SEO – достъпна услуга или само за елитни клиенти

4
556
Добави коментар

Краткият отговор може би е някъде по средата, но по-важни са съществените детайли, които характеризират услугата

Всеки, който се занимава с онлайн бизнес, вече си е задавал въпроса дали има необходимост от SEO? Вероятно и сам е стигнал до правилните изводи, но ако се е консултирал със специалисти, той е имал възможност да чуе и допълнителни детайли около изпълнението на този процес. Това наистина е процес, който отнема време и постоянни, целенасочени усилия.

Само за елитни клиенти ли е тогава, а цената винаги ли е висока?

Ако някой тръгне да търси компания, която да се потруди върху оптимизирането на сайта му, той ще се натъкне на множество предложения – кое от кое по-атрактивни и достъпни. На пазара в този бранш днес се конкурират какви ли не оферти. Повечето мини ИТ фирмички ще ви предложат не само създаването на евтин сайт, но и подобряването на позициите му в интернет. Те обаче, надали разполагат с подготвен експерт, който да има познания по SEO или дигитален маркетинг. Изводът е, че символичните цени и подбиването на стандартните такси за тази услуга, не са особено подходящ избор, ако се целите към добри резултати.

Какво може да се случи и как ще пострадате?

Преди всичко, от нелоялното състезание по SEO, потърпевшите са сериозните играчи в сферата на дигиталния маркетинг, които реално се стараят и знаят как да постигнат по-желано класиране и позициониране за бизнеса ви. Техните цени са по-високи, защото те предлагат качествена услуга и квалифициран персонал, разполагат с необходимия софтуерен, човешки ресурс и ноу-хау. Оптимизацията на сайтове за търсачки не е шега работа. Това е дълъг и сложен процес, който ако не бъде направен както трябва, то резултатите може да са точно обратните на тези, които очаквате и всичко да завърши катастрофално, още преди да е започнало.

Вие също сте губещата страна, ако се примирите с по-ниската цена. Ако SEO ви струва не повече от 150-300 лева на месец, то тези средства са крайно недостатъчни само за така наречената онсайт оптимизация или да се оправи всичко по самия сайт, което да послужи като стабилна основа, на това, което ще последва. С такъв минимален бюджет, резултатите няма да са на ниво, защото първо човека, който ви е предложил тази оферта, най-вероятно няма необходимите знания за това. Ако ги имаше, нямаше да се оцени толкова ниско – те струват скъпо, само инструментите необходими за целия процес струват горе-долу толкова на месец…. Второ, бюджета не стига почти за нищо, което трябва да се направи, за да се постигнат търсените резултати. Да не говорим, че няма да остане и стотинка като заплащане за труда!

Разберете за какво плащат клиентите при SEO, как се измерва свършената работа, какви са преимуществата на един добре оптимизиран сайт и колко е сложен, и многопластов целия процес.

Липсата на доверие – ключов проблем

 Когато няколко фирми вредят на имиджа на цял един сектор, това се отразява пагубно на всички – най-вече на тези, които се трудят сериозно. Клиентите остават разочаровани, когато не постигнат мечтания ефект. Те са инвестирали скромна сума, а не са усетили никакво подобрение на позициите на сайта си. По-често се забелязват дори негативни промени. Трафикът не се повишава, а се наблюдава спад, който се отразява и при позиционирането в търсачката. Тенденцията очевидно не е добра. Понякога и сайтовете търпят наказания, които често са с непоправими последици.

Това води до разрив на доверието между потенциалните клиенти и компаниите за SEO. „Веднъж съм пострадал, защо да хвърлям още пари на вятъра, след като тази услуга не функционира според очакванията ми?“ Логично е това да се запитат засегнатите.

Да се занимаваш със SEO не е работа за един ден. Тя изисква непрестанно обучение, тестове, експерименти, обмен на опит с колеги и т.н. форми за натрупване на ценни знания. Знаете, че това коства не само средства, но и много време. Фирмите еднодневки нямат даже персонал, там един човек отговаря и „разбира“ от всичко.

Ето защо всеки тесен специалист е по-добре заплатен, отколкото общият работник, или поне така трябва да бъде. Лекарят има предимство пред таксиметровия шофьор, не само защото понякога неговата професия спасява човешки живот, а и защото се е подготвял с години, за да бъде компетентен и да предложи качествена услуга. Почти всеки може да се научи да шофира и да владее обслужването на пътници, но малцина са запознати с медицината и могат да я практикуват. Затова и вие посещавате кабинета на доктора, а не на неговия необразован приятел, когато търсите специализирана помощ. Същото е и при оптимизацията на сайтове!

Всеки път, когато някой ви обещава чудеса в сферата на SEO срещу 100-200 лева, бъдете сигурни, че това е лошо организирана измама. Не вярвайте в Дядо Коледа – не може да заплатите някаква съвсем формална цена и да очаквате срещу нея да получите развит и конкурентен онлайн бизнес – толкова е просто. Цената за качествено SEO стартира от 500 лв на месец за малки сайтове и може да достигне до няколко хиляди, но със сигурност си заслужава!

Доброто SEO е един от начините за възвръщане на вашата инвестиция с богата печалба и задължителен инструмент за успешен онлайн бизнес.