био-мебели – Topdekor

2
Добави коментар
topdecor
topdecor

Какво са био-мебелите?

Био-мебелите са екологични мебели,които се произвеждат  от напълно естествени материали и са в абсолютен синхрон с природата. Използва се само масивна дървесина от доказани екологично чисти региони в България, сертифицирани по  FSC. Слепването на детайлите се извърщва с туткал, повърхностите се обработват с естествени растителни и животински масла,пчелен восък, прополис, а  за оцветители се използват естествени растителни пигменти.Начинът им на производство е доста близък до начина по който хората са произвеждали мебели преди индустриалната революция.

Какви са предимствата на био-мебелите пред останалите мебели?

Първо: Изработват се от натурална здрава дървесина- материал с изключително богатство на формите и оттенъците, уникална и неповторима текстура на всеки детайл от мебелта, материал,заключващ в себе си силна природна енергия. Живеейки сред такава среда, вдишвайки свежия и ободряващ аромат на дървото, Вие добивате усещането, че мебелите са живи, че дишат. Дървесината, когато е третирана с масла и восъци -т.е. не е „умъртвена” с формалдехид, съдържащ се в синтетичните лакове и не са запечатани порите и , е естествен регулатор на влажността на помещението. Тя поема влага от въздуха, когато влажността му е висока, и  отдава обратно влага, когато въздухът е прекалено сух. Това създава добър микроклимат в жилището и е особено полезно за хора с алергии и за деца. Мебелите от масивна дървесина са здрави и дълготрайни. При правилна изработка и добра поддръжка  /редовно третиране на повърхностите им с масла и восъци/ животът им  може да продължи няколко поколения.

Второ: При изработката на  био-мебелите не използваме  химикали, вредни за човека и околната среда. Всички детайли се слепват с естествени лепила /костен или  кожен туткал/, извлечен без химична преработка, повърхностите се обработват с натурални растителни масла, шеллак, восъци, пчелен прополис /който има и антибактериално действие/, за оцветители използваме натурални растителни пигменти, извлечени от растенията по стари рецепти, отново без химическа намеса.Сглобяването на отделните детайли на мебелите – особено на легла,канапета, се извършва без метални изделия -изцяло с дървени сглобки тип „гратов зъб”, нут и перо,лястовича опашка, дибли и клинове.   По този начин се намалява вредното влияние на привлечените от металите електромагнитни излъчвания на телефона,телевизора, компютъра и други домакински уреди.  Абсолютно недопустимо е използването на пластмаса,синтетични лепила,байцове,  лакове, импрегнанти против дървояди  и други дървесни паразити, ПДЧ, МДФ, плоскости,при чието производство се използват синтетични смоли.

Трето: производството на био-мебели нанася минимални  щети на околната среда. Материалите, с които се работи, са напълно възобновяеми,  използваме енергия също от такива източници. Самият процес на изработка е изключително ръчна работа, с минимално използване на електрически машини.

Цената на био-мебелите наистина е по-висока от тази на  обикновенните мебели, но смятаме, че това е добра инвестиция за хора, които поставят здравето си, позитивното си мислене  и природосъобразния си начин на живот над другите неща.

Асортиментът на изделията е неограничен, на практика всяко изделие от масивна дървесина може да бъде изработена по тази технология – маси, столове, бюра, легла,   шкафове, градински мебели, паркети, детски мебели.

Практика на фирмата ни е след всяка изработка на био-мебел, да засаждаме дърво.