно се отмиват с шампоан. Съдържат хидролизиран кератин, който прониква във вътрешния слой на косъма и възстановява естествения протеин. За боядисаните коси използвайте специални средства за предпазване на цвета. Те запазват интензитета на цвета дори след продължителен престой във водата. След всяко къпане, независимо дали е в морето или в басейна, изплаквайте косата си с вода, за да отстраните остатъците от сол, пясък и хлор. След това отново напръскайте с водоустойчив предпазен спрей или нанесете средство за защита на цвета на косата от слънчевите лъчи.

Летните шампоани

Грижливото измиване с шампоан след деня, прекаран на плажа, е задължително. Летните шампоани съдържат натурални съставки с неутрална формула. Те са продукти за честа употреба, които, освен че не нарушават pH на кожата на главата, възстановяват косъма и го хидратират. Компонентите им са достатъчно ефикасни и при продължителен престой на плажа. “Слънчевите“ шампоани съдържат UV филтри, копринени протеини, масла, алое вера, кокосово мляко и др. Изплаквайте обилно косата си (останалият в корените шампоан уврежда косата), след което нанесете балсам. Препоръчително е той да включва светлоотразяващи частици и защитни UV филтри. Освен шампоаните за честа употреба се предлага и друг вид – за дълбоко почистване, които отстраняват идеално остатъците от пясък и морска сол. Използват се максимум 4 пъти седмично. Водещите лаборатории предлат и продукти с комбинирано действие – хидратиращи шампоани за тяло и коса, съдържащи всички необходими полезни съставки за правилна грижа: витамини Е и F, провитамин В5, бета-каротин, протеини и др.

Подхранващи и възстановяващи маски

Задължително през лятото е дълбокото подхранване на косъма. За целта се снабдете с възстановяващи маски с витамини, протеини и масла, които проникват през кожата на главата до корените на косъма и го подхранват с ценните си съставки. Ефектът от маските е продължителен и траен.

Следвайки съветите на специалистите за правилна грижа през лятото, вашата прическа ще бъде винаги перфектна, а косата ви – жизнена и бляскава.

Още по темата: