Hennessey Venom F5 има само една цел – да е най-бързата кола в света

3
335
Добави коментар
Avtora
Avtora

Американската компания Hennessey е позната на почитателите на автомобилите със своите нишови и специални разработки. Последното ѝ творение се казва Venom F5, което тя представи по време на автосалона в Женева. Автомобилът има само една цел – да бъде най-бързата кола в света.

За целта Venom F5 има 7.4-литров туинтурбо V8 двигател, който развива 1600 к.с. Към него е добавена 7-степенна автоматична трансмисия с един съединител и само задно задвижване. Теглото ѝ е „под 1360 кг.“. Има и много нисък коефициент на съпротивление – едва 0.33.

Мисията на колата е да премине границата на скорост от 300 мили в час или 483 км/ч. Според компанията теоритичната максимална скорост на Venom F5 е 301 мили в час. Изпълнителният директор Джон Хенеси е уверен в успеха на Venom F5 и казва, че „въпросът е кога, а не дали ще прескочим 300 мили в час“.

Цялата кола е разработена единствено с мисъл за възможно най-висока скорост в права линия. Тя няма да е особено подходяща за почитателите на дрифта и спортното шофиране в завоите. Би трябвало обаче много да се хареса на феновете на драг състезанията.

От компанията казват, че Venom F5 може да се изстреля 300 км/ч за по-малко от 10 секунди. Освен това колата може да достигне 400 км/ч и да спре напълно за 30 секунди.

Hennessey ще направи само 24 бройки от Venom F5. Цената им ще е 1,6 млн. долара на бройка, като половината от тях вече са продадени, а доставките ще започнат през 2019 г.